null Arvio: Miten ilmastonmuutoksen keskellä eletään?

Nora Rinne ja Riku Korhonen elävät ilmastonmuutosta.

Nora Rinne ja Riku Korhonen elävät ilmastonmuutosta.

Arvio: Miten ilmastonmuutoksen keskellä eletään?

KokoTeatterin uutuus käsittelee ilmastonmuutosta filosofian ja huumorin avulla.

Kun ilmastonmuutos ahdistaa, mitä sinä, minä tai ihan tavallinen Sirpa Tapanilasta voi tehdä? KokoTeatterin uutuus, Anu Koskisen ohjaama ja yhdessä työryhmän kanssa käsikirjoittama Tältä planeetalta kartoittaa erilaisia vaihtoehtoja suhtautua ja toimia. Esitys on osa Koskisen taiteellista tutkimustyötä ja sen teoreettinen kehys tulee ranskalaisfilosofi Michel Foucaultilta.

Mutta ei kannata säikähtää, sillä teoria toimii tässä esityksessä hahmottamisen apuna. Lihaa sen ympärille tuovat Nora Rinteen näyttelemä Sirpa sekä Jaana Pesosen ja Riku Korhosen esittämät sivuhenkilöt. He rimpuilevat tunnistettavalla ja usein koomisellakin tavalla eri ratkaisujen välillä: Rupeaisiko aktivistiksi, kun pelkkä vetoomusten allekirjoittaminen tuntuu riittämättömältä? Onko mitään vaikutusta sillä, että lopettaa naudanlihan syönnin ja lentämisen? Entä jos vetäytyisi eristyksiin maalle ja kasvattaisi ja metsästäisi ruokansa itse? Tai jos vain vakuuttuisi siitä, että koko ilmastonmuutos on höpöhöpöä ja salaliitto, ja ottaisi elämästä ilon irti?

Edes lopussa, jossa näyttämölle saapuu tentattavaksi itse filosofi Foucault kolmena kappaleena, esitys ei anna valmiita vastauksia. Jokaisen on punnittava ratkaisunsa itse ja opittava sietämään turhautumista ja epävarmuutta.

 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: