null Atte Virolainen eli somessa neuvova Lääkäri Atte: ”Huomasin, että monella nuorella oli elämä täysin sekaisin”

Somelääkäri Atte Virolainen suuntaa videonsa erityisesti syrjäytymisvaarassa oleville pojille ja nuorille miehille.

Somelääkäri Atte Virolainen suuntaa videonsa erityisesti syrjäytymisvaarassa oleville pojille ja nuorille miehille.

Hyvä elämä

Atte Virolainen eli somessa neuvova Lääkäri Atte: ”Huomasin, että monella nuorella oli elämä täysin sekaisin”

A-klinikkasäätiön somelääkäri neuvoo nuoria päihde- ja mielenterveysasioissa huumorilla.

Atte Virolainen, mistä sait idean ryhtyä Lääkäri Ateksi Tiktokiin ja Instagramiin, ja miten paljon videoitasi katsotaan viikossa?

– Idea syntyi vahingossa, kuten hyvät ideat yleensäkin. Aloitin vuonna 2021 A-klinikalla pätevöitymisen päihdelääkäriksi, ja huomasin, että tosi monella asiakkaana olevalla nuorella oli elämä täysin sekaisin. Mietin, miten nuoria voisi auttaa ennen kuin he ovat pahoissa päihde- ja mielenterveys­ongelmissa.

– Koska sosiaalisesta mediasta puuttui tästä aihepiiristä puhuva lääkäri, aloitin vuosi sitten Tiktokissa ja Instagramissa Lääkäri Attena. Videoni on suunnattu erityisesti syrjäytymisvaarassa oleville pojille ja nuorille miehille. Tällä hetkellä videoiden näyttökerrat vaihtelevat viikoittain 300 000–500 000 välillä. Nuorten on helpompi kysyä neuvoa somelääkäriltä, lukevathan he uutisetkin somesta.

Atte Virolainen kuvaa Tiktokiin ja Instagramiin tekemänsä videot työhuoneellaan Helsingissä.

Atte Virolainen kuvaa Tiktokiin ja Instagramiin tekemänsä videot työhuoneellaan Helsingissä.

Miten suomalaiset nuoret voivat some­lääkärikokemuksesi mukaan?

– Saamani palaute kertoo, että monella nuorella on vaikeuksia päihteidenkäyttönsä ja mielenterveytensä kanssa. Olen kuitenkin muistuttanut heitä, että some ei ole tietoturvallinen paikka: siellä ei saa kertoa yksityiskohtaisesti omaan terveydentilaan liittyvistä asioita. En voi myöskään muodostaa somessa hoitosuhdetta, vaan pystyn kertomaan esimerkiksi kannabiksen käytön seurauksista vain yleisellä tasolla.

– Työskentelen lääkärinä myös vankilassa. Siellä kohtaan aivan äärimmäistä pahoinvointia, sillä noin 90 prosentilla vangeista on päihde­ongelma.

Videosi sisältävät huumoria. Onko se sinulle luontainen tapa keventää asioita?

– Ajattelen, että Lääkäri Atte on yhdistelmä keski-ikäistä akateemisen koulutuksen saanutta A-studion katsojaa ja hurjastelevaa stand up -koomikkoa. Videoiden vastaanotto on varmasti parempi huumorin kautta, mutta sen käyttö vaatii varovaisuutta, ettei se mene yli.

– Pyrin vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, ellei niitä ole selvästi lähetetty vitsailumielessä. Olen myös saanut viestejä terveydenhuollon ammattilaisilta, jotka kertovat päihderiippuvuudestaan. Heitä olen kehottanut hakeutumaan välittömästi hoitoon, koska kyse on myös potilaiden turvallisuudesta.

Teet nykyään yhteistyötä A-klinikka­säätiön kanssa. Miten se sai alkunsa?

– Somelääkärinä toimiminen vei minulta niin paljon aikaa, että halusin jonkin organisaation mukaan huolehtimaan rahoituksesta. Suositut sometilit voivat tuottaa mainoksilla hyvin, mutta en somelääkärinä halunnut hyödyntää kaupallista yhteistyötä. Niinpä otin yhteyttä A-klinikkasäätiöön, koska se on voittoa tuottamaton päihdealan järjestö. Saan säätiöltä rahoitusta terveyskeskuslääkärin palkan verran kuukaudessa.

– Tänä vuonna minulla on tarkoitus lähteä kiertämään kouluissa ja koulu­kodeissa. ­Tavoitteena on, että voisin ­olla livenä yhteydessä 10 000 nuoreen.

Mikä sinulle on pyhää?

– Elämä itsessään on pyhää. Elämä on ainutkertainen lahja, ja jos ihminen on onnekas, se voi kestää noin 30 000 päivää eli 82 vuotta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Nuorten väkivallan vähentämiseen on keinoja, mutta niistä emme puhu”, sanoo Aseman Lasten tiimipäällikkö Heikki Turkka

Hyvä elämä

Pääkaupunkiseudulla vaikuttaa kymmenkunta nuorten porukkaa, joissa tehdään väkivaltarikoksia. Kehityksen kääntämiseen tarvittaisiin Aseman lasten Heikki Turkan mukaan puoli miljoonaa euroa. Helmikuussa alkava Yhteisvastuukeräys tukee järjestön työtä.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.