null Black Panther -elokuva kolahti kovaa mustien kirkoissa Yhdysvalloissa

Black Panther -elokuvan päärooleissa on lähinnä mustaihoisia. Taistelemassa T´Challa/Black Panther (Chadwick Boseman) ja Erik Killmonger (Michael B. Jordan). Kuva: Marvel Studios.

Black Panther -elokuvan päärooleissa on lähinnä mustaihoisia. Taistelemassa T´Challa/Black Panther (Chadwick Boseman) ja Erik Killmonger (Michael B. Jordan). Kuva: Marvel Studios.

Black Panther -elokuva kolahti kovaa mustien kirkoissa Yhdysvalloissa

Jotkut seurakunnat ovat järjestäneet supersankarielokuvaa varten omia näytöksiä. Elokuvan on nähty edustavan kristittyjä arvoja.

Marvel Studiosin supersankarielokuva Black Pantherista on tullut paitsi taloudellinen jättimenestys, niin myös varsinainen ilmiö erityisesti sellaisten katsojien parissa, joiden sukujuuret ovat Afrikassa. Ryan Cooglerin ohjaama elokuva sijoittuu Afrikkaan, kuvitteelliseen Wakandan valtioon. Wakanda ei edusta sitä kurjuutta pursuavaa Afrikka-kuvastoa, jota olemme tottuneet näkemään, vaan on teknologisestikin huippukehittynyt valtio, jonka salaisuus on meteorin maahan tuoma vibranium-niminen metalli. Ajankohtainen kysymys Wakandassa on, pitäisikö sen jakaa sitä hyvää, mitä sillä on, vai jatkaa eristäytynyttä linjaansa.

Lähes kaikki elokuvan tekijät, näyttelijät mukaan lukien, ovat tummaihoisia. Erityisesti afroamerikkalaiset, jotka ovat tottuneet näkemään itsensä näköisiä ihmisiä lähinnä orjan tai roiston roolissa, ovat kokeneet Black Pantherin voimaannuttavana.

Osa on tullut elokuvaa katsomaan hienosti pukeutuneena, vaatteissa, jotka kertovat afrikkalaisista juurista.

Elokuva on saanut suuren suosion myös niissä kirkoissa ja seurakunnissa eri puolilla Yhdysvaltoja, joiden jäseninä on paljon afroamerikkalaisia. Religion News Servicen mukaan jotkut mustien suosimat kirkot ovat järjestäneet elokuvateattereissa omia näytöksiä seurakuntalaisilleen ja elokuvaa on näytetty myös seurakuntien omissa tiloissa. Osa on tullut elokuvaa katsomaan hienosti pukeutuneena, vaatteissa, jotka kertovat afrikkalaisista juurista. Kirkkojen johtohahmot ovat kiitelleet elokuvaa siitä, että se edustaa kristillisiä arvoja kuten anteliaisuutta ja veljeyttä.

Myös monella elokuvan näyttelijöistä on kristillinen vakaumus. Tauoilla näyttelijät kertoivat elämästään toisilleen ja tunnelma oli kuin kirkossa, kuvaili nigerialais-brittiläinen näyttelijä Sope Aluko OkayAfrica -sivustolla. Hänen lisäkseen ainakin kuningas T’Challan nuorempaa sisarta, Shuria, näyttelevä Letitia Wright on kertonut uskostaan julkisuudessa.

Myös eriäviä mielipiteitä elokuvan kristillisyydestä on esitetty. Ted Baehr, elokuvia konservatiivisten kristittyjen näkökulmasta arvioivan Movieguide-julkaisun päätoimittaja ja kristillisen elokuva- ja tv-komission puheenjohtaja, on sanonut, että elokuvassa on paljon hyvää, mutta myös kristityille vahingollisia elementtejä, kuten merkkejä esi-isien palvonnasta.

Black Panther -elokuvan maailmanensi-ilta oli Yhdysvalloissa tammikuussa. Suomen elokuvateattereihin se saapui helmikuussa.

 

Ohjaajan nimi korjattu Googlerista Coogleriin 11.4. klo 9.50.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi