null Diakoniatyöllä oli Vantaalla yli 60 000 asiakaskontaktia

Diakonissa Sanna Tuusa seuraa, kuinka vapaaehtoistyöntekijä Erja Rautiainen jakaa ruokaa kirkon ruokailussa Tikkurilan seurakunnan nuorisotilassa. Kuva: Antero Harju

Diakonissa Sanna Tuusa seuraa, kuinka vapaaehtoistyöntekijä Erja Rautiainen jakaa ruokaa kirkon ruokailussa Tikkurilan seurakunnan nuorisotilassa. Kuva: Antero Harju

Ajankohtaista

Diakoniatyöllä oli Vantaalla yli 60 000 asiakaskontaktia

Moni tapaa nykyään diakoniatyöntekijän ruokailuissa tai muissa tapahtumissa.

Vantaan seurakuntien diakoniatyöllä oli viime vuonna yli 60 000 asiakaskontaktia. Niistä kahdenkeskisiä asiakastapaamisia oli 9249. Asiakastapaamisissa kohdattiin yli 4000 eri ihmistä.

– Osalle asiakkaista riittää yksi tapaaminen, mutta monen tilanne on niin vaikea tai hätä pitkittynyt, että tapaamisia tarvitaan monta, kertoo Tikkurilan seurakunnan diakonia- ja kriisityön koordinoiva esimies Anita Salonen.

Asiakastapaamisen lisäksi diakoniatyön ruokailuihin osallistui Vantaalla 8798, kahvilatoimintaan 22681, ryhmätoimintaan 2077, leireille ja retkille 1808 ja muihin tilaisuuksiin 11870 henkeä.

Aiemmin seurakunnat ovat kirjanneet vuosikertomukseensa vain asiakastapaamiset, jolloin kuva diakoniatyön koko laajuudesta on ollut vajaa. Nyt diakoniatyöntekijät ovat itse koonneet työstään aiempaa enemmän tietoa.

– Halusimme saada työtämme oikeasti kuvaavat luvut. Niistä näkyy muutos eli seurakuntien diakoniatyö on aiempaa monimuotoisempaa. Tämän lisäksi kohtaamme vielä runsaasti ihmisiä kaduilla ja erilaisissa tapahtumissa. Ne voivat olla hyvinkin merkittäviä tapaamisia, mutta niitä ei tilastoida, Salonen selvittää.

Vantaan seurakunnissa on 35 diakoniatyöntekijää. Heidän rinnallaan on lähes 950 vapaaehtoista.  Vapaaehtoisia tarvitaan monenlaisissa tehtävissä, kuten kahvilatoiminnassa, ruokailuissa ja lähimmäispalvelutyössä. Heidän kontaktimääriään ei ole laskettu edellä mainittuihin lukuihin.

– Vapaaehtoiset toimivat tavallisen ihmisen taidoilla ja vastuulla käydessään esimerkiksi ihmisten kotona. He eivät korvaa diakonian ammattilaisten työtä, vaan täydentävät sitä. Vapaaehtoistoiminnan organisointi on myös kasvava osa diakoniatyöntekijöiden tehtäväkenttää, Anita Salonen sanoo.

Viime vuonna asiakastapaamisissa nousivat eniten esille talouteen, sairauksiin ja ihmissuhteisiin liittyvät asiat, työelämä ja työttömyys.

Diakoniatyössä pääasia on henkinen tuki. Aineellinen apu on pienimuotoista, mutta elämän kriisitilanteessa usein tärkeää. Vuonna 2014 Vantaan seurakunnat antoivat diakonia-avustuksia yli 163 500 euroa. Lisäksi jaettiin 431 ruokakassia. Päälle tulevat vielä elintarvikemenot kirkkojen avoimista ruokailuista.

– Esimerkiksi meillä Tikkurilassa käy joka viikko 60–100 henkeä kirkon ruokailussa. Ruoan lisäksi on tärkeää toisten ihmisten tapaaminen. Tässä toiminnassa on työntekijöiden lisäksi mukana noin 15 vapaaehtoista, jotka valmistavat ja tarjoilevat ruoan, kertoo Tikkurilan seurakunnan nuorisotilassa tiistaisin pidettävästä ruokailusta vastaava diakonissa Sanna Tuusa.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.