Arvio: Hupsuna hortoiluun
Villin hortan keräily eli hortoilu imaisee mukaansa. Nyt on villivihannesten paras aika.
Tuore tapaus rantaruovikosta. Peipponen veisaa pontevasti riemuvirttä ja aurinko helottaa taivaallista valoa. Kuljeskelen meren rantoja pitkin. Vihreää ihanuutta puskee rantatöyräältä: kevään ensimmäinen nokkospuska! Kumarrun ja saksin hanskat kädessä rautapitoista vihulaista paperikassiin.
Espoolainen toimittaja ja tietokirjailija Raija Kivimetsä (aiemmin Kivinen) kirjoitti vuonna 2005 kirjan Villiinny villivihanneksiin. Kirja opasti tunnistamaan ja käyttämään yleisimpiä villivihanneksia: voikukkaa, maitohorsmaa, vuohenputkea, poimulehteä, nokkosta ja puna-apilaa.
Tutustuin kirjaan ja haastattelin sen tekijän. Hurahdin hortoiluun täysin. Mikä olisikaan leppoisampaa kuin kuljeskelu keväisessä luonnossa. Hortoiluretken jälkeen pääsee kotiin säilömään hortaa eli syötäviä villivihanneksia.
Nyt kirja on ilmestynyt uudistettuna ja hyvä niin. Aiempi teos myytiin loppuun hyvin nopeasti.
Kirja innostaa ottamaan perheen pienimmät mukaan luontoretkille ja tarjoaa lopuksi hyvän valikoiman hortareseptejä.
Raija Kivimetsä: Villiinny villivihanneksiin. Elinvoimaa ja energiaa luonnosta. Kirjapaja 2016.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Onnellisuus ja ruoka kasvavat keväisessä luonnossa
Hyvä elämäTietokirjailija Raija Kivimetsä oppi jo lapsena hyödyntämään luonnon antimia. Hortoilijan seuraavassa kirjassa tehdään raakakakkuja.