null Helsingin seurakunnat antavat 100 000 euroa Afganistanin ja Haitin kriisien uhrien auttamiseen

Haitin maanjäristyksen uhreille jaetaan puhdasta juomavettä. 

Haitin maanjäristyksen uhreille jaetaan puhdasta juomavettä. 

Ajankohtaista

Helsingin seurakunnat antavat 100 000 euroa Afganistanin ja Haitin kriisien uhrien auttamiseen

Tuki painottuu kirkon periaatteiden mukaan haavoittuvimmassa asemassa olevien hyväksi.

Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto myönsi 26.8. yhteensä 100 000 hankkeisiin, jotka auttavat Afganistanin kriisin ja Haitin maanjäristyksen uhreja.

Tuki painottuu kirkon periaatteiden mukaan haavoittuvimmassa asemassa olevien hyväksi. Summasta puolet ohjataan Haitiin ja toinen puoli afganistanilaisten auttamiseen.

Kriisiapua Haitin maanjäristyksen uhreille kanavoidaan seurakuntien yhteistyökumppanin Kirkon Ulkomaanavun kautta. Afganistanilaisia tuetaan paikan päällä, naapurimaissa sekä Suomessa.

– Lääkärit ilman rajoja sekä YK:n lastenjärjestö Unicef ovat ilmoittaneet jatkavansa työtä heikoimmassa asemassa olevien auttamiseksi. Erityisesti naiset ja lapset hyötyvät näiden toimijoiden työstä. Näille kummallekin päätimme myöntää 15 000 euroa. Tilanne Afganistanissa ja osin myös naapurimaissa on sekava ja arvaamaton. Vain harva järjestö pystyy tässä tilanteessa pysymään ja toimimaan alueella, sanoo Helsingin seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Jukka Pakarinen.

Unicefin Afganistanin tiimin viestintäpäällikkö Sam Mort juttelee aliravitsemuksesta kärsivälle lapselle Indira Gandhin lastensairaalassa Kabulissa. Kuva on otettu 24.8. Sairaalan henkilökunnasta 170 on naisia.

Unicefin Afganistanin tiimin viestintäpäällikkö Sam Mort juttelee aliravitsemuksesta kärsivälle lapselle Indira Gandhin lastensairaalassa Kabulissa. Kuva on otettu 24.8. Sairaalan henkilökunnasta 170 on naisia.

Näille Afganistanissa ja naapurimaissa vaikeissa olosuhteissa toimiville järjestöille Helsingin seurakunnat lahjoittavat siis yhteensä 30 000 euroa. Lisäksi seurakunnat lahjoittavat 10 000 euroa Turvapaikanhakijoiden tuki ry:lle ja Pakolaisneuvonnalle kummallekin. Näillä rahoilla on tarkoitus auttaa afganistanilaisia Suomessa.

Helsingin seurakunnat selvittävät ja suunnittelevat myös muita toimia afganistanilaisten pakolaisten auttamiseksi.

– Lähetys- ja kehitysavun vakiokumppanimme ovat ensisijaisia silloin, jos niillä on alueella toimintaa, joka tavoittaa hädänalaisimmat avuntarvitsijat. Selvitämme Helsingissä myös sekä omia tukimahdollisuuksia että yhteistyötä afganistanilaisten yhteisöjen ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Ainakaan tässä vaiheessa ei näyttäisi olevan akuuttia tarvetta kirkon hätämajoituksiin, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki sanoo.

Auttamisessa on kyse ihmisyydestä, ei sen enemmästä tai vähemmästä.

Haitissa 14.8. tapahtunut voimakkuudeltaan 7,2 magnitudin maanjäristys on aiheuttanut köyhän maan eteläosissa valtavaa tuhoa. Järistyksessä kuoli yli 2 200 ihmistä.

–  Afganistan ja Haiti kuuluvat molemmat maailman köyhimpien maiden joukkoon. Afganistanissa asuvien ja sieltä pakenevien ihmisten sekä maanjäristyksen uhrien auttaminen on myös meidän tehtävämme – meidän helsinkiläisten, meidän kirkon jäsenten. Auttamisessa on kyse ihmisyydestä, ei sen enemmästä tai vähemmästä, sanoo Rintamäki.

Afganistanin katastrofaalisesta tilanteesta kertoo paljon se, että torstaina terroristijärjestö Isis räjäytti Kabulin lentokentän ulkopuolella kaksi pommia. Iskussa kuoli ainakin 90 ihmistä. Evakuointioperaatiot kentältä ovat päättymässä. Maassa on yhä noin 170 Suomeen evakuointia odottavaa ihmistä.

Talibanin hallitseman Afganistanin sisällä humanitaarinen tilanne on vaikea. Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoo verkkosivuillaan keskittyvänsä Afganistanissa traumapotilaiden hoitoon sekä äitien ja lasten terveyteen. Järjestö toimii tällä hetkellä Heratissa, Kandaharissa, Khostissa, Kunduzissa ja Lashkar Gahissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.