null Haastettujen kirkkojen herrat

Jäsenmäärän lasku on pakottanut seurakunnat kiinnostumaan heistä, jotka eivät ole kiinnostuneita seurakunnista. Kuva: Esko Jämsä

Jäsenmäärän lasku on pakottanut seurakunnat kiinnostumaan heistä, jotka eivät ole kiinnostuneita seurakunnista. Kuva: Esko Jämsä

Ajankohtaista

Haastettujen kirkkojen herrat

Kari Kanala aloitti kirkkoherrana Paavalin seurakunnassa, jonka alueen väestä alle puolet kuuluu kirkkoon. Teemu Laajasalon luotsaama Kallio on naapurissa samoilla viivoilla.

Baarimikko uskoo, että täällä kuvataan piilokameraa.

– En ole koskaan nähnyt kahta pappia Roskapankissa, hän nauraa.

Kumpikin nurkkapöydässä istuvista papeista on kyllä tuttu telkkarista. Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo näyttelee satiirisarja YleLeaksissa. Kari Kanala taas aloitti maaliskuun alussa viereisen Paavalin seurakunnan kirkkoherrana ja lopetti samalla asiantuntijaroolinsa Ensitreffit alttarilla -sarjassa.

Nyt ei kuitenkaan kuvata tv-ohjelmaa, vaan pohditaan, mitä kahdessa Suomen maallistuneimmassa seurakunnassa pitäisi tehdä.

Kiinnostu niistä, jotka eivät ole kiinnostuneita sinusta

Kallion seurakuntaan kuului vuodenvaihteessa 49,6 prosenttia ja Paavalin seurakuntaan 49,3 prosenttia alueen asukkaista. Ne ovat Suomen ensimmäiset seurakunnat, joiden jäsenmäärä on pudonnut alle 50 prosentin.

– Se on lähetystyön tilanne, Kari Kanala toteaa.

– Yksi syy, miksi halusin tulla Helsinkiin duuniin, on se, että mielestäni kirkon tulevaisuus Suomessa ratkaistaan pääkaupunkiseudulla. Haluan olla vaikuttamassa siihen.

Kanala ei ajattele tulleensa töihin seurakuntaan, jossa on 14 428 jäsentä. Hän tuli töihin seurakuntaan, jonka alueella – Arabianrannassa, Toukolassa, Vallilassa, Hermannissa, Kumpulassa ja Itä-Pasilassa – asuu 29 300 ihmistä. Kirkko ei ole olemassa vain jäseniään varten, vaan kaikkia ihmisiä.

Kirkon tulevaisuus Suomessa ratkaistaan pääkaupunkiseudulla. Haluan olla vaikuttamassa siihen.

– Kari Kanala

Rantaan kohoava Kalasataman asuinalue kasvattaa lähitulevaisuudessa sekä Kallion että Paavalin seurakunnan jäsenmäärää. Kummankin seurakunnan alueella asuu myös paljon väkeä, joka ei aio asettua aloilleen.

Teemu Laajasalo näkee Kallion ja Paavalin seurakunnat sekä hyvinä että hirveinä esimerkkeinä. On hirvittävää tajuta, kuinka nopeasti jäsenmäärät ovat pudonneet. Hyvää taas on se, että tilanne on pakottanut seurakunnat kiinnostumaan niistä, jotka eivät ole olleet kiinnostuneita seurakunnasta.

– Yksittäisiin ihmisiin on tullut aivan uudenlainen kaipuu. Jos jäsenprosentti on 80, ihmisen ohi on hirveän helppo kävellä, Laajasalo selittää.

– Meidän seurakuntiemme alueilla on vaikeaa verrattuna moneen muuhun alueeseen, mutta on meillä myös peiliin katsomisen paikka.

Kanala vakuuttaa, ettei kirkko ole hävinnyt peliä.

– Meillä on paljon annettavaa. Tehtävämme on vain viestiä sitä paremmin, hän toteaa.

Jumalaa ei saa sumuttaa pois

Mitä annettavaa kirkolla sitten on Kallion ja Paavalin alueiden ihmisille?

– Kirkolla on vain kaksi tehtävää: lohduttaa ja rohkaista, Kari Kanala kertoo.

– Siihen taas on kaksi keinoa: armo ja rakkaus. Sitä kun säestää huumorilla, paketti on valmis.

Jos jäsenprosentti on 80, ihmisen ohi on hirveän helppo kävellä.

– Teemu Laajasalo

Kirkko pitää Kanalan mielestä antaa seurakuntalaisten käyttöön. Yksi hyvä esimerkki on vaatekeräys, jota Paavalin seurakunta alkoi ensimmäisenä seurakuntana pyörittää. Idea tuli seurakuntalaisilta.

– En halua vetää jyrkkää linjaa siihen, onko joku seurakuntalainen vai työntekijä. Me teemme tätä yhdessä. Tulkaa heittämään meille matoa, niin me tarjoamme koukun, Kanala kannustaa.

Teemu Laajasalo korostaa, että kirkko ei ole vain virasto tai kansalaisjärjestö muiden joukossa. Kirkon tehtävä on kertoa Jeesuksesta.

– Jos yritämme sumuttaa Jumalan pois, se tuntuu epäaidolta ja kirkosta häviää sen ainutlaatuisuus, Laajasalo selittää.

Kanala on samoilla linjoilla. Paavalissa aiotaan pitää Jeesus esillä.

Uskon kieli on kuitenkin vaikeaa, ja rakkauden kieltä tajuaa jokainen. Siksi kirkon on tärkeää myös toimia.

Kari Kanala ja Teemu Laajasalo ovat tuttuja sekä kirkosta että telkkarista. Kuva: Esko Jämsä

Kari Kanala ja Teemu Laajasalo ovat tuttuja sekä kirkosta että telkkarista. Kuva: Esko Jämsä

Hyvältä kirkkoherralta vaaditaan paljon

Harva päätyy sattumalta töihin kirkkoon. Kirkkoherra on ennen kaikkea henkilöstöjohtaja, jonka pitää osata johtaa kutsumusta.

– Kuka tahansa apina pystyy olemaan kirkkoherra minimistandardeilla. Mutta se, että pystyy olemaan hyvä kirkkoherra, puhumattakaan erinomaisesta, vaatii aivan mielettömästi, Teemu Laajasalo toteaa.

Kari Kanala lähtee liikkeelle ihmisistä. Hän aikoo tavata uuden työnsä aluksi kaikki seurakunnan työntekijät kahden kesken.

– Ekat kuukaudet haluan pyhittää siihen, että kuuntelen ihmisiä ja katson, mihin suuntaan tätä halutaan lähteä viemään.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kallion uusi kirkkoherra Riikka Reina tietää, mitä on olla ulkopuolinen – "Olen itsekin tullut kirkkoon kynnyksen yli"

Ajankohtaista

Riikka Reinan mielestä kirkon pitäisi sanoa selvemmin, että jokaisella on lupa elää uskoa todeksi omalla tavallaan. "Meidän pitää puhua enemmän kelpaamisesta ja riittämisestä."



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.