null Helsingin kirkkoherrojen pj turvapaikanhakijoista: Viranomaisen päätös on velvoittava

Arkkipiispa Kari Mäkisen lausunto pääsi otsikoihin.

Arkkipiispa Kari Mäkisen lausunto pääsi otsikoihin.

Ajankohtaista

Helsingin kirkkoherrojen pj turvapaikanhakijoista: Viranomaisen päätös on velvoittava

Helsingin seurakunnat voivat tukea kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita lähtöpäivään asti. Käännytyspäätöstä ei kuitenkaan uhmata.

Arkkipiispa Kari Mäkinen herätti pääsiäisenä suuria tunteita. MTV:n uutisextran toimittaja kysyi Mäkiseltä, onko kirkko varautunut kielteisen päätöksen saaneisiin turvapaikanhakijoihin, jotka hakevat turvaa kirkosta. Mäkinen vastasi, etteivät kirkon ovet ole kiinni turvaa hakevilta. "Se tarkoittaa sitä, että ihmiset otetaan vakavasti, mutta me emme piilottele ihmisiä, mutta emme myöskään aja ihmisiä pois", Mäkinen muotoili.

Lausunnosta syntyi kiivas vääntö. Kirkosta erosi seuraavalla viikolla tuhatkunta jäsentä, ja perussuomalaiset jakoivat somessa kuvaa, jonka mukaan arkkipiispa "antaisi ilman perustetta maahan saapuville turvapaikan". Toisaalta Mäkisen kommentti sai ihmisiä myös liittymään kirkkoon.

Kirkko ei asetu lain yläpuolelle

– Ei tässä ole kyse minkään lain yläpuolelle asettumisesta, toteaa Helsingin kirkkoherrain kokouksen puheenjohtaja Martti Häkkänen.

Kirkkoherrat ovat pohtineet alkuvuodesta useaan otteeseen toimintatapaa, jos kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat hakevat kirkolta turvaa. Häkkänen korostaa, ettei kirkko ole nousemassa yhteiskuntaa vastaan. Helsingin seurakunnat ovat kuitenkin varautuneet auttamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.

Voi olla, että he tarvitsevat hetkeksi jotakuta, joka kuuntelee ja jonka kanssa käydä asiaa läpi.

– Meidän pitää kohdata kaikki ihmiset ihmisinä. Voi olla, että he tarvitsevat hetkeksi jotakuta, joka kuuntelee ja jonka kanssa käydä asiaa läpi.

Seurakunta voi yhdessä kirkon diakonia- ja kansainvälisen työn tekijöiden kanssa selvittää, ovatko kaikki asianhaarat otettu turvapaikkaprosessissa huomioon. Kirkko tarjoaa myös henkistä tukea, keskusteluapua ja mahdollisesti majoituksen.

– Edellytys on, että ihmisen tilanteessa on viranomaisten päätöksen jälkeen ilmennyt jotain merkittävää uutta, joka muuttaa hänen tilanteensa, Häkkänen selittää.

Seurakunnassa voi miettiä omaa tilannetta

Yhteiskunta takaa turvapaikanhakijalle majoituksen ja kaiken, mitä tämä tarvitsee elääkseen. Martti Häkkänen kuitenkin ymmärtää, jos kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija haluaa ottaa viranomaisiin etäisyyttä. Jotkut muuttavat sukulaisten tai tuttavien luokse, toiset tulevat kirkkoon.

– Ihminen haluaa ehkä mennä jonnekin, jossa on viranomaisten ulottumattomissa. Ennen kaikkea hän voi haluta löytää tahon, jossa voisi vielä kerran miettiä, mikä hänen tilanteensa on ja onko se arvioitu oikein, Häkkänen miettii.

Häkkänen korostaa, että Suomen viranomaiset toimivat ammattitaitoisesti ja kirkon työntekijät voivat pitkälti luottaa heihin. Ongelmia saattaa aiheutua siitä, että kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita voi pian olla tuhansittain. Siihen joukkoon mahtuu myös tapauksia, jotka vaativat uudelleenarviointia.

Kirkko tarjoaa hengellistä ja henkistä tukea

Martti Häkkäsen selitys kulkee samaa linjaa luterilaisen kirkon julkaiseman Kirkko turvapaikkana -ohjeen kanssa. Ohje perustuu Suomen ekumeenisen neuvoston vuonna 2007 julkaisemaan dokumenttiin.

Ohjeen mukaan kirkko pyrkii auttamaan turvapaikkaa hakevaa muun muassa viranomaisprosesseissa ja tarjoaa henkistä ja hengellistä tukea. Jos turvapaikkapäätös kaikesta huolimatta pysyy kielteisenä, seurakunta joutuu luopumaan kirkkoturvasta.

Häkkänen vahvistaa, että kirkko hyväksyy viranomaisten lopullisen päätöksen.

– Päätös on velvoittava, se on ihan selvä.

Häkkänen kuitenkin korostaa, ettei kirkko karkotus- tai käännytystilanteessakaan hylkää turvapaikkaa hakenutta. Seurakunta voi esimerkiksi saattaa henkilön kotimatkalle ja antaa henkistä tukea.

– Kun kirkko Helsingissä on ollut antamassa hätämajoitusta ja muuta apua, niin asia käsitellään loppuun asti vastuullisesti, Häkkänen toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Turkulainen kirkkoherra: Kirkkoturvan aikana kolmannes turvapaikkapäätöksistä saadaan muutettua

Ajankohtaista

Kirkkoturva on paikoitellen hiertänyt seurakuntien ja viranomaisten välejä. Pääasiassa yhteistyö sujuu hyvin.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.