Golfaten varoja ihmiskaupan torjuntaan
Maanantaina kuudetta kertaa järjestetty Yhteisvastuu open 2017 -tapahtuma kokosi viheriölle liki viisikymmentä golfaajaa. Keimolan golfikentällä järjestettävän kilpailun tuotto, noin 10 000 euroa, lahjoitetaan Yhteisvastuukeräykselle. Kisan järjestää Vantaankosken seurakunta.
Ronny Ruohomaa Aktian varainhoidosta oli jo neljättä kertaa mukana golfkauden alkuun sijoittuvassa tapahtumassa, josta hänellä on hyviä, mutta värikkäitä turnausmuistoja.
– Kentälle lähtee ja sieltä palaa hyvällä mielellä. Huonot lyönnit unohtuvat kuitenkin, Ruohomaa toteaa. Hänelle kertyy Suomen kaudella pelikertoja pari kertaa viikossa, arviolta 35 rundia vuodessa mukaan lukien pari peliä ulkomailla.
Niin Ruohomaa kuin kolmatta pelikertaa mukana oleva Ritva Cantell pitävät merkityksellisenä, että tapahtuman taustalla on juuri Yhteisvastuukeräys.
– Totta kai mielellään on avuksi ja tekee sen, mitä näin helpolla ja mukavalla tavalla voi. Mielestäni näitä voisi olla enemmänkin, Cantell sanoo.
Yritysten yhteiskuntavastuu
Tapahtuman organisoija, Vantaankosken kirkkoherra Hannu Pöntinen painottaa sen merkitystä, että toimitaan Yhteisvastuun nimissä.
– Siihen luotetaan, että apu todella kohdentuu sinne, missä hätä on iso.
Golf on kirkollinen laji siinä mielessä, että se pitää nöyränä.
– Vantaankosken kirkkoherra Hannu Pöntinen
Osallistujalistalta löytyy tietty perustukijoukko muun muassa rahoitusyhtiöiden edustajia, jotka Pöntisen mukaan tulevat pelaamaan vuodesta toiseen.
– Uskon, että yrityksillä on yhteiskuntavastuu takana. Mutta se yhdistyy myös pelaajissa, että tehdään hyvää golfin kautta ja monella tavalla – hyvää itselleen, kun saadaan pidettyä kuntoa yllä ja on mukavaa seuraa. Samalla tehdään hyvää tietoisesti ja konkreettisesti myös muille, kun kerätään rahaa Yhteisvastuulle.
Noin 10 000 euron vuosittainen tuotto koostuu tapahtuman pelimaksuista.
– Yhden kierroksen hinta eli Green fee on 350 euroa henkilöltä eli kahden hengen joukkueelta 700 euroa. Yksityissarjassakin maksu on normaalia korkeampi eli 85 euroa.
Golfin estetiikka viehättää
Pöntinen on harrastanut golfia liki 20 vuotta. Hän luonnehtii sitä hyvin sosiaaliseksi peliksi, jonka etiketti edellyttää huomioimaan toiset pelaajat. Lajin elitistiseksi mielletty sävy on vuosien saatossa hänen mukaansa haalentunut ja pelistä alkanut tulla kansanpeli.
– Yhteiskunnallisissa rakenteissa tästä on tullut jokamiehen peli myös siinä, ettei varusteisiin tai pelioikeuksiin tarvitse tuhlata enää mielettömiä summia.
Pöntinen arvostaa golfin estetiikka, joka näkyy paitsi silmiä hivelevien viheriöiden maisemissa, myös tietyssä pukeutumiskulttuurissa. Se tosin ei ole enää niin tiukasti rajaava kuin aikoina, jolloin kauluksellinen paita oli viheriöllä liki pakollinen.
– Tänä päivänä asua säätelee enemmänkin se, että on mukava pelata. Toki se, että on helppo liikkua vaikuttaa ja tietty yhdenmukaisuus kentällä on plussaa, mutta ei kukaan aja pois, jos tulet T-paidassa pelaamaan. Tärkeintä se, että saadaan nauttia ja pelata, keskittyä olennaiseen.
Golfin kirkollinen ulottuvuus
Keimolan väyliä Pöntinen luonnehtii haastavaksi, jolla onnistumiset palkitsevat. Kaikkiaan noin viiden tunnin turnauksessa vaaditaan kuntoa, sillä kävelyä kertyy kaikkiaan kahdeksan kilometriä.
– Joku voi olla toista mieltä, mutta minusta golf on aika hyvä urheilulaji. Se käy kuntoilusta, kun kävelee kilometrejä vetäen tai työntäen kärryä perässään. Toisaalta nautin siitä, että golf on sosiaalinen peli ja siinä huomioidaan toiset pelaajat. Etikettiin kuuluu läheisesti kohteliaisuus kentällä ja pelatessa. Itse asiassa kohteliaisuus on myös turvallisuustekijä. Peli saadaan sujuvaksi, kun jokainen tietää, miten mennään eteenpäin.
Golfkentällä mokista pahin onkin Pöntisen mielestä se, ettei oteta muita huomioon. Se heijastuu monella tavalla pelin kuluessa.
– Lisäksi golf on kirkollinen laji siinä mielessä, että se pitää nöyränä. Kun luulen onnistuvani ja olevani hyvä, tulee taas kohta, jossa huomaan, että ei kun kertaamaan ja uutta oppimaan. Toisaalta taas löytyy onnistumisen iloa. Mutta golfari kestää kärsivällisesti kaikki tunteet kiukusta ja turhautumisesta onnistumisen euforiaan ja ajattelee, että ehkä huomenna… Pöntinen naurahtaa.
Yhteisvastuukeräys 2017
- Suomessa keräysvaroilla autetaan ihmiskaupan uhreja kehittämällä tukihenkilötoimintaa ja etsivää työtä
- Avun vievät perille Monika-Naiset liitto ry, Pakolaisneuvonta ry, Pro-tukipiste ry ja Rikosuhripäivystys
- Ulkomailla keräyksen avulla tuetaan Jordaniassa Syyriasta sotaa paenneiden nuorten koulutusta ja toimeentuloa, mikä ennaltaehkäisee altistumista ihmiskaupalle ja hyväksikäytölle
- Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu
Jaa tämä artikkeli: