null Aurinkoinen synkistelijä

Popmessussa laulava Agnes Pihlava on virsiä opetellessaan tarvinnut sanakirjaa ja kaveria tulkkaamaan.

Popmessussa laulava Agnes Pihlava on virsiä opetellessaan tarvinnut sanakirjaa ja kaveria tulkkaamaan.

Aurinkoinen synkistelijä

Esiintyessään kirkossa Agnes Pihlava on välillä joutunut nielemään kyyneleitä.

Vuoden 2005 Idols-kisasta tunnetuksi tullut laulaja Agnes Pihlava on innoissaan. Satunnaisia esiintymisiä lukuun ottamatta hän on pitänyt laulajanurallaan taukoa, työskennellyt kaupan kassalla ja pizzeriassa. Mutta nyt, lokakuun lopulla ilmestyy hänen huolella valmisteltu toinen levynsä Redemption. Tulossa on myös keikkakiertue, joka vie Agneksen ja hänen uuden bändinsä esiintymään ainakin Tšekkiin ja Slovakiaan.

Uutta levyään Agnes Pihlava luonnehtii itsensä näköiseksi ja ensimmäistä levyään aikuismaisemmaksi. Tyyli on myös synkempi ja kappaleet rankempia. Eloisan ja puheliaan Agneksen juttelua kuunnellessa ei uskoisi, että hän kokee synkän ja rankan olevan hänen näköistään musiikkia.

— Mähän olen tosi aurinkoinen! Biisit ovat synkkiä, sillä ne kertovat sellaisesta aiheesta kuin parisuhde, hän perustelee.

Itse Agnes ei kuitenkaan vielä kappaleitaan tee, vaan levyn tekijäjoukkoon kuuluu sellaisia hevimiehiä kuin J. Ahola ja Timo Kotipelto.

— Ehkä se on sitten kolmas, neljäs tai viides albumi, jolla on omia tekstejäni. Olen kuitenkin oikeasti hirveän ujo, Agnes väittää.

Nopea alku uralle

Kun Puolasta miehen perässä Suomeen vuonna 2003 muuttanut Agnes päätti edistää laulajanuraansa ilmoittautumalla Idols-kilpailuun, hänellä ei ollut suuria odotuksia.

— En uskonut, että pääsisin pitkälle, kun en osannut suomeakaan kunnolla. Ajattelin, että ehkä tapaan siellä Idolsissa jonkun ja löydän vaikka bändin itselleni.

Toisin kuitenkin kävi. 1980-luvun rokkiin ja heviin mieltynyt Agnes pääsi semifinaaleihin asti ja sijoittui kisassa neljänneksi. Kilpailu toi no-peasti julkisuutta ja Agnes sai Idols-huumassa levytyssopimuksen ja bändin. Ensilevy hipoi Suomessa kultalevyrajaa ja julkaistiin Japanissakin.

— Kaikki kävi nopeasti, mutta en ole koskaan katunut sitä, että lähdin mukaan. Idols avasi ovet ja sain hyviä kontakteja. En olisi tässä nyt ilman Idolsia.

Vaikka Agnes haaveileekin kansainvälisestä urasta ja odottaa innolla ensi kevään ulkomaankeikkoja, hän aikoo pysyä Suomessa ja jatkaa uraansa täällä. Suomessa ovat nyt perusasiat kunnossa ja Agnes kokee olevansa täällä kotonaan, vaikka kaipaakin entiseen kotimaahansa Puolaan. Sekään ei haittaa, vaikka musiikkiuran rinnalla pitää tehdä muita töitä.

— Minulla on loistava työpaikka pizzeriassa Espoossa! Jos joskus joudun jättämään musiikin, voisin opiskella kokiksi, hän sanoo.

"Levyni biisit ovat synkkiä, sillä ne kertovat sellaisesta
aiheesta kuin parisuhde."

 

Treenejä sanakirjan kanssa

Agnes Pihlavan laulua on kuultu perinteisten keikkapaikkojen lisäksi myös kirkoissa, pop- ja metallimessuissa. Siihen, miten heviin hurahtanut katolilainen päätyi laulamaan suomalaisiin kirkkoihin, liittyy "luuranko kaapissa" kuten Agnes itse luonnehtii: hän pitää Juha Tapion musiikista.

Sen vuoksi Agnes meni kerran Juha Tapion keikalle ja sen vuoksi hän tutustui Metallimessujen puuhamieheen Mikko Saareen, joka keksi pyytää Agnesta laulamaan messuun.

Kirkossa laulaminen sinänsä on Agnekselle entuudestaan tuttua, sillä hän lauloi lapsuudessaan usein puolalaisissa kirkoissa. Esiintymispaikkana kirkko on Agneksen mielestä herkistävä.

— Laulaessa on välillä pitänyt niellä kyyneleitä. Kaikki sanoo, että olen lavalla eri ihminen kuin muuten, jotenkin rauhallinen. Kirkossa se vielä korostuu.

Niin paljon kuin Agnes on kirkkokeikoista pitänytkin, virsien opettelu on toisinaan ollut tuskan takana.

— Vaikka haluan niin paljon oppia virsiä, sanojen opettelu on ollut vaikeaa. Aluksi en ymmärtänyt puoliakaan sanoista ja yritin sanakirjan kanssa käydä niitä läpi. Virsissä on paljon vanhoja sanoja. Onneksi Mikko Saari tulkkasi välillä.

Kieliongelmien vuoksi on sattunut joskus hauskoja kommelluksia. Esimerkiksi säe "Sitä naulat pisti" sai kerran Agneksen suussa muodon "Sitä neulat pisti".

— No, se tiedettiin, että suomi ei ole äidinkieleni ja voin tehdä virheitä, Agnes naurahtaa.

Agnes Pihlava popmessussa su 11.10. klo 18–19.30 Tikkurilan kirkossa

Jaa tämä artikkeli: