null Haluaa, ei halua

Haluaa, ei halua

Kun perheneuvojan vastaanotolla puhutaan seksistä, useimmiten puhutaan siitä, että puolisoiden seksuaaliset tarpeet eivät osu yksiin. Perheneuvoja Lauri Anttila arvioi, että seksiongelmat ovat myös läheisyysongelmia. Toinen kaipaa eri määrää seksiä ja eri määrää hellyyttä ja kosketusta kuin toinen. Tällöin molempien kannattaisi tulla vastaan: tinkiä omista tarpeistaan ja ottaa huomioon kumppanin toiveita.

— Tosin siinä saatetaan joutua jumiin: kumpikin odottaa, että toinen ensiksi antaa sitä, mitä minä haluan, perheneuvoja Paula Ruotsalainen sanoo.

Anttila huomauttaa, että seksissä ei tarvitse olla kyse joko–tai-asetelmasta, vaan mieluummin tilanne voisikin olla sekä–että. Hän suosittelee myös yhdyntäkeskeisyydestä luopumista.

— Toiselle voi tehdä hyvää ilman että tarvitsee itse saada nautintoa. Siinä on sellainen paradoksi, että yleensä silloin alkaa saada itselleenkin hyvää.

Mutta kyllä seksistä on lupa kieltäytyäkin. Ruotsalainen sanoo, että vaikka joustaminen on tärkeää, ketään ei — edes itseään — saisi pakottaa menemään yli rajojensa.

— Seksuaalisuus on alue, jossa olemme herkimmillämme. Kaikki aistit ja tunteet ovat pinnassa. Loukkaukset ja pettymykset jättävät syviä haavoja. Eikä toinen voi aina edes tietää, mikä loukkaa, Ruotsalainen miettii.

— Nainen ei välttämättä ole tietoinen siitä, kuinka kova juttu torjunta miehelle on. Monissa suhteissa seksi on kokonaan loppunut, kun mies on tarpeeksi monta kertaa saanut rukkaset. Pitkän avioliiton aikana voi kertyä tuhansia pettymyksiä, Anttila lisää.

Ruotsalaisen mukaan suhteen muut ongelmat siirtyvät sänkyyn. Hän arvioi, että jotta nainen voisi nauttia seksistä, hänen on tunnettava olevansa turvassa. Jos mies on toiminut tavalla, joka rikkoo turvallisuudentunnetta, teko on sängyssäkin välissä.

— Mies kyllä saattaa nähdä tuon verukkeena, Anttila epäilee.

Sopivassa suhteessa -sarjassa perheneuvojat  Paula Ruotsalainen  ja Lauri Anttila pohtivat parisuhteen ikuisuuskysymyksiä.

Jaa tämä artikkeli: