null Ehtoollisleivän leipuri

Timo Ruokosen työväline on öylättipannu.

Timo Ruokosen työväline on öylättipannu.

Ehtoollisleivän leipuri

Helsingin Diakonissalaitoksella valmistuu yli 10 000 ehtoollisleipää päivässä.

Timo Ruokonen, 30, kaataa taikinaa jättiläismäistä vohvelirautaa muistuttavalle pannulle. Hänen laskiessaan kannen alas 125-asteisesta pannusta kuuluu sihahdus. Timo pitelee korviaan. Tavallisesti hänellä olisi korvatulpat korvissaan. Sivummalla toinen työntekijä leikkaa poljettavalla koneella isommasta levystä irti valmiita leipiä.

Suomessa valmistettavat ehtoollisleivät tehdään täällä, Helsingin Alppilassa sijaitsevan Diakonissalaitoksen keittiön tiloissa. Ruokosen työpaikan ikkunasta näkyy Linnanmäelle. Taustalla soi Radio Helsinki.

— Ei täällä tarvitse kuunnella virsiä, Ruokonen vitsailee.

Öylätin tekijäksi sattumalta

Timosta tuli ehtoollisleivän leipuri sattumalta. Hän suoritti siviilipalveluksen Diakonissalaitoksen ylläpitämässä palvelukeskuksessa Helsingin Pitäjänmäellä. Siellä hänelle vihjattiin, että Alppilassa tarvittaisiin öylätin tekijää. Timo päätti kokeilla työtä.

— Se kuulosti niin hauskalta, hän sanoo.

Vuonna 2001 taloon tullut Timo on jo rutinoitunut leivän tekijä. Ehtoollisleivän leipomisessa on helppo epäonnistua, mutta Timolla öylätin valmistamisen niksit ovat jo hallussa. Hän tietää näppituntumalla, milloin leipä pitää ottaa pois pannulta.

Pannulle pitää osata sivellä mehiläisvahaa juuri sopivasti. Sen verran, ettei taikina tartu kiinni, muttei niin paljon, että leivän pinnasta tulee röpelöinen.

— Jos mehiläisvahan sijaan käytettäisiin jotain muuta rasvaa, leivän pinnasta ei tulisi niin vaaleaa.

Timo valmistaa päivittäin 10 000–15 000 ehtoollisleipää. Yhdestä pannulla paistuvasta levystä tulee 86 ehtoollisleipää. Ennen kuin ne leikataan irti, levy laitetaan höyrykaappiin kymmeneksi minuutiksi. Muuten hauraat leivät murenisivat leikatessa.

Pikkuveli tuuraa

Vaikka Timo käy välillä keittiön puolella auttamassa, hänen päätyönsä on ehtoollisleipien valmistaminen.

— Työ on yksitoikkoista, mutta viihdyn hyvin omassa rauhassa. Keittiön puolella työskentely tuo vaihtelua. Siellä saa riittävästi sosiaalista kanssakäymistä, hän sanoo.

Talvisin Timolla on tapana pitää pitkä, palkaton loma. Viime talvena hän vietti neljä kuukautta enimmäkseen Etelä-Amerikassa. Hän on viettänyt pidempiä ajanjaksoja myös Intiassa, Nepalissa ja Kaakkois-Aasiassa.

— Nyt voisin taas vaihteeksi olla yhden talven Suomessa, Timo miettii.

Hänen mukaansa palkka riittää hyvin elämiseen pitkistä vapaajaksoista huolimatta.

— Olen aika säästäväinen luonne. Käytän rahaa kohtuullisesti

Timo on onnistunut löytämään itselleen lähipiiristä sopivan tuuraajan.

— Pikkuveljeni on ollut täällä tuuraamassa minua, hän kertoo nauraen.

Ruuanlaitosta pitävä Timo leipoo silloin tällöin kotonaankin. Tänään pitäisi leipoa tyttöystävälle syntymäpäiväkakku.

Sesonki kesällä ja jouluna

Diakonissalaitoksella valmistettavien ehtoollisleipien resepti ei ole salaisuus. Kahteen litraan vettä sekoitetaan suunnilleen kilon verran vehnäjauhoja. Taikina tehdään erittäin kylmään veteen ja paistetaan mieluiten välittömästi.

Yhdessä päivässä Timo ehtii yleensä paistaa neljän taikinan verran öylättejä. Diakonissalaitoksella valmistetaan myös gluteenittomia ehtoollisleipiä.

— Niiden menekki on kasvanut joka vuosi sinä aikana, kun olen työskennellyt täällä.

Voisiko Timo vinkata, miten ehtoollisleipä kannattaisi nauttia, jotta leipä ei tartu kiinni kitalakeen?

Siihen Timo ei osaa vastata. Hän kertoo käyneensä ehtoollisella viimeksi teini-ikäisenä rippikoulun päätteeksi. Silloin hän tuskin olisi arvannut ryhtyvänsä isona ehtoollisleipien ammattileipuriksi.

Ennen valkoisiin rasioihin pakkaamista ehtoollisleivät tarkastetaan yksitellen. Leivän pinnan pitää olla sileä ja värin tasaisen vaalea. Leipien pitää olla leikattu siten, että krusifiksikuviota ympäröivä rengas on säilynyt ehjänä. Diakonissalaitokselta ehtoollisleivät toimitetaan Kotimaa-yhtiöille, joka myy leivät eteenpäin.

Ehtoollisleipien menekki on suurimmillaan joulun alla sekä kesäisin, jolloin järjestetään konfirmaatioita ja hengellisiä kesäjuhlia.

— Kesäkuukausina meiltä lähtee noin 250 000 ehtoollisleipää kuukaudessa. Vastaava luku voi syksyllä olla jopa alle 100 000, Timo kertoo.

Diakonissalaitokselta lähti 40 000 ehtoollisleivän tilaus ti 21.9.

Jaa tämä artikkeli: