null Amisope ja ylpeä siitä

Päivi Vatanen on iloinen siitä, että on onnistunut houkuttelemaan nuoria liikkumaan.

Päivi Vatanen on iloinen siitä, että on onnistunut houkuttelemaan nuoria liikkumaan.

Amisope ja ylpeä siitä

Itsestään kannattaa pitää huolta, sanoo vuoden liikunnanopettajaksi valittu Päivi Vatanen.

Liikunnan ja terveystiedon opettaja Päivi Vatasen opiskelijaryhmä on ollut aamupäivällä seinäkiipeilemässä. Ensi viikolla sama ryhmä menee kokeilemaan karting-autoilua.

— Opiskelijat ovat saaneet yhdessä valita, mitä lajeja tällä valinnaiskurssilla kokeillaan. Luvassa on myös jousiammuntaa, Päivi kertoo.

Liikunnan ja terveystiedon opettajien yhdistys on valinnut Vantaan ammattiopisto Variassa työskentelevän Päivin vuoden liikunnanopettajaksi. Valinta julkistettiin helmikuussa.

— Ammattiin opiskelevilla nuorilla on edessään pitkä työura. Työssä ei jaksa ilman ammatin vaatimaa fyysistä kuntoa. Liikunta ja ravinto ovat oikein annosteltuina lääkkeitä, jotka hoitavat niin kehoa kuin mieltä, Päivi sanoo.

Reiluja poikia

Vuoden liikunnanopettajan titteli on ilahduttanut Päiviä, joka haluaa nostaa ammattiopistojen arvostusta.

— Olen amisope ja ylpeä siitä, hän toteaa.

Hiekkaharjussa sijaitsevassa Varian Tennistien toimipisteessä työskentelevä Päivi opettaa pääasiassa tekniikan opiskelijoita, joista valtaosa on poikia. Naisopettajan mielestä yhteinen sävel poikien kanssa löytyy helposti.

— Pojat ovat reiluja ja mukavia. Heidän kanssaan on helppo keskustella, Päivi vakuuttaa.

Opettajan työssään Päivin yksi tavoite on, että nuoret näkisivät, mitä erilaisia liikuntamahdollisuuksia lähialueella on tarjolla.

— Teen yhteistyötä yritysten ja urheiluseurojen kanssa. Vantaalla on hyvät ja monipuoliset puitteet liikkumiselle. Läheltä löytyy esimerkiksi jäähalli, uimahalli ja keilahalli. Helsingin puolella on lisää tarjontaa, hän sanoo.

— Sata lasissa ei tarvitse urheilla, mutta olisi hyvä, että jokainen löytäisi itselleen sopivan lajin.

Zumbaa ja oopperaa

Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva Päivi kertoo oppineensa ensin juoksemaan ja vasta sitten kävelemään. Viisipäisen sisarusparven toiseksi vanhimmalla lapsella oli kaksi haaveammattia. Hänestä tulisi joko lentoemäntä tai liikunnanopettaja. Jälkimmäinen vaihtoehto toteutui.

Päivi on toiminut liikunnan ja terveystiedon opettajana yläasteella ja lukiossa sekä opettanut liikuntaa urheiluopistossa ja silloisessa pääkaupunkiseudun ammatillisessa kurssikeskuksessa. Hänellä on kokemusta myös erityisryhmien opettamisesta. Aikoinaan hän ohjasi liikuntaa Sörnäisten vankilan vangeille. Päivi on työskennellyt myös kuntosaliohjaajana ja vetänyt spinning- ja aerobictunteja.

Pitkään Vantaalla ammattiin opiskelevia liikuttanut Päivi pyrkii vapaa-ajallaan harrastamaan liikuntaa viitenä päivänä viikossa. Tänä iltana on luvassa core- ja zumbatunnit. Huomenna hän yrittää ehtiä Perfect Body -tunnille.

— En koskaan lähde harrastamaan liikuntaa velvollisuudentunnosta, Päivi sanoo.

Hänen vapaa-aikaansa kuuluvat myös oopperassa ja teatterissa käyminen sekä matkusteleminen. Päivillä on ystäviä maailmalla. Hänen suunnitelmanaan on matkustaa seuraavaksi Filippiineille.

Viittä väriä lautaselle

Päivin viesti nuorille opiskelijoille on, että itsestään kannattaa pitää huolta.

— Kaiken perustana on oman itsensä arvostaminen ja rakastaminen. Kun huolehtii itsestä, voi huolehtia myös toisista.

Itsestään voi huolehtia esimerkiksi valitsemalla ruokalautaselleen viittä eri väriä ja liikkumalla riittävästi.

— Suositusten mukaan alle 18-vuotiaiden pitäisi liikkua puolitoistatuntia päivässä. Aikuisille riittää tunti. Liikunnasta puolet pitäisi olla hikoiluttavaa ja hengästyttävää, Päivi kertoo.

Hän on iloinen siitä, että on onnistunut houkuttelemaan opiskelijoita mukaan urheiluseurojen toimintaan.

Päivi kannustaa opiskelijoita myös savuttomuuteen.

— Tänään kuulin kolmelta nuorelta, että he ovat onnistuneet vähentämään tupakointia, hän kertoo.

Opiskelijoilla on mahdollisuus valita terveystiedon valinnaiskurssi, joka tähtää tupakoinnin vähentämiseen ja lopettamiseen.

Ammattiopistossa opiskelevien nuorten opettaminen on Päiville mieleinen työ.

— Variassa on elämisen makua ja tekemisen iloa. Työssäni ei voi jäädä eiliseen, vaan pitää olla tässä hetkessä ja ajassa kiinni, Päivi sanoo.

 

Päivi Vatanen kertoo opiskelijoille seksuaaliterveydestä to 15.3.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.