null Jopa kaupungin keskustassa voi kuunnella lintuja – ”Varpusen laulu kuuluu ehdottomasti Helsingin äänimaisemaan”

Hannu Varkki järjestää Vanhassa kirkkopuistossa linnunlaulusta ammentavan aamuhetken.

Hannu Varkki järjestää Vanhassa kirkkopuistossa linnunlaulusta ammentavan aamuhetken.

Ajankohtaista

Jopa kaupungin keskustassa voi kuunnella lintuja – ”Varpusen laulu kuuluu ehdottomasti Helsingin äänimaisemaan”

Eläväinen ja hauska västäräkki kuuluu pappi ja lintuharrastaja Hannu Varkin suosikkeihin. "Pöllöissä taas on jotain syvää viisautta."

– 10-vuotiaana löysin sukulaisteni lintukirjat. Minulle se oli kuin uskoontulo, pappi ja lintuharrastaja Hannu Varkki kertoo.

Nyt hän järjestää Vanhaan kirkkopuistoon meditatiivista Kevään aamulaulu -tapahtumaa, jossa hiljennytään kuulemaan linnunlaulua, viulunsoittoa, psalmeja ja eri lintulajeista innoituksensa saaneita meditaatiotekstejä.

Jos Helsingissä haluaa kuulla linnunlaulua, kannattaa Varkin mukaan lähteä lähelle, kuten juuri Vanhaan kirkkopuistoon tai Kaivopuistoon.

– Esimerkiksi on täällä tosi yleinen. Sen kirkas ja helkkyvä laulu kuuluu ehdottomasti Helsingin äänimaisemaan, vaikka sitä ei välttämättä edes huomaa kovin helposti.

 Kaupungissa voi kuulla myös tiaisia, joita Varkki kutsuu talviajan valontuojiksi. 

– Mustarastas puolestaan on vuolas laulaja. Sitäkin on helppo kuulla Helsingissä, samoin nopeatempoisesti ”dsädsäfii” laulavaa kultarintaa.

Helsingissä on Varkin mukaan lintuharrastukseen erityisen hyvät puitteet. Paikkoja, joissa voi kuulla linnunlaulua ja bongata lintuja, löytyy paljon. Metsät, metsiköt, kosteikot ja rannat ovat erinomaisia paikkoja linnunlaulun kuunteluun.

Esimerkiksi Viikin kosteikoissa ja Vanhankaupunginlahdella tai Vuosaaressa Kallvikissa ja Uutelassa linnunlaulusta voi nauttia upean luonnon keskellä.

Hannu Varkilla itsellään on monia lempilintuja, kuten västäräkki ja viirupöllö.

–  Västäräkki on eläväinen, hauska lintu. Tykkään myös sanonnasta “västäräkistä vähäsen”. Pöllöissä taas on jotain syvää viisautta.

Erityisen hieno lintu on Varkin mielestä myös pohjantikka, korpien kasvatti.

– En koskaan lakkaa hämmästelemästä tikkojen rummutusta. On ihmeellistä, miten niiden pää kestää sitä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tiesitkö, että Helsinki on johtava pöllökaupunki Euroopassa? Bongasimme symbolitutkijan opastuksella pöllöjä Kalliosta keskustaan

Hyvä elämä Ajankohtaista

Helsingissä on rakennuksia koristavia pöllöjä ehkä enemmän kuin yhdessäkään toisessa eurooppalaisessa pääkaupungissa. Liisa Väisäsen teos Symbolien Helsinki paljastaa, mistä pöllöjä ja muitakin symboleita voi Stadissa löytää.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.