null Jätetyksi tuleminen voi aiheuttaa shokin – eroryhmä tukee Espoossa elämän jatkumista

Paula Ruotsalaisen mukaan eroryhmään pyritään luomaan toista kunnioittava ja kuunteleva ilmapiiri.

Paula Ruotsalaisen mukaan eroryhmään pyritään luomaan toista kunnioittava ja kuunteleva ilmapiiri.

Ajankohtaista

Jätetyksi tuleminen voi aiheuttaa shokin – eroryhmä tukee Espoossa elämän jatkumista

Erosta toipumiseen auttaa siihen liittyvien tunteiden käsitteleminen, sanoo eroryhmän ohjaaja Paula Ruotsalainen.

Kun pariskunta eroaa, aiheuttaa se useimmiten molemmille osapuolille surua ja ahdistusta. Varsinkin jätetylle osapuolelle ero voi olla melkoinen shokki. Koko elämä tuntuu olevan murskana, ja tulevaisuus näyttää synkältä.

– Tärkeän ihmisen menettäminen voi aiheuttaa suuren surun. Sitä on hyvä käsitellä, muuten se saattaa tulla vastaan rankempana myöhemmässä elämänvaiheessa, sanoo Espoon seurakuntayhtymän perheneuvoja Paula Ruotsalainen.

– Tällainen iso kriisivaihe herättää monenlaisia tunteita. Niitä ei kannata kieltää ja ohittaa ja aloittaa esimerkiksi nopeasti uutta suhdetta. On toki onnellista löytää uusi kumppani, mutta voi olla huono asia, jos näin hoidetaan erossa kolhiintunutta itsetuntoa. Ajautumalla suhteeseen, jolla ei ole tulevaisuutta, saattaa satuttaa itseään uudelleen.

Ruotsalaisen mukaan puolisosta eroaminen ei ole helppoa senkään vuoksi, että siihen sisältyy usein muitakin menetyksiä. Pahimmillaan eron vuoksi saattaa menettää kotinsa ja ystäväpiirinsä, ja lomien ja juhlapyhien viettäminen menee uusiksi. Eronnut voi kokea olevansa kaiken keskellä totaalisen yksin.

– On yllättävän paljon ihmisiä, joilla ei ole ystäväpiirissä eronneita ja jotka eivät pysty tämän vuoksi kovin paljon käsittelemään tilannetta ystäviensä kanssa. Osa taas ei halua jatkuvasti kuormittaa muita ihmisiä omilla ongelmillaan.

Jokaisen eronneen tarina on erilainen, mutta kaikista tapauksista löytyy tuttuja yhtymäkohtia.

Espoon seurakuntayhtymä haluaa auttaa ihmisiä eroprosessissa. Syyskuun loppupuolella aloittaa perheasiain neuvottelukeskuksen järjestämä maksuton vertaistukiryhmä, joka on tarkoitettu erosta toipumiseen ja elämän uudelleen rakentamiseen. Paula Ruotsalaisen ohella ryhmän ohjaajana toimii perheneuvoja ja taideterapeutti Iiris Koskinen.

Ryhmässä käsitellään aina ennen yleistä keskustelua jotakin eroon liittyvää teemaa. Tärkeänä teemana ovat eroon liittyvät tunteet, joita ovat muun muassa suru, viha, syyllisyys ja kaipaus.

– Ryhmän suurinta antia on kuitenkin se, että ihmiset kertovat omista kokemuksistaan. Jokaisen eronneen tarina on erilainen, mutta kaikista tapauksista löytyy tuttuja yhtymäkohtia. Niihin voi samastua ja ajatella, että tiedän, miltä tuo tuntuu, Ruotsalainen selvittää.

– Keskusteluissa käsitellään myös selviytymiskeinoja, jotka ovat auttaneet jaksamaan raskaassa elämänvaiheessa. Yhdessä pohditaan, millaista elämä on nyt ja miten tästä jatketaan eteenpäin.

Eroryhmä on avoin kaikille, myös sateenkaareville. Myös miesten toivotaan tulevan rohkeasti mukaan.

Ruotsalainen korostaa, että keskustelu halutaan pitää toista kunnioittavana ja kuuntelevana.

– On tärkeää luoda ryhmään turvallinen ja luottamuksellinen ilmapiiri. On hyvä ymmärtää, että jokaisella on omat haavansa ja jokainen puhuu omista kokemuksistaan, ajatuksistaan ja tunteistaan.

Koronatilanteen takia ei vielä tiedetä, kokoontuuko eroryhmä jossain tilassa kasvokkain vai etänä Teams-yhteyden kautta.

Ryhmään ilmoittautuvat haastatellaan etukäteen. Haastattelun avulla selvitetään, missä vaiheessa eroprosessi on, esimerkiksi jaksaako eronnut kuunnella muita samassa tilanteessa olevia vai olisiko yksilökeskusteluista enemmän hyötyä. Tavoitteena on, että vertaistukiryhmä auttaisi jatkamaan elämää valoisemmissa merkeissä.

– Minulle on tullut hyvää palautetta aiemmista eroryhmistä. Ihmiset ovat olleet tyytyväisiä, kun ovat voineet jakaa kokemuksiaan ja tutustua muihin eronneisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suru möyhentää ja muokkaa sisintä, kunnes menetyksen aiheuttama kipu muuttuu rakkaudeksi

Hyvä elämä

Vaikeinta surussa on omien tunteiden sietäminen ja kestäminen, sanoo pappi ja tietokirjailija Miia Moisio. Kun suru on tehnyt työnsä, jäljelle jää puhdas rakkaus.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.