null Espoon seurakunnilta apua Haitiin kahta reittiä

Lähetyslentäjät kuljettavat apua vaikeakulkuiselle maaseudulle. Myös vaikeasti loukkaantuneita kuljetetaan hoitoon.

Lähetyslentäjät kuljettavat apua vaikeakulkuiselle maaseudulle. Myös vaikeasti loukkaantuneita kuljetetaan hoitoon.

Ajankohtaista

Espoon seurakunnilta apua Haitiin kahta reittiä

Lokakuussa saarivaltiossa riehunut hurrikaani jätti jälkeensä noin 1,4 miljoonaa avun tarvitsijaa. Lähetyslentäjien edustaja on huolissaan Haitin ajautumisesta mediakatveeseen.

Espoon seurakunnilta kulkee apua Matthew-hurrikaanista toipuvaan Haitiin kahtakin väylää pitkin. Espoon seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti lokakuun kokouksessaan 30 000 euron tuesta uhrien auttamiseen Haitissa. Tämä apu toimitetaan perille Kirkon Ulkomaanavun välityksellä.

Lisäksi apua kiidätetään Haitiin Lähetyslentäjien siivin. Espoon Tuomikirkkoseurakunta sekä Leppävaaran seurakunta tukevat Suomen Lähetyslentäjien työtä (MAF Suomi), ja tämä tuki osittain vahvistaa MAFin avustusoperaatiota Haitiin.

Hurrikaani Matthew kuritti Haitia kuusi vuotta kohtalokkaan maanjäristyksen jälkeen. Suomen Lähetyslentäjien toiminnanjohtaja Janne Ropponen on huolissaan siitä, että Haitia kohdannut uusi tuho on jäämässä uutisvirrassa paitsioon.

– Haitin järkyttävät tapahtumat ovat jääneet varmastikin muiden uutisten alle. Median huomio ei jakaannu tasaisesti tai oikeudenmukaisesti. Ehkä Haiti tuntuu meistä suomalaisista etäiseltä ja vieraalta."

Hurrikaanin runtelema Haiti lentäjän perspektiivistä. 

Nyt rampautui maaseutu

Kyseessä on kuitenkin luonnonkatastrofi, joka moukaroi saarta poikkeuksellisella tavalla.

– Tämä katastrofi on erilainen verrattuna vuoden 2010 maanjäristykseen, kertoo David Carwell, MAFin Haitin työn johtaja Janne Ropposen välittämässä haastattelussa. "Katastrofi ei tapahtunut pääkaupungissa vaan maalla, mikä tekee siitä erilaisen. Ensinnäkin se on vakavampi, koska maaseudulla ei ole juurikaan sementtiasuntoja. Monet kodit on rakennettu ruohosta tai mudasta ja niissä on peltikatot. Joten monet niistä ovat lentäneet taivaan tuuliin."
 

Monet kodit on rakennettu ruohosta tai mudasta ja niissä on peltikatot. Joten monet niistä ovat lentäneet taivaan tuuliin."

 - David Carwell, MAFin Haitin-työn johtaja
 

No Time for Poverty -järjestön sairaalan yhdysvaltalaislääkäri Robin Horak kertoo, että monet maaseudun perheistä ovat menettäneet kaiken.

– Ripulia, lavantautia sekä koleraa esiintyy enemmän kuin aiemmin. Siksi tuomme alueelle IV-nesteitä, tarvikkeita nesteytyksen aloittamiseen ja antibiootteja. Ompelutarvikkeita, sideharsoja sekä antibioottisia voiteita myös tarvitaan, koska ihotulehduksia ilmenee luultavasti entistä enemmän."

Lokakuun alussa iskeneen hurrikaanin jäljiltä noin 1,4 miljoonaa ihmistä on avun tarpeessa. Kiireisen katastrofiavun piirissä on YK:n tietojen mukaan 750 000 ihmistä, joista lapsia on 315 000. Katastrofin kuolonuhreja on arveltu olevan yli tuhat.

MAF lennättää Haitissa apua tällä erää kolmen lentokoneen voimin.

Lähetyslentäjät ovat omiaan vastaamaan tämän katastrofin avustustöihin: Liikkuminen on entistäkin hankalampaa, koska sillat ovat poissa ja tiet kulkukelvottomia. Lentokoneilla kuljetetaan avustustarvikkeita ja henkilöstöä sekä ensiapua muun muassa maan eteläisen osan kiitoradoille. Avustustöille arvellaan olevan tarvetta pitkään.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Helsingin seurakunnat antavat 100 000 euroa Afganistanin ja Haitin kriisien uhrien auttamiseen

Ajankohtaista

Tuki painottuu kirkon periaatteiden mukaan haavoittuvimmassa asemassa olevien hyväksi.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.