
Digital Detox -paastoryhmässä saa vertaistukea ja virikkeitä hengelliseen elämään paaston aikana.
Digital Detox -paastoryhmä kannustaa nuoria aikuisia kokeilemaan, miltä ruutuajan vähentäminen tuntuu
Tarkoitus ei ole luopua älypuhelimen käytöstä kokonaan, vaan herätellä tarkastelemaan esimerkiksi sitä, mitä voi tulla tilalle.
Kallion, Munkkiniemen ja Kannelmäen seurakunnat kutsuvat erityisesti nuoria aikuisia kokeilemaan digitaalista paastoa ennen pääsiäistä. Digital Detox -paastoryhmä aloitti tuhkakeskiviikkona 5. maaliskuuta ja jatkaa yhteistä paastomatkaa pääsiäiseen saakka. Mukaan voi vielä liittyä.
Paasto tarjoaa joka päivälle pienen Spotify-hartauden, Digital Detox -retriittipäivän ja yhteisiä kokoontumisia, joissa liitytään myös jo olemassa olevaan jumalanpalveluselämään Helsingissä. Lisäksi WhatsAppissa on osallistujille oma ryhmä, jossa voi jakaa ajatuksia ja kokemuksia.
Digital Detox -paastoryhmän taustalla ovat Kannelmäen seurakunnan pappi Kaisa Hirvonen, Kallion seurakunnan pappi Visa Viljamaa ja Munkkiniemen seurakunnan projektikoodinaattori Ville Kormilainen.
Onko ruutuaika ja puhelimen käyttö sitten juuri se juttu, josta nuori aikuinen vuonna 2025 haluaa paastota, eikä esimerkiksi rajoittaa syömistään? Pappi Kaisa Hirvonen uskoo näin, onhan viime vuosina saatu myös näyttöä siitä, kuinka puhelimen käyttö ja sosiaalinen media vaikuttavat mielen hyvinvointiin. Hirvonen kuitenkin korostaa, että Digital Detox -paastossa ei ole tarkoitus tehdä suurta elämänmuutoksia, vaan voi ottaa pieniä askelia. Detox-sanakin viittaa yleensä puhdistuskuuriin, jossa ei olla täysin syömättä.
Digital Detox -paastossa ei ole tarkoitus tehdä suurta elämänmuutoksia, vaan voi ottaa pieniä askelia.
– Paaston tarkoitus ei ole luopua kaikesta digitaalisesta eikä puhelimen käytöstä, onhan meilläkin materiaalia Spotifyssa ja WhatsApp-ryhmässä. Tässä paastossa herätellään osallistujia miettimään, mihin oikeasti käytän aikaa ja miten puhelin vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin. Tiedostanko vaikka sitä, mitä puhelimen räplääminen herättää muissa. Entä miten se vaikuttaa empatiakykyyn tai ryhmädynamiikkaan? Yritämme myös herätellä miettimään, mitä itse kukin tekee vaikka aamuisin. Se on valtavan kiinnostavaa, Hirvonen kertoo.
– Kiva juttu tässä on se, että pyrimme rakentamaan yhteisöä, jossa on tarjolla vertaistukea ja ihan konkreettisia juttuja paaston tueksi.
Ruutuajan vähentäminen ei ole nykyään ihan helppoa: puhelimen välityksellä hoidetaan asioita ja sosiaalisia suhteita ja seurataan maailman tapahtumia. Mitä voi tulla tilalle, jos tuo kaikki vähenee?
– Se onkin kiinnostava kysymys, ja tämä kysymys me halutaan kysyä. Itse toivoisin, että tilalle tulisi hiljaisuutta, jotta olisi mahdollista kuulla, mitä oikein ajattelee asioista ja miltä asiat tuntuvat. Lisääntynyttä läsnäoloa siis, Hirvonen sanoo.
Hirvonen toivoo, että paastomatka herättää myös ajatuksia siitä, voisiko puhelimella olla rooli hengellisen elämän hoitamisessa ja voisiko ihminen löytää jotakin siihen ohjaavia sisältöjä.
– Ja tietenkin toivomme, että hiljaisuudesta löytäisi itsensä ja muiden ihmisten keskeltä myös Jumala-kontaktia.
Paastonaikaan sijoittuva Digital Detox tarjoaa yhteisiä kokoontumisia ympäri Helsinkiä. Tule mukaan matalalla kynnyksellä:
Su 23.3. klo 10–16 Digital Detox -päivä Helsingin keskustassa
Ti 15.4. klo 19 Hiljaisen viikon meditaatio, Munkkivuoren kirkko
To 17.4. klo 19 Nuorten aikuisten kiirastorstain messu, Agricolan kirkko
La 19.4. klo 22 Pääsiäisyön messu, Alppilan kirkko
Miltä kuulostaisi koko päivä ilman puhelinta ja hiljaisuudessa? Digital Detox -päivä su 23. maaliskuuta Helsingissä, Ratakatu 1 A. Päivä alkaa aamiaisella kello 10 ja päättyy yhteiseen reflektioon kello 16 mennessä. Välissä syödään, rukoillaan ja hiljennytään. Tarjolla mahdollisuus keskusteluun. Mukaan mahtuu 20 osallistujaa. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Mielipide: Ulkomaailma unohtuu kännykkää selatessa
Puheenvuorot
