null Hautakivet kertovat historiasta

Kuka on Sigrid, joka kuoli vuonna 1876 parin viikon ikäisenä?. Kuva: Patrik Lindström

Kuka on Sigrid, joka kuoli vuonna 1876 parin viikon ikäisenä?. Kuva: Patrik Lindström

Hyvä elämä

Hautakivet kertovat historiasta

Espoon Kirkon hautausmaahan liittyvät tiedot ja tarinat koottiin kirjaksi.

Piispa Samuel Lehtonen, leipuri Emil Halme, ralliautoilija Henri Toivonen, musiikkimies Jaakko Salo, näyttelijä Tommi Rinne ja valtiomies V. J. Sukselainen. Mikä heitä yhdistää? Heidät on haudattu Espoon Kirkon hautausmaalle.

Espoon vanhimman hautausmaan historiasta ilmestyi syyskuussa kirja. Kierros Espoon Kirkon hautausmaalla on Espoon perinneseuran kustantama 97-sivuisen teos ja sen kirjoittaja on Maija-Liisa Kaistila.

Kirjassa esitellään hautausmaan historiaa ja siellä olevia yleisiä muistomerkkejä, kuten veteraanilehto, uurnalehto ja sankarihautausmaa.

Maan poveen kätkettyjen henkilöiden tarinat on esitelty teemoittain: kirkon palvelijoita, piispoja, opettajia, eri alojen taitajia ja henkilöitä, jotka liittyvät itsenäisyyden alkuvaiheisiin. Lisäksi esitellään sukuhautoja.
 

Melkein kaikki kirjan henkilöt ovat rattaiden Espooseen tuomia."


Hautausmaat kiinnostavat ihmisiä

Kaistilaa historia on aina kiinnostanut, mutta hautausmaakirjan tekijä hänestä tuli lähes vahingossa.

Kaikki sai alkunsa Espoon tuomiokirkosta, jonka esittelijänä hän toimi. Vuonna 2008 vietettiin Espoon 550-vuotisjuhlavuotta, ja Kaistilaa pyydettiin hoitamaan kirkon hautausmaan esittelykierros, sellaista kun ei aiemmin ollut järjestetty.

Kyse oli vain yhdestä kerrasta, mutta koska aihe kiinnosti espoolaisia, hautausmaakierrokset ovat siitä lähtien jatkuneet vuosittain Espoo-päivänä, SyysMatin markkinoilla sekä muulloinkin tarvittaessa.

Tarina kiven takana. Maija-Liisa Kaistila miettii välillä, millainen hautakivessä mainitun henkilön elämä oli entisajan Espoossa. Kuva: Patrik Lindström


Junan tuomat espoolaiset

Tietoja Kaistila hankki aluksi tutustumalla alueeseen ja tutkimalla tarkemmin asioita. Vuosien varrella moni tuli myös kertomaan tarinoita, jotka liittyvät alueen historiaan.

"Olen kiitollinen kaikista vuosien varrella kuulemistani asioista", Kaistila sanoo.

Espoon perinneyhdistyksen aktiivit houkuttelivat häntä kirjan tekoon muutaman vuoden ajan ennen kuin hän tarttui tehtävään.

"Kirja syntyi nopeasti. Suurin osa teoksen sisältämistä tiedoista oli jo hallussani eikä uutta tietoa tarvinnut kerätä paljoakaan", Kaistila kertoo.

"Melkein kaikki kirjassa olevat henkilöt ovat junan tai paremminkin rattaiden tuomia. He ovat tulleet Espooseen työn tai muun takia."

Espoon kirkon hautausmaalla on myös kiinnostavia espoolaisia sukuhautoja. Kaistila toivoo, että joku keräisi tietoja vanhoista espoolaisista talonpoikaissuvuista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.