Gurun opissa: Mistä Suvivirsi kertoo?

Gurun opissa: Mistä Suvivirsi kertoo?

Suvivirsi kertoo siunauksesta, jota ei voi selittää. Voit vain liittyä sen virtaan.

”Mettä mehiläinen kerää, trip-trap. Koko luomakunta herää, trip-trap”, lauloi M. A. Numminen riehakkaasti 1970-luvulla. Laulu tunnetaan säkeestä: ”Tir-lir-lei, mä tuskinpa häiritsen, kevät vei jo hallan ja pakkasen. Tir-lir-lei, mä tuskinpa häiritsen, riemuin näin laulelen.” Olavi Virta levytti Kotiharjun päällä -nimisen laulun jo 1950-luvulla.

Suvivirressä on samaa henkeä. Tänäkin keväänä käydyn kiihkeän Suvivirsi-keskustelun jälkeen se on alkanut tuntua jopa protestivirreltä. Yhä se on osa suomalaista sielunmaisemaa. Sitä lauletaan koulujen kevätjuhlissa, häissä ja hautajaisissa, kirkoissa ja kesämökeillä. Se kuuluu suomalaiseen suveen.

Suvivirrestä alkaa kesä. Monen ajatukset se vie myös menneisiin kesiin ja elämän taitekohtiin. Se havahduttaa näkemään luonnon ja elämän kiertokulun.

Kukkaan puhkeava luonto muistuttaa Jumalan hyvyydestä ja huolenpidosta. Lintujen laulu kutsuu kiitokseen. Auringon lämpö on sulaa siunausta.

Havahtuminen elämän kulkuun ei synny pakosta eikä kiitosvirsi käskystä. Aito havahtuminen ja rukous nousevat sydämen sopukoista. Suvivirsi viriää, kun sisimpäsi herää Luojasi hyvyyteen, jota et talven kohmeessa tajunnut.

Jumalan hyvyys tapahtuu. Sitä ei käsketä. Ei Jumalakaan sitä käske. Se viriää hänessä ja virtaa koko luomakuntaan.

Jokainen luotu on Jumalan sanaa ja säveltä. Kaikki ovat hänestä lähtöisin. Kaikki luodut elävät hänen siunauksestaan.

Kun veisaat tai rukoilet, olet mukana selittämättömässä siunauksen virrassa. Et ole yksin, sillä kaikki luodut kurottavat Luojansa puoleen. Kaikessa elämässä – sen vilinässä, syntymisessä, kuolemisessa ja pysähtymisessä – on mukana luomisen alkuperäinen kaiku. Luomakunta ei ole mykkä.

Pelkästään se, että olet ja hengität, on siunausta. Joka hengenvedolla saat Jumalalta lahjaksi jotain hänestä itsestään. Otat vastaan Jumalan siunauksen ja olet mukana luomisen ihmeessä. Tajuat, miten hauraan kaunis elämä on ja miten sitä kannattaa suojella ihmeellisenä lahjana.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: