null Espoon seurakunnat valmistautuu hätämajoitukseen

Kirkkonummen Evitskogiin avattiin elokuussa tilapäinen turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksikkö. Kuva: Matti Karppinen

Kirkkonummen Evitskogiin avattiin elokuussa tilapäinen turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksikkö. Kuva: Matti Karppinen

Espoon seurakunnat valmistautuu hätämajoitukseen

Espoon kaupunki ei ole kysynyt seurakuntayhtymältä turvapaikanhakijoiden majoitukseen sopivia tiloja.

Espoon seurakunnat selvittävät parhaillaan, onko seurakuntien asuntoja tai muita tiloja mahdollista käyttää turvapaikanhakijoiden hätämajoitukseen.

Espoon seurakuntayhtymän hallintojohtaja Risto Hämäläinen kertoo, että Espoon kaupunki ei ole toistaiseksi kysynyt seurakuntayhtymältä tiloja.

”Meiltä löytynee joitain mahdollisia hätämajoitustiloja. Olen itse yhteydessä kaupungin suuntaan, jotta neuvottelut pääsevät käyntiin”, Hämäläinen lupaa.

Hämäläinen tähdentää, että valtiolla ja kunnilla on järjestämisvastuu turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa.

”Espoon seurakunnat tarjoavat mielellään apua ja yhteistyötä. Meillä on entuudestaan hyvä yhteistyö kaupungin kanssa.”

Isoja tiloja ei ole tyhjinä

Espoon kaupungin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Teemu Haapalehto kertoo, että aikuisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi sopivien tilojen etsiminen jatkuu edelleen. Hän pitää tilojen löytymistä epätodennäköisenä.

”Suomessa on paljon kuntia, joissa on tyhjillään tällaiseen tarkoitukseen sopivia isoja varuskuntia, sairaaloita ja hotelleja. Espoo ei ole yksi niistä. Kyse ei ole siitä, että tiloja ei haluttaisi löytää”, Haapalehto selittää.

 

Kyse ei ole siitä, että tiloja ei haluttaisi löytää.”

 

Haapalehdon mukaan maahanmuuttovirasto etsii aikuisten vastaanottokeskuksiksi ensisijaisesti suuria, noin 200 hengen majoittamiseen sopivia tiloja. Alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi sopivan pienemmän tilan löytymistä Espoosta hän pitää mahdollisena.

”Kaupunki tekee asiassa tiivistä yhteistyötä maahanmuuttoviraston kanssa”, Haapalehto sanoo.

Alaikäisten vastaanottoyksikkö kasvaa

Tällä hetkellä Espoon kaupunki ylläpitää alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksikköä, jonka kautta on tullut noin puolet tänä vuonna Suomeen saapuneista alaikäisistä. Nyt vireillä on sopimuksen laajentaminen maahanmuuttoviraston kanssa niin, että yksikkö laajenee 21-paikkaisesta 42-paikkaiseksi.

Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Teemu Haapalehto kertoo, että sopimuspaikkojen määrä ei vastaa todellista tilannetta.

”Espoon alaikäisten vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä kirjoilla lähes 200 lasta. Heistä 110 on fyysisesti majoittunut vastaanottokeskukseen. Loput ovat yksityismajoituksessa ja kansanopistoissa eri puolilla Suomea”, Haapalehto kertoo.

Helsinki pyysi apua

Viime viikon perjantaina Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty esitti muille pääkaupunkiseudun kunnille avunpyynnön, jotta Helsingin ulkopuolelta löytyisi tiloja vastaanottokeskustoimintaan. Tämän viikon alussa Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen kertoi, että Vantaalta on löytynyt sopivia sijoituspaikkoja.

Myös maahanmuuttovirasto on vedonnut Suomen kuntiin tilojen ja ylläpidon järjestämiseksi turvapaikkaa hakeville.

”Erityisen huono tilanne on Oulun, Turun ja Helsingin seudulla, joilta etsitään jatkuvasti uusia hätämajoitustiloja”, maahanmuuttovirastosta kerrotaan.

Maahanmuuttovirasto kertoo, että Suomeen on saapunut tänä vuonna jo lähes 8 000 turvapaikanhakijaa. Viime viikolla rikkoutui ensimmäistä kertaa tuhannen viikoittaisen tulijan raja. Maahan tarvitaan tätä vauhtia vähintään neljästä viiteen vastaanottokeskusta viikossa.

Jaa tämä artikkeli: