Gurun opissa: Mistä rakkaus alkaa?

Gurun opissa: Mistä rakkaus alkaa?

Kaiken takana on Jumalan alkurakkaus.

”Suurin ilo on nähdä Jumala kaikessa”, sanoi Juliana Norwichlainen, keskiajalla elänyt mystikko. Hän itse löysi Jumalan rakkauden kaikesta. Hän puhui mieluummin perisiunauksesta kuin perisynnistä. Hänen mukaansa kaiken takana on Jumalan alkurakkaus ja siunaus. Meidät on luotu rakastamaan, sillä olemme syntyneet Jumalan rakkaudesta.

Siunatusta rakkaudesta kertoo myös Vanhan testamentin Laulujen laulu, vaikka siinä ei Jumalaa nimeltä mainitakaan. Tuossa parisuhderakkauden ylistyksessä Luoja on läsnä kaikessa siinä, mitä rakastavaisten välillä tapahtuu ja mitä he puhuvat toisistaan.

Laulujen Laulun nainen sanoo rakastetustaan: ”Sinun nimesikin tiukkuu parhainta öljyä.” Nainen puhuu myös siitä, mitä rakkaus hänelle tekee. Hänen mukaansa rakkaus on ihanampaa kuin mikään viini. Hän pyytää rusinaterttuja ja omenoita vahvistuakseen, sillä hän sanoo olevansa ”rakkaudesta sairas”. Mitään hän ei kaipaa niin kuin sitä, että saisi kuulla rakastettunsa äänen.

Mies katsoo naista lumoutuneena: ”Miten kaunis oletkaan kalleimpani, miten kaunis katseesi! Kyyhkyjä ovat sinun silmäsi, hunnun verhoamat.” Hän kutsuu rakastaan valitukseen, kihlatukseen, pieneksi kyyhkysekseen, kaikekseen.

Miestä myös pelottaa se, mitä nainen hänelle tekee: ”Rakkaani, kihlattuni, olet vienyt sydämeni.” Hän pelkää, että menettää kontrollinsa. Hänenhän pitäisi osata hallita tunteensa: ”Käännä silmäsi pois, ne lumoavat minut.”

Voit lukea Laulujen laulua paitsi rakkausrunona myös kutsuna rukoukseen. Millaista on rakkaus, joka ei etsi omaansa, vaan viittaa johonkin suurempaa salaisuuteen, jota pitää varjella? Miten luoda tilaa rakkaudelle, jossa ei ole sijaa pelolle, tuomitsemiselle eikä hyväksikäytölle?

Kristityt rukoilijat ovat sovittaneet Laulujen Laulun säkeitä Jeesukselle sanottaviksi. ”Sinun nimesikin tiukkuu parhainta öljyä” -lauseella on kuvattu rakastavaa Jeesusta, johon voi turvautua rukouksessa. Hänen nimessään voit siunata kaikki kohtaamasi ihmiset, ja se siunaus leviää heidän ylleen kuin parantava öljy.

Jaa tämä artikkeli: