null Luukkaalla oli hyvä kokonaiskuva Jeesuksen opetuksista – Emil Antonin joulukalenterissa luetaan aattoon mennessä Luukkaan evankeliumin kaikki 24 lukua

Joulukalenterin 24 luukkua tarkoittaa Emil Antonin kalenterissa aina yhtä lukua Luukkaan evankeliumia per päivä.

Joulukalenterin 24 luukkua tarkoittaa Emil Antonin kalenterissa aina yhtä lukua Luukkaan evankeliumia per päivä.

Ajankohtaista

Luukkaalla oli hyvä kokonaiskuva Jeesuksen opetuksista – Emil Antonin joulukalenterissa luetaan aattoon mennessä Luukkaan evankeliumin kaikki 24 lukua

Luukas antoi meille paitsi jouluevankeliumin, myös historian ensimmäisen kristinuskon historian, sanoo tänään alkavan koronakalenterin idean isä, teologian tohtori Emil Anton.

Facebookissa on avautunut korona-ajan joulukalenteri, jossa teologian tohtori Emil Anton lukee jouluaattoon mennessä Luukkaan evankeliumin läpi. Luukaan evankeliumissa on 24 lukua. Anton käyttää Suomen Pipliaseuran tuoretta UT2020-käännöstä.

Tempaukseen voivat osallistua kaikki ihmiset uskontotaustasta riippumatta. Se on suunnattu kaikille niille, joita kiinnostaa Luukkaan evankeliumi.

– Kuka tahansa Facebook-käyttäjä voi tykätä Koronakalenteri-sivusta tai seurata sitä. Jaan sen välityksellä ajatuksia Luukkaan evankeliumin ja sen uuden käännöksen ääreltä joka päivä 24 päivän ajan, Anton sanoo.

Sivulle voi lähettää myös yksityisviestejä, joita Anton voi kommentoida projektin kuluessa tai päätteeksi.

Keskustelu jatkuu Koronakalenteri-ryhmässä

Varsinaisen Koronakalenteri-sivun lisäksi Anton moderoi myös erillistä Koronakalenteri-ryhmää.

– Se on yksityinen ryhmä, mutta siihenkin voi kuka tahansa asiasta kiinnostunut liittyä. Se on tarkoitettu enemmän keskustelua varten niille, jotka itsekin sitoutuvat lukemaan Luukkaan UT2020-käännöksen 24 päivässä ja haluavat keskustella siitä, jakaa omia ajatuksiaan ja löytöjään. Kaikki hyvässä adventin hengessä, Anton sanoo.

– Tarkoituksena on tutkiskella Luukkaan evankeliumia ja oppia siitä. Mielellään hengellisesti rakentavasti ja teologisesti valaisevasti. Tämä ei ole riitelypaikka, vaan yhteisen joulunodotuksen ja lämpimän jakamisen paikka, Anton sanoo.

Emil Anton kutsuu joulukalenterinsa äärelle kaikkia ihmisiä katsomuksesta riippumatta. Kuva: Emil Antonin kotialbumi.

Emil Anton kutsuu joulukalenterinsa äärelle kaikkia ihmisiä katsomuksesta riippumatta. Kuva: Emil Antonin kotialbumi.

Luukas oli taiturimainen kirjoittaja

Tuore Uuden testamentin käännös herätti kansankielisyydessään syksyn mittaan ristiriitaisia tunteita. Antonin mielestä alkuperäinen kreikankielinen teksti on mestariteos.

– Luukas on ehkä koko Uuden testamentin paras kreikan osaaja. Hän oli koulutettu lääkäri ja ensiluokkainen antiikin ajan historioitsija, Anton sanoo.

Huomattava osa Luukkaan kirjoittamasta materiaalista on samaa kuin Matteuksen ja Markuksen evankeliumeissa. Anton päättelee, että Luukkaalla on hyvä kokonaiskuva Jeesuksen toiminnan ja opetuksen pääpiirteistä.

Samaan aikaan hänellä on mielessään kansainvälinen, kreikkaa puhuva pakanayleisö.

Valtaosa suomalaisista tuntee jouluevankeliumin, mutta Anton korostaa Luukkaan laajempaa merkitystä.

– Luukas antoi meille paitsi jouluevankeliumin, myös historian ensimmäisen kristinuskon historian.

– Lisäksi Luukas korostaa esipuheessaan tehneensä huolellista tutkimustyötä ja haastatelleensa silminnäkijöitä. Mutta samaan aikaan hänellä on mielessään kansainvälinen, kreikkaa puhuva pakanayleisö. Luukas tarjoaa meille siis autenttisen ja samalla katolisesti eli universaalisti ajatellun evankeliumin eli Jeesusta koskevan hyvän uutisen esityksen, Anton summaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.