Arvio: Aatami vieraalla planeetalla
Matt Damon on astronautti, joka ei aio kuolla Marsissa. Kuva: Twentieth Century Fox 2015.

Matt Damon on astronautti, joka ei aio kuolla Marsissa. Kuva: Twentieth Century Fox 2015.

Arvio: Aatami vieraalla planeetalla

Aatami 2.0 joutuu kasvattamaan ruokaa maaperässä, jossa edes ohdakkeet eivät menesty.

Yksin Marsissa -elokuvaa ei ole syyttä verrattu Robinson Crusoeen. Yhtä hyvin voisi viitata toiseen suureen kertomukseen, Raamatun alkulehdiltä löytyvään ihmisen karkottamiseen paratiisista.

Mars-retkikuntaan kuuluva astronautti Mark Watney (Matt Damon) joutuu hiekkamyrskyn aiheuttamassa onnettomuudessa eroon tovereistaan. Kun hän palaa tajuihinsa, toiset ovat lähteneet kuvitellen, että Watney on menehtynyt punaiselle planeetalle.

Edessä on kuukausien, ehkä vuosien selviytymistaistelu, jossa neuvokkuus on kovaa valuuttaa.

Aatami 2.0 joutuu kohtaamaan eloonjäämisen haasteet ilman Eevaa ja kasvattamaan ruokaa maaperässä, jossa edes ohdakkeet eivät menesty.

Yksin Marsissa -elokuva perustuu Andy Weirin menestysromaaniin. Alun perin ilmaiseksi julkaistu nettikirja syntyi avoimena prosessina, kun scifinörttien yhteisö täydensi Weirin mittavaa taustatyötä. Tähdet ja avaruus -lehti onkin arvioinut tekniset yksityiskohdat valtaosin uskottaviksi.

Myös visuaalisuus on uskottavaa. Ohjaaja Ridley Scott ei herkuttele aurinkokuntamme huikeimmilla vuorilla ja kanjoneilla, vaan luottaa Jordanian autiomaan karuun kauneuteen. Toden tuntu pitää myös avaruuslennon kuvauksessa.

Monissa scifitarinoissa ihminen on onnistunut maankaltaistamaan naapuriplaneettamme. Todellisuudessa Maa pysyy lajimme ainoana kotina. Avaruus houkuttelee ihmistä, mutta kuten elokuva muistuttaa, se ei tee yhteistyötä.

Yksin Marsissa. Ohjaus Ridley Scott. Perustuu Andy Weirin samannimiseen romaaniin.

Jaa tämä artikkeli: