null Roihuvuori teki Helsingin seurakuntien parhaan tilin Yhteisvastuulle vuonna 2016

Lippaan kanssa tai ilman. Helsingin seurakunnat toteuttavat kirkon Yhteisvastuukeräystä eri tavoin.

Lippaan kanssa tai ilman. Helsingin seurakunnat toteuttavat kirkon Yhteisvastuukeräystä eri tavoin.

Ajankohtaista

Roihuvuori teki Helsingin seurakuntien parhaan tilin Yhteisvastuulle vuonna 2016

Viimevuotisessa Yhteisvastuukeräyksessä parhaan tuloksen tekijä Roihuvuori kokosi 1,29 euroa seurakuntalaista kohti. Toiseksi paras oli Lauttasaari 1,18 eurolla jäseneltä. Muut seurakunnat jäivät alle euron keräystulokseen. Valtakunnallisesti Helsingin tuotot eivät silti ole lähelläkään kärkeä, ja täällä halutaan nyt kohentaa tulosta.

Roihuvuori on takonut hyvää keräystulosta jo vuosien ajan. Kirkkoherra Timo Pekka Kaskisen mukaan onnistunut tulos syntyy ensinnäkin hyvästä keräyskohteesta. Yhteisvastuun teemoja pitää myös nostaa keskusteluun seurakunnan omissa tapahtumissa ja tiedotuksessa.

– Kolmas tekijä meillä on ollut se, että parasta tulosta ei enää tehdä tilisiirtolomakkeilla, lipas- ja listakeräyksellä vaan Yhteisvastuu-tapahtumilla, Kaskinen kertoo.

– Myös sitoutuneet vapaaehtoiset ovat olleet avain keräyksen onnistumiseen.

– Roihuvuoressa keräykset ovat onnistuneet hyvien tapahtumien ansiosta, sanoo myös Roihuvuoren keräyspäällikkö, kappalainen Kari Laaksonen.

Euron päivä oli menestys

Suurin tapahtuma Roihuvuoressa on ollut koko perheen Euron päivä, jossa tänä vuonna kerättiin yli 7 200 euroa. Ohjelmassa oli muun muassa poniratsastusta, aasirekiajelua, ongintaa ja arvontaa, temppurata, kilpailuja, ruoka- ja kahvitarjoilua, lastentavara- ja vaatekirppis sekä musiikkia.

– Melkein kaikki lasten toimintapisteet maksavat euron, siitä nimi. Tapahtuma on ollut todella suosittu, Kari Laaksonen kuvaa.

Roihuvuoren seurakunta järjestää vielä sunnuntaina 12.3. Yhteisvastuukonsertin, jossa muusikko Petri Laaksosen perustaman paikalliskuoro Könsikkäiden lisäksi esiintyy Samae Koskinen. Kolmas suuri ponnistus on tiistaina 15.5. kello 18−21 järjestettävä risteily M/S Emmalla, johon ruokatarjoilun sisältävät liput maksavat 35 euroa. Risteilylle on aiemmin osallistunut 150−170 henkeä, ja tänä vuonna tehdään yhteistyötä Herttoniemen seurakunnan kanssa. Lisäksi Roihuvuorella on Varaslähtö vappuun -tapahtuma perjantaina 28.4. ja burgeribrunssi perjantaina 6.5.

Yhteisvastuukeräyksen tuloksia Helsingin seurakunnissa.

Yhteisvastuukeräyksen tuloksia Helsingin seurakunnissa.

Lippaan kanssa pääsee juttusille

Helsingissä heikoimman tilityksen teki viime vuonna Töölö, jossa tulos oli vain 0,15 euroa seurakuntalaista kohti. Kyseessä oli kuitenkin poikkeustilanne.

– Meidän jokaiseen kotiin lähettämästämme tilillepanokortista puuttui viitenumero, joka olisi lukenut tilillepanon Töölön seurakunnan hyväksi. Nyt ei niin käynyt vaan meidän tuloksemme meni kohdistamattomien lahjoitusten joukkoon, kertoo kirkkoherra Auvo Naukkarinen.

Hän arvelee, että keräystulos Töölön alueelta viime vuonna oli todellisuudessa vuoden 2015 luokkaa.

Herttoniemen tulos oli suomenkielisten seurakuntien toiseksi heikoin eli 0,34 euroa jäseneltä. Tänä vuonna tulosta pyritään parantamaan kahden keräyspäällikön eli nuorisotyönohjaaja Juha "Juuso" Perilän ja pastori Jenni Kallion voimin.

– Minulla oli tavoitteena, että jokainen työntekijä käyttäisi keräykseen kahdeksan työtuntia ja jokainen tilittäisi 500 euroa, mutta tämä ei toteutunut, viime vuonna ensimmäistä kertaa Herttoniemen keräyspäällikkönä toiminut Perilä kertoo.

Perilän mukaan heilläkin on ollut hyviä ideoita ja tapahtumia, mutta ne eivät ole toistaiseksi olleet yhtä tuottavia kuin naapuri Roihuvuoressa. Esimerkiksi Sinikka Backmanin brunssi tuotti hiljattain tuhat euroa.

Perilä puhuu lipaskeräyksen puolesta. Lipaskeräyksen aika ei ehkä olekaan ohi.

– Minulla on ollut lippaan kanssa kerätessäni hyviä kohtaamisia ihmisten kanssa. Olen voinut kertoa keräyskohteista ja on syntynyt hyviä keskusteluja, Perilä kertoo.

Lipaskeräys on hänestä hyvä keino jalkautua kohtaamaan seurakuntalaisia

Myös sitoutuneet vapaaehtoiset ovat olleet avain keräyksen onnistumiseen.

Partiolippukunta mukana keruuporukassa Malmilla

Myös Malmin seurakunnan Viikissä on tuoreeltaan hyviä kokemuksia lipaskeräyksestä. Viikin pastori Outi Lantto tilitti juuri muutaman päivän lipaskeräyksestä yli 5 300 euroa.

Lantto itse keräsi 6.−10. helmikuuta ostoskeskuksessa aamuisin kello 7.30−8.30 runsaat 500 euroa. Loput kerättiin 6.−12. helmikuuta Viikin Prismassa, jossa kerääjinä olivat seurakuntalaiset, Viikin Vesikot -partiolippukunnan ryhmät ja muutama seurakunnan työntekijäkin. Tämä on Malmille vain yksi rysäys, sillä tavoite kaikkiaan on 8 000 euroa.

– Täytyy valita paikka oikein ja hankkia riittävän monta kerääjää, Lantto korostaa.

Hänen mielestään lähiöseurakunnassa lipaskeräys ostoskeskuksessa on tärkeä keino päästä tapaamaan alueen ihmisiä heidän arjessaan.

 

Kirjoittaja on Helsingin seurakuntayhtymän verkkotiedottaja.

Mikä on Yhteisvastuukeräys?

Yhteisvastuukeräys on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. 60 % tuotosta menee Kirkon Ulkomaanavun välityksellä kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun. 20 % käytetään vuosittain valittuun kohteeseen Suomessa ja 20 % kirkon ja seurakuntien tekemään avustustyöhön.

Tänä vuonna keräystuottoja käytetään muun muassa ihmiskaupan uhrien auttamiseen kotimaassa yhteistyössä Pro-tukipiste ry:n, Rikosuhripäivystyksen, Pakolaisneuvonta ry:n ja Monika-Naiset liitto ry:n kanssa sekä konfliktien keskellä asuvien nuorten auttamiseen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kuinka tehdä tulosta Yhteisvastuukeräyksessä? Parhaiden seurakuntien keräyspäälliköt kertovat keinoistaan

Ajankohtaista

Keräävä seurakunta saa tuotosta viidesosan, jopa tuhansia euroja, jonka voi käyttää paikallisesti keräyksen teeman mukaiseen kohteeseen.



Golfaten varoja ihmiskaupan torjuntaan

Hyvä elämä




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.