null Tänään vietetään transihmisten muistopäivää – arkkipiispa Kari Mäkinen sytyttää videolla kynttilän menehtyneitten muistoksi

Arkkipiispa Kari Mäkinen sytyttää kynttilän pappi Laura Mäntylän kanssa. Kuvakaappaus videolta.

Arkkipiispa Kari Mäkinen sytyttää kynttilän pappi Laura Mäntylän kanssa. Kuvakaappaus videolta.

Ajankohtaista

Tänään vietetään transihmisten muistopäivää – arkkipiispa Kari Mäkinen sytyttää videolla kynttilän menehtyneitten muistoksi

Kuluneen vuoden aikana 325 ihmistä ympäri maailmaa on murhattu transfobian vuoksi. Lisäksi moni transihminen on harkinnut itsemurhaa.

Kuluneen vuoden aikana 325 ihmistä ympäri maailmaa on murhattu transfobian vuoksi. Uhrit ovat olleet transihmisiä eli transvestiitteja, muunsukupuolisia sekä transsukupuolisia ihmisiä.

– Kaikista tapauksista ei ole tietoa, koska kaikkia ei kirjata. Lisäksi uhrilukuun ei ole sisällytetty itsemurhia, sanoo Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan erityisnuorisotyönohjaaja Mio Kivelä.

Hän kuvaa rikosten tekotapoja hyvin julmiksi. Uhrit on murhattu muun muassa puukottamalla, hakkaamalla, ampumalla ja tukehduttamalla muovipussiin. Joissain tapauksissa uhri on poltettu kuoliaaksi.

Kaikista maista ei ole tilastoja, mutta saatavana olevan tiedon perusteella esimerkiksi Meksiko ja Brasilia ovat transihmisille hengellinenvaarallisia.

Suomessa ei tiettävästi yhdenkään murhan motiivina ole ollut uhrin transtausta.

– Silti Suomessakin alle 25-vuotiaista transihmisistä yli puolet on elämänsä aikana harkinnut itsemurhaa, ja neljäsosa on sitä yrittänyt, Kivelä kertoo.

Hänen mukaansa transmiehet ovat tukalimmassa asemassa, sillä heistä jopa 68 prosenttia on harkinnut itsemurhaa ja joka neljäs sitä myös yrittänyt.

– Itsemurhayritysten taustalla voi usein olla syrjintä ja henkinen väkivalta, Kivelä sanoo.

Uhrien muistoksi vietetään vuosittain marraskuun 20. päivänä kansainvälistä transihmisten muistopäivää. Käytäntö sai alkunsa vuonna 1999, jolloin Massachusettsissa Yhdysvalloissa 34-vuotiaana murhatun Rita Hesterin muistoksi järjestetystä kynttiläkulkueesta muodostui vähitellen maailmanlaaja transfobian uhrien muistopäivä.

Sadat kirkon työntekijät antoivat tukensa

Transihmisten ihmisoikeudet ovat Mio Kivelälle tärkeä aihe muun muassa siksi, että hän on itsekin transtaustainen mies. Niinpä hän halusi koostaa videon, jossa kirkon ihmiset osoittavat tukensa transihmisille sytyttämällä transfobian vuoksi kuolleiden muistoksi kynttilän.

Mukana kampanjavideolla on pappeja ja muita kirkon työntekijöitä eri puolilta Suomea. Joukossa on myös arkkipiispa Kari Mäkinen, joka sytyttää kynttilän pastori Laura Mäntylän kanssa.

– Monet transihmiset kokevat, että vaikka heillä on Jumala-kaipuu, he eivät ole tervetulleita kirkkoon. Se tuntuu pahalta, Kivelä sanoo.

– Tällä videolla haluan näyttää, että monet kirkon työntekijät ottavat osaa transfobian uhrien suruun, hän sanoo.

Monet transihmiset kokevat, että vaikka heillä on Jumala-kaipuu, he eivät ole tervetulleita kirkkoon. – Mio Kivelä

Monet kirkon työntekijät halusivatkin osoittaa tukensa videolla. Kampanjassa on mukana yhteensä 27 ryhmää, järjestöä tai seurakuntaa. Esimerkiksi Espoosta mukana ovat Espoon seurakuntien erityisnuorisotyö, Espoonlahden seurakunnan nuorisotyö, Leppävaaran seurakunta sekä Tapiolan seurakunta. Helsingistä kampanjaan osallistuu Vartiokylän seurakunta.

Herätysliikkeistä edustettuina ovat körttiläiset, kun mukaan tuli Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyö.

Puhe kääntyy Jeesuksesta seksuaalisuuteen

Seta palkitsi Mio Kivelän vuonna 2015 Vuoden sateenkaarinuori -tunnuksella. Kirkon piirissä Kivelä liputtaa sateenkaarivärejä ja sateenkaaripiireissä liturgisia värejä.

– Kun kerran osallistuin sateenkaaritilaisuuteen ylläni kirkolliset tunnukset, muuan sateenkaarinuori huokaisi helpotuksesta, että vihdoin joku, jonka kanssa voi puhua Jeesuksesta, Kivelä sanoo.

– Hänen kokemuksensa uskovaisista oli ollut, että parin ensimmäisen lauseen jälkeen keskustelija onkin halunnut vaihtaa puheenaiheen Jeesuksesta tämän ihmisen omaan seksuaalisuuteen.

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Arkkipiispa Jeesukselle: "Suomessa on kyllä yritetty seurata sinun opetustasi elämästä"

Ajankohtaista

Alkuvuodesta eläköityvä Kari Mäkinen saarnasi itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.