null Gurun opissa: Mitä linnut opettavat?

Gurun opissa: Mitä linnut opettavat?

Kun kuulet varpusen tsirputuksen, muista Luojaa, joka ei unohda niistä yhtäkään.

Joutsenpari muistuttaa minua rukouksesta. Kun aamulla herään, seuraan niiden lipumista ruovikon reunassa. Siellä ne ovat yöpyneet siitä lähtien, kun jää alkoi sulaa. Kohta ne kutsuvat toisiaan, lyövät siivillään ilmaa, ottavat vauhtia ja nousevat ilmaan.

Aluksi joutsenten lento näyttää raskaalta. Huudoillaan ne kannustavat toisiaan. Ne kiertävät lammen pari kertaa, kunnes saavat tarpeeksi korkeutta ja nousevat puiden yläpuolelle ja lähtevät päiväretkelleen. Keväisessä aamussa ne kertovat Luojan alkusiunauksesta.

Mikä herkistäisi meidät luomakunnan sanattomalle huokaukselle? Laulujoutsen on pelastettu. Joka kevät se palaa Suomen saloille. Kaikilla ei kuitenkaan mene yhtä hyvin. Kottarainen on kadonnut pihapöntöistä. Viime kesänä näin vielä peltosirkkuja. Miten lie tänä kesänä?

Sadattuhannet pikkulinnut joutuvat muuttomatkoillaan linnustajien verkkoihin. Moni peltosirkku päätyy kulinaristien lautaselle. Lintuja pyydetään tarpeeseenkin, mutta myös huvin vuoksi, houkuttimiksi ja maskoteiksi.

”Jeesuksen nimen toistamista voi verrata siivenlyönteihin, joilla lintu kohoaa korkeuteen”, sanoo tuntematon munkki. Rukoilija voi levätä Jeesuksen nimessä kuin lintu siipiensä varassa.

Aina kun rukoilet, rukoilet yhdessä luomakunnan kanssa. Kun näet varpusen ja kuulet sen tsirputuksen, muista häntä, joka ei unohda niistä yhtäkään. Kuule, kuinka leivonen livertää kedolla Luojan ylistystä. Kuule pääskysen visertely ja rukoile, että se löytäisi pesäpaikan, jossa saisi kasvattaa poikasensa.

Keväässä kuuluu paratiisin viesti. Ei alussa ollut perisyntiä, vaan Luojan alkusiunaus, joka vieläkin kantaa kaikkea.

Kun lausut Jeesuksen nimen, lausut siunauksen kaikelle luonnolle, kivelle ja kannolle, järvelle ja joelle, linnulle ja leppäkertulle, sudelle, ketulle ja karhulle. Kutsut häntä, joka syntyi eläinten suojaan, itkeväksi lapseksi ja turvaa tarvitsevaksi. Kutsut häntä, joka tuli yhdeksi kärsivän luomakunnan kanssa. Muistat häntä, joka tahtoo ottaa luokseen kaikki, niin ihmiset kuin eläimet.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Jopa kaupungin keskustassa voi kuunnella lintuja – ”Varpusen laulu kuuluu ehdottomasti Helsingin äänimaisemaan”

Ajankohtaista

Eläväinen ja hauska västäräkki kuuluu pappi ja lintuharrastaja Hannu Varkin suosikkeihin. "Pöllöissä taas on jotain syvää viisautta."Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.