null Erilainen päivä

Kasper, Daniel, Sophie-Madeleine ja Timo-Matti Haapiainen eivät siivoa eivätkä pyykkää sunnuntaina.

Kasper, Daniel, Sophie-Madeleine ja Timo-Matti Haapiainen eivät siivoa eivätkä pyykkää sunnuntaina.

Erilainen päivä

Haapiaisten perheessä sunnuntai on parhaimmillaan rauhallisen olemisen aikaa.

Vantaalla asuva Timo-Matti Haapiainen vastasi myöntävästi, kun häntä pyydettiin mukaan kirjoittamaan opasta sunnuntain vietosta. Timo-Matti on kirjoittanut Onneksi on pyhä! -kirjaan (Kirjapaja 2011) muun muassa korkealle paikalle kiipeämisestä, pienoismallin rakentamisesta, neppisskaboista ja vierailusta urheilukatsomoon.

Hän on ammentanut teksteihin paljon omasta elämästään. Esimerkiksi neppisautokisoista Timo-Matilla on kokemusta myös aikuisiällä.

— Ei siitä ole kovin monta vuotta, kun osallistuin kaverin polttareissa neppisskaboihin. Ehkä neppailua tulee harrastettua taas enemmän, kun omat pojat vähän kasvavat, arvelee 4-vuotiaan Danielin ja reilun vuoden vanhan Kasperin isä.

Vinkki urheilukatsomossa vierailusta nousee sekin omasta kokemuksesta. Timo-Matti käy esikoispoikansa Danielin kanssa katsomassa jääkiekko-otteluita. Isä ja poika kannustavat Kiekko-Vantaata ja Jokereita, mutta Timo-Matin sydän sykkii myös hänen veljensä kotikaupungin seuralle Rauman Lukolle.

Messun jälkeen pitsaa

Timo-Matti työskentelee Kirkkohallituksessa valtakunnallisen jumalanpalveluselämän kehittämishankkeen koordinaattorina.

Messussa käyminen on osa hänen oman perheensä sunnuntainviettoa. Hänen vaimonsa Sophie-Madeleine sekä pojat Daniel ja Kasper kuuluvat katoliseen kirkkoon. Sen vuoksi perhe käy sunnuntaisin välillä Pyhän Marian kirkossa Helsingin Meilahdessa ja välillä kivenheiton päässä kotoa sijaitsevassa Myyrmäen kirkossa.

— Jutellessani lapsiperheiden kanssa moni on kertonut epäröivänsä pienten lasten ottamista messuun. On totta, että toisinaan lapset saattavat tehdä jotain odottamatonta, mutta ei se haittaa. Seurakunta tarvitsee lapsia, koska lapset pakottavat katsomaan asioita uudella tavalla, Timo-Matti sanoo.

Sophie-Madeleine kertoo, että he ottavat pojilleen messuun mukaan leluja ja rusinoita, jotta he viihtyisivät.

— Koska messu on minulle ja Timo-Matille tärkeä, otamme pojat mukaan sinne. Haluamme, että hekin saavat kokea messun, Sophie-Madeleine toteaa.

Kirkossa käynnin jälkeen perhe tulee kotiin syömään lounasta. Myyrmäen kirkosta kävellään toisinaan kotiin läheisen pitserian kautta.

Ihminen tarvitsee lepopäivän

Sunnuntaisin Haapiaisten kotona on lupa olla siivoamatta ja pesemättä pyykkiä.

— Pyykin pesu sunnuntaina ei ole meillä kiellettyä, mutta ajattelen, että sunnuntaisin minun ei tarvitse pestä pyykkiä. Voin hoitaa pyykit sitten arkena, kertoo Danielia ja Kasperia kotona hoitava Sophie-Madeleine.

— Jeesus muistutti, että systeemi on ihmistä varten eikä ihminen systeemiä varten, Timo-Matti lisää.

Hänen mukaansa lepopäivän tarve on tullut nyky-yhteiskunnassa voimakkaasti esiin, kun on keskusteltu kauppojen sunnuntaiaukiolosta.

— Ihminen tarvitsee lepopäivän, seurasipa hän kristillistä ideologiaa tai ei, Timo-Matti toteaa.

Sophie-Madeleine kertoo tarinasta, jonka mukaan afrikkalaismiehet pitävät taivalluksensa lomassa taukoja, jotta heidän sielunsa pysyisi matkassa mukana.

— Kertomukseen sisältyy suuri viisaus.

Vaikka lepopäivää tarvitaan, täytyy muistaa, että kaikki eivät voi viettää sunnuntaina vapaapäivää.

— Esimerkiksi poliiseja ja sairaanhoitajia tarvitaan työssä myös pyhäpäivinä. Itsekin tein seurakuntapappina töitä sunnuntaisin, Timo-Matti kertoo.

Timo-Matin mielestä lepopäivän vietossa ei pidä olla turhan tiukkapipoinen.

— En esimerkiksi järjestäisi itse muuttoa sunnuntaipäivälle, mutta jos kaveri tarvitsisi pyhänä muuttoapua, menisin tietysti auttamaan.

Salapoliisityötä ja luovaa hulluutta

Haapiaisten viidennen kerroksen kodin ikkunasta näkyy kauas. Korkeat luonnonpaikat ovat Timo-Matille erityisen mieluisia.

— Syksyllä kävimme koko perheen kanssa ihailemassa maisemia Malminkartanon täyttömäellä, Timo-Matti kertoo.

Sophie-Madeleine arvelee, että retki täyttömäen huipulle olisi ollut erilainen, jos he olisivat lähteneet sinne Timo-Matin kanssa kaksin.

— Kun lapset olivat mukana, emme kiirehtineet vaan ihailimme maisemia rauhassa. Jos olisimme olleet siellä ilman lapsia, reissu olisi varmasti mennyt juoksemiseksi.

— Lapset voivat opettaa aikuista kiireettömyyteen ja ihmettelyyn. Heidän kanssaan pienistä asioista kuten kävelyretkestä tai junamatkasta tulee suuria, Timo-Matti jatkaa.

Onneksi on pyhä! -kirjassa Timo-Matti vinkkaa rakentamaan sunnuntaina pienoismallia. Alle kouluikäisestä pienoismalleja harrastanut Timo-Matti on rakentanut varsinkin historiallisten sotalentokoneiden pienoismalleja.

Parhaillaan hänellä on tekeillä pienoismalli matkustajakoneesta, jolla Timo-Matti ja Sophie-Madeleine lensivät häämatkalle Espanjaan. Kesken on myös pienoismalli koneesta, jonka kyydissä Daniel-poika teki ensimmäisen lentomatkansa.

— Näiden tekeminen on sellaista salapoliisityötä yhdistettynä luovaan hulluuteen. Koneisiin sopivia siirtokuvia löysin netistä, ja tilasin ne Yhdysvalloista, hän kertoo.

Yhdessä kirjan luvussa Timo-Matti kehottaa tekemään retken oman elämän tärkeille paikoille. Sitä hän on itse tehnyt yhdessä Sophie-Madeleinen kanssa.

— Olen esimerkiksi näyttänyt hänelle minulle tärkeän Paratiisikurun, joka sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuistossa.

— Sophie-Madeleine puolestaan vietti lapsuudessaan lomia isovanhempiensa luona Ranskassa. Siellä käydessämme olen saanut tutustua paikkoihin, jotka ovat hänelle merkityksellisiä.

Fiiliksen mukaan

Timo-Matti, 34, ja Sophie-Madeleine, 31, muuttivat yhteen vasta naimisiinmenon jälkeen.

— Siinä mielessä olemme olleet vanhanaikaisia, Timo-Matti kertoo.

Daniel syntyi 10 kuukautta häiden jälkeen, joten kaksin vietetyt sunnuntait ovat olleet pariskunnalle lyhyt ja ohimenevä vaihe.

Pikkulapsiperheessä tietyt rutiinit kuten ruoka-ajat ja päiväunet toistuvat samanlaisina, olipa sitten pyhä tai arki.

— Rutiinit eivät kuitenkaan tee päivää yhtään huonommaksi, päinvastoin. Rutiinit ovat hyvä juttu, Timo-Matti vakuuttaa.

Parhaimmillaan sunnuntai on Haapiaisten perheessä rauhallisen olemisen aikaa. He saattavat tavata Timo-Matin vanhempia, käydä lähellä asuvien Sophie-Madeleinen vanhempien luona syömässä tai tavata ystäväperheitä.

Toisinaan koko perhe käy yhdessä kävelyllä. Myös Timo-Matin ja Danielin yhteiset käynnit Ilmailumuseoon ovat sattuneet usein sunnuntaille.

Jokaviikkoista messussa käymistä lukuun ottamatta perhe pitää sunnuntait vapaana säännöllisistä harrastuksista. Sunnuntaita vietetään fiiliksen mukaan.

— Jos on monta päivää mennä kohellettu, niin sunnuntaina ollaan vaan, vaikka jotain muuta olisi suunniteltu. Lapsista huomaa, kun he ovat tauon tarpeessa, Timo-Matti sanoo.

Timo-Matti nauttii viikonloppujen tarjoamasta mahdollisuudesta viettää aikaa lasten kanssa.

— Arkisin minun töistä tulon ja lasten nukkumaanmenon välinen aika on melko lyhyt. Viikonloppuna voin olla enemmän poikien kanssa.

Isä ja pojat nauttivat sunnuntaista leikkien ja joskus nukkumalla päiväunet yhdessä.

 

Timo-Matin vinkit sunnuntain viettoon

Ole läsnä, älä suorita!

  • Sunnuntaina kannattaa keskittyä tekemään asioita, jotka tuottavat iloa itselle. Sunnuntaista ei pidä tehdä päivää, jolloin ei saa tehdä sitä tai tätä. Sunnuntaipäivään voi mahtua monenlaista tekemistä, sekä rauhallisempia että riehakkaampia hetkiä.

Tutustu lähiseutuun!

  • Ihminen urautuu helposti. Esimerkiksi kauppaan ja töihin kuljetaan usein samaa reittiä. Entä jos poikkeaisi pyhänä tutulta polulta ja kokeilisi uutta kävelylenkkiä? Tutustakin ympäristöstä voi löytää uutta kävelemällä kiireettömästi ja katsomalla asioita uusin silmin, esimerkiksi tarkkailemalla rakennusten yksityiskohtia.

Juttele tuntemattomienkin kanssa!

  • Esimerkiksi newyorkilaiset tervehtivät hymyillen myös tuntemattomia ja afrikkalaisilla on aikaa vaihtaa muutama sana vastaantulijan kanssa. Me suomalaiset voisimme ottaa heistä mallia. Ehkä sunnuntaina voisi keskustella läheisten kanssa, jutella naapurille, tervehtiä vierasta vastaantulijaa ja uskaltautua jopa juttelemaan tuntemattoman kanssa.

Mene messuun!

  • Sunnuntaina kannattaa mennä messuun, ja kokea se avoimin mielin. Kirkossa on paljon arjesta poikkeavia, mystisiä elementtejä, jotka rauhoittavat. Niitä ovat esimerkiksi kynttilät, hiljaisuus, värit ja ristinmerkit. Jo yksi käynti voi antaa paljon. Vielä enemmän saa, kun ottaa kirkossa käynnin tavaksi.

 

Mitä messussa tapahtuu? -seurakuntailta ke 15.2. klo 18.30 Myyrmäen kirkossa. Vieraana Timo-Matti Haapiainen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.