Gurun opissa: Miten puhua rakkaudesta?

Gurun opissa: Miten puhua rakkaudesta?

Vanhasta testamentista löytyvä Laulujen laulu on yksi maailman kauneimmista rakkausrunoista.

Jos etsit maailman kauneinta rakkausrunoa, löydät sellaisen Raamatusta. Runolla on kaunis nimikin. Se on Laulujen laulu.

Kyseessä on runosikermä, joka kuvaa rakastavaisten leikkiä ja tunteiden paloa. Sitä kuulee harvoin kirkossa. On ehkä pelätty sen avointa eroottisuutta. Niin avoimesti siinä puetaan sanoiksi miehen ja naisen välille syntyvää halua ja jännitettä, rakkauden heräämistä ja iloa, sen tuskaa ja riemua.

Mies on usein pulassa, kun hänen pitäisi ilmaista tunteitaan. Näin ei ole Laulujen laulun miehen laita: ”Miten kaunis, miten ihana oletkaan, rakastettuni, riemuni! Sinun vartalosi on kuin palmupuu, sinun rintasi ovat sen tertut.”

Laulujen laulusta voivat sekä mies että nainen etsiä kadonneita rakkauden sanoja ja löytää uusia. Kummankin kokemus ja näkökulma ovat yhtä lailla mukana.

Häissä olet saattanut kuulla katkelman runosikermän lopusta. Siinä nainen puhuu miehelle: ”Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten, pane sinetiksi ranteesi nauhaan. Rakkaus on väkevä kuin kuolema, kiivas ja kyltymätön kuin tuonela.”

Runossa pariskunnan rakkaus ei jää pelkäksi unelmaksi. Nainen on saanut miehen ihastumaan. Hän on tehnyt aloitteen, johon mies on vastannut. ”Omenapuun alla minä herätin rakkautesi, siellä missä sinä sait alkusi”, nainen sanoo mieheen nojaten.

He ovat tehneet matkaa yhdessä ja voittaneet monta epäilyä – sekä muiden aiheuttamia että omasta mielestä nousevia. He palaavat yhdessä kaupunkiin maalta, jossa ovat saaneet olla kenenkään häiritsemättä.

Rakkauden puutarhoista ja erämaista pitää tulla takaisin arkeen, astua yhdessä esiin ja tunnustaa kaikille: olemme toistemme omat. Pitää uskaltaa lausua sanat, jotka sinetöivät rakkauden – kaikiksi päiviksi.

Kun pyydät elämääsi rakkautta, pyydä samalla myös rohkeutta ottaa se vastaan. Rakkautta voit vastustaa niin kuin kuolemaakin, mutta tiedät, miten siinä käy. Molemmat ovat yhtä vahvoja. Kun pyydät tosi rakkautta ja etsit tosi rukousta, joku vie sydämesi.

Jaa tämä artikkeli: