null Hartautta ja hajuvettä

Luostarin puutarhassa tuoksuu.

Luostarin puutarhassa tuoksuu.

Hartautta ja hajuvettä

Vuosisatoja vanha uutinen ja vitsinaihe on, että askeettiseen elämään vihkiytyneet munkit valmistavat luostareissaan viiniä, likööriä tai olutta. Mutta walesilaisen Caldeyn luostarin munkitpa hankkivat elantonsa hemmottelemalla naisia: luostarisaarella tuotetaan sekä hajuvesiä että suklaata.

Walesin etelärannikolla sijaitsevalla Caldeyn saarella — kymriksi Ynys Bŷr — on ollut asutusta 10 000 vuoden ajan. Ensimmäiset munkit asettuivat sinne jo 1500 vuotta sitten. 1100-luvulla saarelle perustettiin benediktiiniläisluostari, jonka rakennuksia on edelleen pystyssä. Nykyinen sisterssiläisluostari on perustettu vuonna 1929, ja sen ensimmäiset asukkaat muuttivat saarelle Belgiasta — se ehkä selittää suklaan.

Munkit myivät 1950-luvulla vierailijoille saarella kasvatettua laventelia kimppuina. Siitä syntyi idea hyödyntää saaren kasveja parfyymien raaka-aineeksi. Laventelin lisäksi käytetään esimerkiksi ruusua, saniaista ja piikkihernettä. Nykyisin Caldeyn parfyymit ovat niin suosittuja, että raaka-aineita joudutaan ostamaan muualta ja vaativin osa valmistusprosessista on uskottu ammattilaisille.

Tarjolla on kahdeksan tuoksua naisille ja yksi miehille. Tuoksujen kuvaukset lupaavat muun muassa henkäystä metsän taikaa, rikasta ja villiä kevään suloisuutta sekä raikkauden ja syvyyden kaunista tasapainoa. Tuotteita myydään Caldeyn saaren myymälässä ja mantereella läheisessä Tenbyn pikkukaupungissa. Jos ei halua yhdistää shoppailua pyhiinvaellukseen, voi turvautua myös verkkokauppaan osoitteessa www.caldey-island.co.uk.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.