null Gurun opissa: Avaa Raamattusi

Kuva: Matti Pikkujämsä

Kuva: Matti Pikkujämsä

Hengellisyys

Gurun opissa: Avaa Raamattusi

Raamattu on Jumalan ja ihmisen välinen rakkauskertomus.

22-vuotias mies oli päättänyt ryhtyä munkiksi löytääkseen elämälleen tarkoituksen luostarin hiljaisuudessa ja köyhyydessa. Kun hän vuonna 1112 astui sisään Cîteaux´n sisterssiläisluostariin Ranskassa, hän ei ollut yksin. Hän oli taivuttanut mukaansa veljensä ja serkkunsa ja kolmisenkymmentä muuta nuorta aatelismiestä.

Kolme vuotta myöhemmin mies lähetettiin kumppaneineen perustamaan uutta luostaria Clairvaux´hon. Siellä hän toimi apottina eli luostarin johtajana. Siitä pitäen hänet on tunnettu Bernard Clairvaux´laisena. Nelisenkymmentä vuotta myöhemmin, hänen elämänsä loppupuolella, luostarissa oli 800 munkkia.

Bernard oli munkkien rekrytoinnissa toiminnan mies. Tarinan mukaan hänen lähestyessään äidit piilottivat poikiaan ja vaimot takertuivat miehiinsä.

Bernard osallistui myös kirkkopolitiikkaan. Hän sekaantui paaviutta koskeviin kiistoihin ja toimi välittäjänä erimielisyyksissä. Myöhemmin hän katui sitä, että tuli ryhtyneeksi toisen ristiretken puhemieheksi paavin pyynnöstä. Retki päättyi onnettomasti 1140-luvun lopulla.

Bernardissa oli myös vahva toinen puoli. Kaiken organisoinnin, neuvottelujen, kirjoittamisen ja matkojen lomassa hän antoi aikaa hiljentymiselle. Hän luki ja meditoi Raamatun ja mystikkojen tekstejä päivittäin.

Hänen kirjoituksensa ovat täynnä lainauksia Raamatusta. Hän siteeraa sen tekstejä vapaasti ulkomuistista. Hän pohtii omaa elämäänsä ja kokemuksiaan niiden valossa. Hän kannustaa myös muita tekemään samoin. Hänen kokemuksensa oli, että Raamatun teksteihin voi aina palata ja niiden ääreltä lähteä.

 

Koko Raamattu on Jumalan ja ihmisen välistä rakkauskertomusta.

 

Bernardin mukaan Raamatun kirjoitukset ovat syntyneet Hengen inspiraatiosta. Hänen suosikkinsa oli Laulujen laulun kirja.

Bernardin mielestä tämä Vanhan testamentin rakkauslaulu, jossa rakastavaiset etsivät intohimoisesti toisiaan, kuvaa parhaiten sitä, mitä tapahtuu Jumalan ja ihmisen välillä, kun he koettavat löytää toisensa. Bernard kuvailee sitä sydämen tosi musiikiksi ja toteaa, että sellainen rakkauden laulu voi syntyä vain Pyhän Hengen kosketuksesta.

Koko Raamattu on Jumalan ja ihmisen välistä rakkauskertomusta. Rakastava Jumala etsii meitä ja saa meidät etsimään itseään. Hän vetää meitä luokseen niin Raamatun riveillä kuin elämän kokemuksissamme.

Kun luet Raamattua, luet samalla elämäsi kirjaa. Kun luet Raamattua meditoiden, voit löytää sen teksteistä oman elämäsi tuntoja. Silloin käy niin, että et vain lue Raamattua, vaan se alkaa lukea sinua.

Se kutsuu sinua kääntymään Jumalan puoleen kaiken sen keskellä, mitä elämässäsi juuri nyt on meneillään. Ja kun teet niin, se alkaa puhua sinulle siitä, mitä saat uskoa ja toivoa, mistä kääntyä pois ja mitä rakastaa.

Niin kuin Laulujen laulun neito kaipasi rakastettuaan ja lähti etsimään häntä, me etsimme Raamatun lehdiltä Jumalaa ja hänen rakkauttaan.

Aamun mietiskely

Varaa 20 minuuttia aikaa ja valitse lyhyt raamatunteksti, vaikkapa Psalmin 139 jakeet 1–18.

Lue teksti kaikessa rauhassa muutaman kerran.

Ole sitten hetki hiljaa, hengittele ja kuuntele, mitä sisälläsi tapahtuu. Mikä sana tai lause kosketti? Ole vain hiljaa ja mietiskele sitä.

Ota siitä sanasta tai lauseesta itsellesi mietiskelysana tai rukous, jonka parissa voit pitää pieniä hengähdystaukoja pitkin päivää.

Ohjaajana Bernard Clairvaux´lainen

Bernard syntyi vuonna 1090 burgundilaiseen aatelisperheeseen Ranskassa. 22-vuotiaana hän meni sisterssiläisluostariin. Kolmen vuoden päästä siitä hän perusti Clairvaux´hon luostarin, josta tuli liikkeen keskus. Sen jälkeen Bernard perusti pitkin Eurooppaa yhteensä 68 sisterssiläisluostaria, joissa vaalittiin benediktiinisen luostarihengellisyyden alkuperäisiä rukouksen, köyhyyden ja työnteon ihanteita.

Bernard on yksi kristillisen mystiikan tärkeistä hahmoista. Hänen kootut teoksensa sisältävät saarnoja, teologisia tutkielmia ja 547 kirjettä. Erityisen innostunut Bernard oli Vanhan testamentin Laulujen laulusta. Sen pohjalta hän työsti saarnatekstejä parinkymmenen vuoden ajan elämänsä loppuun asti. Hän kuoli 63-vuotiaana vuonna 1153.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kun keskiaikainen munkki kuvasi hengellistä elämää, hän kirjoitti imettämisestä ja aviovuoteesta –  kirkkohistorioitsija Anna-Riina Hakalan mielestä kirkon kielteinen suhtautuminen ruumiillisuuteen ja naiseuteen on näköharha  

Hengellisyys

Anna-Riina Hakala kääntyi vuonna 2010 luterilaisesta katolilaiseksi ja on kokenut, että katolisessa kirkossa naiseus ei ole koskaan sivuroolissa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.