null Ei herkkänahkaisille

Bartolomeus nahkoineen ja veitsineen Münchenin Pietarinkirkossa.

Bartolomeus nahkoineen ja veitsineen Münchenin Pietarinkirkossa.

Ei herkkänahkaisille

Bartolomeus oli yksi Jeesuksen oppilaista — eikä hänestä sitten muuta tiedetäkään. Uudessa testamentissa hän on pelkkä nimi apostoliluetteloissa.

Onneksi on perimätieto: legendat ja uskomukset. Keskiaikainen pyhimystarujen kokoelma Kultainen legenda kertoo Bartolomeuksen matkustaneen Intiaan, jossa hän paransi riivatun prinsessan ja karkotti epäjumalanpatsaissa vaikuttaneet pahat henget.

Kilpailevat versiot kertovat Bartolomeuksen saarnanneen muun muassa Mesopotamiassa, Persiassa, Armeniassa ja Mustanmeren rannikolla.

Myös hänen marttyyrikuolemastaan on useampia kertomuksia. Tunnetuimmassa versiossa kerrotaan, että Bartolomeus nyljettiin elävältä. Niinpä hänet esitetään taiteessa usein veitsen ja oman nahkansa kanssa ja hän on saanut kunnian toimia nahanparkitsijoiden suojeluspyhimyksenä.

Suomessa on ajateltu syksyn alkavan Bartolomeuksen muistopäivästä 24.8., joka on kalenterissamme Pertun nimipäivä. Apostolin onnettomaan kohtaloon viitannee uskomus, että ”jos Pertteli ei saa pitää nahkaansa kuivana, niin ei liioin maamies saa viljaansa laariin kuivana”.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.