null Gurun opissa: Auttaako rukoileminen kuolemanpelkoon?

Gurun opissa: Auttaako rukoileminen kuolemanpelkoon?

Vaikeaa ei ole kuolla hyvin, vaan elää hyvin. Rukous auttaa molemmissa.

Elämässä ei voi tulla valmiiksi, jos väistää kuolemista. Elämä on tarkoitettu elettäväksi. Silti joka ikinen eletty päivä tuo kuoleman lähemmäksi. Jos haluat oppia elämään, et voi väistellä kuolemaa.

Kuolema ei muistuta vain elämän katoavaisuudesta, vaan myös siitä, mitä on sen jälkeen. Kuolema ei ole vain jonkin loppu. Se on siirtymistä elämään, jossa pelkästään rakkaus lasketaan. Kun pitää sen mielessään, jokaisesta päivästä tulee uusi mahdollisuus harjoittaa rakkautta, sillä loppupeleissä vain sillä on merkitystä. Mitä enemmän avaudut rakastamaan, sitä vähemmän kuolema pelottaa.

Vaikka kuolema olisi vihollisista viimeinen, rakkaus voittaa sen.

Näin opetti isä Zosima naiselle, jota pelotti ajatus iankaikkisesta elämästä. Fjodor Dostojevski kertoo isä Zosimasta romaanissaan Karamazovin veljekset. Kun tältä vanhalta hengelliseltä ohjaajalta kysyttiin, miten ihminen voisi vakuuttua Jumalan olemassaolosta ja sielun kuolemattomuudesta, hän vastasi, ettei muuta vakuuttumisen tietä ole kuin rakkauden harjoittaminen niiden ihmisten parissa, joiden kanssa elää.

Isä Zosima itse oli esimerkki tällaisesta rakkaudesta. Hän pystyi unohtamaan itsensä niin kokonaan ja olemaan läsnä toiselle niin kokonaisvaltaisesti, että hän osasi sanoa aina sen sanan, jota toinen juuri sillä hetkellä tarvitsi.

Yksi isä Zosiman voimavaroista oli rukous. Hän näki, että rukous auttaa niin elämään kuin kuolemaankin hyvin.

Jokainen rukoushuokaus on pieni syntymä ja kuolema. Kun hengität sisään, otat vastaan sitä, mitä Jumala on ja mitä hän antaa. Kun hengität ulos, päästät irti ja annat elämäsi takaisin hänen haltuunsa, joka on sinut luonut. Muista, mitä Jeesus sanoi ristillä – kärsimyksen hetkellä: ”Isä, sinun käsiisi minä annan henkeni.”

Jos laitat kaiken energiasi siihen, mitä sinulla jo on ja mitä vielä voit saada, sinulle jää vain tyhjät kädet, kun elämä loppuu. Rukous on aina uusi mahdollisuus päästää itsestä irti ja antaa tilaa rakkauden syntymiselle.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: