null Arkkipiispa Jeesukselle: "Suomessa on kyllä yritetty seurata sinun opetustasi elämästä"

"Maailmassa tämä yksi kohta, jonka nimi on Suomi. Tämä on se, jossa meidän osamme on elää ihmisen elämää ja kantaa sen ilo, vaiva ja vastuu. Täältä käsin me katsomme maailmaa ja osallistumme maailman elämään. Se on hyvä osa", arkkipiispa Kari Mäkinen sanoi itsenäisyyspäivän saarnassaan. Kuva on vuodelta 2015.

Ajankohtaista

Arkkipiispa Jeesukselle: "Suomessa on kyllä yritetty seurata sinun opetustasi elämästä"

Alkuvuodesta eläköityvä Kari Mäkinen saarnasi itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa.

"Siinä on kaikkea valtaa koskeva yksinkertainen ydin: valta ei ole hallitsemista varten, vaan toisten ja yhteisen hyvän palvelemista varten", sanoi arkkipiispa Kari Mäkinen.

Hän saarnasi itsenäisyyspäivän ekumeenisessa juhlajumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa. Saarnan aiheena olivat Jeesuksen sanat opetuslapsille: "Joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija, ja joka tahtoo tulla teidän joukossanne ensimmäiseksi, se olkoon toisten orja."

Aiemmassa jakeessa Jeesus oli kuvannut, miten asiat ihmisten kesken yleensä menevät: hallitsijat ovat kansojensa herroja ja mahtavat alistavat pieniä.

"Jeesus kuvaa vallankäytön todellisuutta. Maan mahtavat pitävät kansoja valtansa alla. Tässä maailmassa valtaa käytetään alistamalla, häikäilemättömästi", Mäkinen sanoi. "Sitten seuraa Jeesuksen varsinainen sanottava: niin ei saa olla teidän keskuudessanne."

Siinä, hyvä Jeesus, on yritetty seurata sinun opetustasi elämästä, vaikka sitä ei aina ole osattu niin sanoa.

Mäkisen mukaan suomalaiset voivat ujostelematta sanoa Jeesukselle, että olemme me kuluneen sadan vuoden aikana kyllä yrittäneet. Meillä on demokratia, julkinen valtamme on läpinäkyvää, ihmisiä kohdellaan lähtökohtaisesti yhdenvertaisesti ja kaikille pyritään takaamaan toimeentulo ja koulutus.

"Siinä, hyvä Jeesus, on yritetty seurata sinun opetustasi elämästä, vaikka sitä ei aina ole osattu niin sanoa. On saatettu sanoa vain niin kuin Akseli Koskela Täällä Pohjantähden alla -romaanissa: silmieni tasolta katselen kaikkia."

Arkkipiispan mukaan Jeesuksen sanoissa on silti meillekin nielemistä. Jos Jeesukselta kysytään, onko Suomi maailman ykkösmaa, Jeesus ei katso Pisa-tuloksia tai kilpailukykybarometreja. Jeesus katsoo yhteiskunnan varjopaikkoihin.

"Sinne, missä ollaan näkymättömiä tai kannetaan häpeää, kun ei pysytä mukana tai täytetä kunniallisen, tuottavan ja pärjäävän ihmisen mittaa. Sieltä käsin yhteisen elämän ja yhteiskunnan tilaa on katsottava."

Mäkinen totesi, että Jumalan katseen edessä ihmisten valta-asemat, suuruus tai pienuus eivät näy. "Tässä olemme juhlapäivänämme, yritämme elää ihmisen elämää, kantaa sen iloa, vaivaa ja vastuuta tältä kohtaa suuressa Jumalan maailmassa."

Arkkipiispan saarnan voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Arkkipiispan vaalissa on viisi ehdokasta

Ajankohtaista

Arkkipiispa Kari Mäkisen seuraajaksi on ehdolla neljä miestä ja yksi nainen.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.