Arvio: Sopivasti kuriton
Klovharun saari oli rakas paikka Tove Janssonille ja Tuulikki Pietilälle.

Klovharun saari oli rakas paikka Tove Janssonille ja Tuulikki Pietilälle.

Arvio: Sopivasti kuriton

Tärkeintä elämässä on ollut työ ja sen jälkeen rakkaus, summasi Tove Jansson 80-vuotishaastattelussaan. Molempiin tutustuttaa Tuula Karjalaisen tuore kirja Tove Jansson.

Huomattava osa kirjasta käsittelee Tove Janssonin kasvua taiteilijaksi ja kirjailijaksi. Tämä ilahduttaa, sillä Janssonin yksityiselämä kietoutui tiivisti siihen, miten hän maalasi ja erityisesti siihen, miten hän kirjoitti.

Karjalainen tuo taidolla esiin äidin ja tyttären syvän suhteen, lukuisat rakastetut, taidemaailman ryhmittymät ja oman paikan etsimisen. Väliin mutkikkaitakin ihmissuhteita leimasi vapauden kaipuu.

On helppo uskoa, miksi Jansson näki elämän virtaavana liikkeenä, jossa erilliset tapahtumat nousevat esiin, peittävät toisensa, ja aika muuttaa lopulta kaiken menneen. Kokemus sopi hyvin yhteen suomenruotsalaiselle älymystölle tyypillisen suvaitsevuuden kanssa. Sotaa Tove Jansson ei kuitenkaan sietänyt eikä fasistista ajattelua. Feministinä hän oli aikaansa edellä.

Karjalainen kuvaa, miten homoseksuaalisuus viimein avautui Tove Janssonille, kun hän tutustui Vivica Bandleriin: ”Niin kuin löytäisit uuden ihanan huoneen vanhasta talosta, jonka olet luullut tuntevasi”, kuvailee Jansson.

Tove Jansson oli nyt sinut homoseksuaalisuutensa kanssa, mutta sen vuoksi ei tarvinnut nousta barrikadeille. Aikakaan ei siihen houkutellut. Elämänkumppani Tuulikki Pietilä löytyy hänen kirjoistaan, jos osaa etsiä.

Hauskaa oli lukea muumikirjojen ja niistä tehtyjen näytelmien vastaanotosta: jos ne oli tarkoitettu lapsille, millaiseen kurittomuuteen ne heitä opastivatkaan!

Tottelemattomuus ei ole suurikaan synti, tuumi Tove Jansson. Hän toimi näkemystensä mukaan eikä pahemmin kumarrellut yleistä mielipidettä.

Ehkä juuri vapauden arvostus saa lukijan katsomaan tavallista tarkemmin myös omaa elämäänsä.

Tuula Karjalainen: Tove Jansson. Tammi 2013.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi