null Haave-leiri kokoaa nuoria ympäri Suomea – ”Täällä saa olla oma itsensä”

– Leirillä puhutaan hengellisistä asioista, jos leiriläinen haluaa, mutta niitä ei tyrkytetä, Noona Hiilinen kertoo.

– Leirillä puhutaan hengellisistä asioista, jos leiriläinen haluaa, mutta niitä ei tyrkytetä, Noona Hiilinen kertoo.

Ajankohtaista

Haave-leiri kokoaa nuoria ympäri Suomea – ”Täällä saa olla oma itsensä”

Vertaistukileiri kokoaa sukupuolivähemmistöihin kuuluvia nuoria kolmatta kertaa yhteen viikonlopuksi.

Kaikki eivät koe seurakuntaa ja sen leirielämää turvallisiksi. Rippikoulukin on siksi voinut jäädä käymättä. Myös se, mitä mediassa kerrotaan, voi etäännyttää nuoria seurakunnasta, Noona Hiilinen pohtii.

Hän tekee nuorisotyötä Espoonlahden seurakunnassa, mutta on menossa vertaisvapaaehtoiseksi Haave-leirille. Leiri on tarkoitettu sukupuolivähemmistöihin kuuluville 15–22-vuotiaille nuorille.

– Tarkoitus on, että leirillä on kivaa toimintaa ja turvallista yhdessäoloa. Olen itse aina rakastanut leirejä. Ihmisen parasta aikaa on olla leirillä, Hiilinen sanoo.

Hän muistaa ensimmäisen leirikokemuksensa alakouluajoiltaan. Oli kaunis kesäpäivä. Melottiin, pehmomiekkailtiin, huovutettiin. Sen jälkeen hän on kokenut lukemattomia leirejä.

Monenlaisiin kommentteihin voi törmätä

Noona Hiilisen omat kokemukset seurakunnasta ja ihmisten kommentit ovat olleet pääosin myönteisiä. Toisinkin voisi olla.

– Henkinen väkivalta ei ole tuntematonta. Monet ovat kuulleet tai kokeneet olevansa vääränlaisia, hämmentyneitä tai jopa sairaita – vaikka heille olisi pitänyt kertoa, että he ovat tärkeitä, ihmeitä, Jumalan luomia sellaisina kuin ovat, Hiilinen sanoo.

Ei ihmisessä ole vikaa, vaikka hän ei vastaisikaan syntymässä määriteltyä sukupuolta.
– Noona Hiilinen

Seurakunnan lisäksi hän kiittelee tukea, jota saanut omalta perheeltään. Äiti on opettanut itsenäiseksi. Kummitäti, joka on myös täti, on opettanut toisen hyväksymistä, armollisuutta, välittämistä ja hauskanpitoa yhdessä.

– Toivon, että leiri voisi olla paikka niille, joille ei ole ollut paikkaa. Toivon, että siellä saisi olla oma itsensä, pohtia itseään ja omaa prosessiaan. Saisi olla totta sellaisena kuin on.

Etusija on ensikertalaisilla

Haave-leiri on kolmas laatuaan. Sen johtajana toimii Espoonlahden seurakunnan nuorisodiakoni Hanne Malkki. Järjestelyihin osallistuu seurakuntia yli kaupunkirajojen. Yhteistyökumppaneihin kuuluu myös Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus.

– Vertaistukileireille on suuri tarve, mutta niitä ei ole järjestetty muualla. Leiriläisiä on ollut ympäri Suomen. Jos tilat eivät riitä kaikille kiinnostuneille, etusija on ensikertalaisilla ja niillä, joilla ei ole lähellään vertaistukea, Malkki kertoo.

Mistä kaikesta Haaveeseen liittyen voi haaveilla? Noona Hiilinen listaa:

– Jos pohtii sukupuoltaan, voisi haaveilla olevansa joskus kotona, perillä. Voisi tavata kaltaisiaan ja löytää seurakunnan yhteyteen. Voisi käydä läpi itseksi tulemisen prosessiaan ilman, että aloittaa miettimällä, mikä minussa on vikana. Ei ihmisessä ole vikaa, vaikka hän ei vastaisikaan syntymässä määriteltyä sukupuolta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.