null Chilejä parvekkeella

Tommi Hietavuo syö ystävän chilejä, koska itse kasvatetut ovat melko tulettomia.

Tommi Hietavuo syö ystävän chilejä, koska itse kasvatetut ovat melko tulettomia.

Chilejä parvekkeella

Tommi Hietavuon, 44, martinlaaksolaiskodin parvekkeella kasvaa uhanalaisia villichilejä. Chilit tulivat miehen elämään Amerikan-tuliaisina.

Opiskellessaan Yhdysvalloissa vuonna 1995 Tommi ajoi Pohjois-Amerikan halki idästä länteen. Matka taittui kaverin kanssa opiskelijabudjetilla. Rahaa riitti bensaan, mutta ei aina majoitukseen.

Kaverukset ajoivat nähtävyydeksi muutetun lavastekaupungin luo. Se oli rakennettu aikoinaan lännenelokuvien kuvaamista varten. Tommilla ei ollut varaa sisäänpääsymaksuun, mutta matkamuistomyymälään pääsi ilmaiseksi. Tommi mietti, mitä veisi tuliaisiksi Suomeen.

— Huomasin myymälässä chilinsiemenpussin. Ajattelin, että se olisi sopiva tuliainen, erikoinen ja edullinen, hän kertoo.

Uhanalainen chili pakkasessa

Kotiuduttuaan Suomeen Tommi unohti tuliaisiksi tuodut chilinsiemenet pitkäksi aikaa. Lopulta hän istutti siemenet mustaan multaan. Se oli ensimmäinen virhe. Mullan olisi pitänyt olla hiekkapitoista kukkamultaa. Siemenistä iti kolme, niistä yksi kasvoi taimeksi asti.

— Sekin kuoli. Kastelin viljelmäni hengiltä, hän sanoo.

Tommi ei lannistunut vaan innostui. Hän kysyi internetin kautta chilinkasvatusvinkkejä Uudessa-Seelannissa ja Yhdysvalloissa asuvilta alan harrastajilta. Chilit veivät Tommin mennessään. Hän perusti Suomen ensimmäisen chiliaiheisen nettisivun ja keskustelufoorumin. Tommi jakoi kavereille ja tuttaville kymmeniä chilintaimia.

— Työpaikalla varsinkin kaikki naiset halusivat oman chilintaimen.

Vielä neljä vuotta sitten Tommin parvekkeella kasvoi ”ainakin kuusikymmentä” chilipensasta. Sittemmin hän on erikoistunut uhanalaisten villichilien kasvatukseen. Tällä hetkellä hänellä on kuusi villichilipensasta, joiden siemenet ovat peräisin tutkimuslaitoksista Yhdysvalloista, Hollannista ja Aasiasta.

Yksi uhanalaisista chileistä osoittautui yllättäen myös pakkasenkestäväksi.

— Se kävi ilmi, kun olin muutama vuosi sitten talviaikaan työmatkalla ulkomailla ja remonttimiehet olivat sillä välin katkaisseet sähköt parvekkeen lämmityslaitteesta. Enää en käytä lämmityslaitetta, vaan nostan chilit talveksi sisälle.

Chilejä helposti kotona

Tommilla on vinkki, jonka avulla voi kasvattaa chilejä helposti itse, vaikka keittiön ikkunalla. Hän neuvoo ostamaan kaupan tiskiltä baccatum-lajin chilejä, joita myydään esimerkiksi nimellä Aji Cristal.

— Kypsästä chilistä talteen otetut siemenet voi laittaa mihin aikaan vuodesta tahansa hiekkapitoisella kukkamullalla täytettyyn ruukkuun, Tommi sanoo.

Tällaisen chilin voi kasvattaa tavallisen energiansäästölampun valossa.

— Lampun tulee olla melko lähellä kasvia, joka kasvaa nopeasti. On hyvä, jos lamppua voisi nostaa ja laskea tarpeen mukaan, Tommi kertoo.

Päivittäin chiliä syövän Tommin mukaan tätä tulista hedelmää voi lisätä melkein mihin tahansa ruokaan.

— Paitsi maksalaatikkoon. Siihen chili ei sovi. Olen kokeillut, hän sanoo.

Tommi muistuttaa, että chili on maailman vitamiinipitoisin tunnettu hedelmä.

— Se päihittää omenan ja appelsiinin mennen tullen. Chilin on todettu muun muassa ehkäisevän vatsahaavaa ja lisäävän aineenvaihduntaa.

Chilit, kirjat ja kitara

Nykyisin Tommi ostaa kotikeittiössä tarvitsemansa chilin ystävältään, joka teki chilinkasvatuksesta itselleen ammatin. Tommin itse kasvattamat chilit kun ovat hänen mukaansa melko tulettomia.

Paraisilla syntynyt Tommi muutti kolmetoista vuotta sitten Turusta Vantaalle. Ekonomin koulutuksen saanut Tommi työskentelee mobiili- ja it-alalla sekä suunnittelu että konsultointitehtävissä. Chilien kasvatuksen lisäksi hän ehtii soittaa kitaraa ja kirjoittaa harrastuksenaan kolmeosaista eeposta.

— Teos on sekoitus fantasiaa, toimintaa ja scifiä.

Chiliharrastajaystäviensä kanssa Tommilla on meneillään projekti, jonka tarkoituksena on kehittää Suomessa menestyvä chililajike. Sellainen, jonka kasvukausi olisi lyhyt eikä kasvi säikähtäisi edes pientä takatalvea.

Tommi hämmästelee sitä miten suosittu chilistä on tullut Suomessa.

— Alan harrastajia alkaa olla jo iso joukko, ja suuret elintarvikevalmistajat ovat tuoneet markkinoille erilaisia chilillä maustettuja tuotteita.

— Jää nähtäväksi, onko chili tullut suomalaiseen ruokakulttuuriin pysyvästi, Tommi sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.