null Arvio: Lasten etsivätoimistot ratkaisevat

Kuva: Tammi

Kuva: Tammi

Hyvä elämä

Arvio: Lasten etsivätoimistot ratkaisevat

Dekkareissa etsitään sirkuseläimiä ja salaperäistä puolittajaa.

LASTENROMAANI. "Isän ja äidin työmatkojen aikana tärkein sääntö oli, että tasan kello yhdeksältä illalla piti olla kotona, koska silloin he soittaisivat Skype-puhelun. Jos Tagli ja Telle eivät olisi kotona, äiti ja isä hälyttäisivät poliisit."

Sisarukset Tagli ja Telle asuvat ison kauppakeskus Muhkun yläkerrassa – kahdestaan, aina kun vanhemmat ovat matkoilla. Vähän niin kuin Peppi Pitkätossu, joka majailee Huvikummussa hevosensa ja apinansa Herra Tossavaisen kanssa isän seilatessa meriä.

Paula Norosen romaanin Tagli ja Telle – Tehtävä sirkussaarella humoristisen anarkistisessa hengessä on jotain samaa kuin Astrid Lindgrenin satuklassikossa. Sisarukset esimerkiksi liukuvat huvikseen kylpyhuoneen ilmastointiputkea pitkin suljettuun kauppakeskus Muhkuun. Huonekaluliikkeen luksussängyllä voi hyvin nukkua ja eilisiä karjalanpiirakoita napsia ruokakaupasta aamupalaksi.

Lapset perustavat etsivätoimiston kauppakeskuksen huoneeseen, jota ei enää käytetä. Ensimmäinen ratkaistava arvoitus ovat sirkuksesta kadonneet eläimet.

Yleensä sarjakuvia selaileva 8-vuotias ahmi kirjan yhdessä illassa. Häntä ihastutti erityisesti vauhdikas skeittityttö Telle, joka pelkää yhtä vähän kuin Peppi.

Runsaan ja värikkään kuvituksen tehnyt Oili Kokkonen on luonut sinitukkaiselle Tellelle ulkoasun, joka näyttää kelpaavan vaikka lapsilukijan tyyli-ikoniksi. Tagli-veli on harkitsevaisempi tekniikan ihmelapsi.

Norosen uuden dekkarisarjan ensimmäinen osa on helsinkiläiselle 8-vuotiaalle ihan tätä päivää. Kauppakeskusten omat maailmat, skypettäminen kaukana oleville läheisille ja sirkuksen lumo kuuluvat elämään yhtä itsestään selvästi kuin kaurapuuro.

Tagli ja Telle -dekkarisarja on suunnattu yli seitsemänvuotiaille. Tuottelias Noronen on tehnyt samanikäisille lukijoille myös suosittuja Supermarsu-kirjoja.

Paula Noronen ja Oili Kokkonen: Tagli ja Telle – Tehtävä sirkussaarella. (Tammi 2016)

 

LASTENKIRJA: "Olisi täysin mahdollista, että syntymäpäiväjuhliin tulisi myös Kuurnan perhettä piinaava Puolittaja! Voisimme jopa napata hänet itse teossa!"

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen uusimmassa lastenkirjassa outolalaiset veljekset kaivavat kaapeistaan kulahtaneet huopahatut ja trenssit ja ryhtyvät etsiviksi. Tarkoitus on auttaa vanhaa päiväkotituttavaa, jonka kotona isän raakaolutkypsytetyistä machobull-härän sisäfileistä, vauvan baby slim fit -farkuista ja monista muista tavaroista on kadonnut salaperäisesti puolet.

Jännitystä kehitetään klassiseen dekkarityyliin. Tarinassa on tummasävyisiä kohtia, jotka huvittivat enemmän aikuista kuin satua kuuntelevia 6- ja 8-vuotiaita. Lopussa kirja yltyy ekologisen, kohtuullisen elämäntavan ylistykseksi.

Dekkari piti lapsikuulijat tiiviisti otteessaan. Kirjaa ei ole kuitenkaan pyydetty lukemaan toistamiseen sen jälkeen, kun arvoitus kerran ratkesi. Sen sijaan lapset haluavat edelleen välillä iltasaduksi hervottoman hauskan ja omaperäisen Tatun ja Patun kummat keksinnöt kautta aikojen (2013). Otava onkin ottanut siitä tänä vuonna uusintapainoksen.

Tänä syksynä suositun kirjasarjan hahmot seikkailevat ensimmäistä kertaa myös valkokankaalla elokuvassa Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu Etsivinä – Tapaus Puolittaja. (Otava 2016)

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Arvio: Eka- ja kolmasluokkalainen suosittelevat naurattavia koululaisromaaneja

Hyvä elämä

Kun huumoria on tiuhaan, hidaskin lukija ahmii tarinaa.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.