null Arvio: Uteliaisuus näkyy Tuulikki Pietilän grafiikassa

Tuulikki Pietilän Tour de France vuodelta 1951.

Tuulikki Pietilän Tour de France vuodelta 1951.

Hyvä elämä

Arvio: Uteliaisuus näkyy Tuulikki Pietilän grafiikassa

Tuulikki Pietilästä on puhuttu lähinnä Tove Janssonin elämänkumppanina ja Tuutikin esikuvana. Hän oli kuitenkin myös monipuolinen graafikko.

Taidegraafikko Tuulikki Pietilä (1917–2009) teki komean uran, ja hänen tuotantonsa käsittää yli 1 400 teosta. Hän testamenttasi kokoelmansa Ateneumille, ja kiitos grafiikan monistettavuuden lahjoitus käsittää lähes koko Pietilän tuotannon.

Kun kokoelma on nyt laitettu esille, sen uutisointi on ollut hieman ärsyttävää. Pietilästä on puhuttu kuin hän olisi tunnettu lähinnä Tove Janssonin (1914–2001) elämänkumppanina ja Tuutikin esikuvana.

Tuulikki Pietilä uudistui ja muuttui koko ajan – joidenkin maulle ehkä liikaakin.

Näin ei ole, sillä Pietilä on yksi keskeisimmistä taidegraafikoistamme ja hänen arvostuksensa on aina ollut korkealla. Selitys on osin se, että Pietilä ei ole ollut suuren yleisön rakastama taiteilija vaan pikemminkin niin sanottu taiteilijoiden taiteilija. Tämä taas selittyy varmaankin sillä, että Pietilä ei luonut mitään tunnistettavaa tavaramerkkimäistä tyyliä.

Pietilä oli utelias kokeilija, joka kävi läpi useita tyylisuuntia ja grafiikan erilaisia mahdollisuuksia. Hän uudistui ja muuttui koko ajan – joidenkin maulle ehkä liikaakin.

Olen nähnyt paljon Pietilän töitä, mutta en koskaan tällä tavalla yhdessä. Kokemus on tavattoman voimakas. Hänen mestaruutensa näyttäytyy näin arvoisellaan tavalla.

Tuulikki Pietilä Ateneumin taidemuseossa 9.4. asti.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hannu Väisäsen aistit tuottavat kuvaa ja sanaa

Hyvä elämä

Palkittu kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen haluaa muuttaa kirkkoa ja uudistaa kirkkotaidetta. Hänestä nainen tarvitsee kirkossa lisää tilaa.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.