null Helsingin piispan pääsiäistervehdys: Onko Jeesus lammas vai leijona?

Hengellisyys

Helsingin piispan pääsiäistervehdys: Onko Jeesus lammas vai leijona?

Pääsiäisen kolmessa päivässä kiteytyy Jumalan suuri suunnitelma ihmisen hyväksi.

Vaalien alla mediassa arvioidaan poliitikkojen menestymistä vaalikeskusteluissa. Joissakin listauksissa keskustelijat jaetaan leijoniin ja lampaisiin. Leijonia ovat ne, jotka ovat olleet vahvoja ja lampaita ne, jotka ovat epäonnistuneet. Isojen urheilukilpailujen yhteydessä samaan laji­erotteluun joutuvat suomalaiset urheilijat. Ottelun jälkeen eritellään jokaisen henkilökohtaiset voitot ja tappiot nimeämällä lampaat ja leijonat. Kun rohkaisemme ihmistä, saatamme sanoa: ”Älä ole tuollainen lammas!” tai ”Nyt tarvitaan leijonan voimaa!”.

Monessa pääsiäisvirressä lauletaan lampaasta ja leijonasta. Usein virsien sanoittaja puhuu tarkemmin ilmaistuna uhrikaritsasta ja Juudan leijonasta. Ne ovat molemmat Jeesuksen nimiä. ”On Jeesus, uhrikaritsa, maailman sovittanut, on pyhä Juudan leijona kuoleman kukistanut.” (Virsi 89:5) Samassa säkeistössä Jeesukseen viitataan siis sekä uhrikaritsana että Juudan leijonana.

Lampaana ja leijonana olemisessa tiivistyy Jeesuksen ainutlaatuisuus ja pääsiäisen sanoma.

Miten ihmeessä joku voisi olla samanaikaisesti lammas ja leijona? Mehän nimenomaisesti teemme erottelua näiden kahden eläimen avulla. Tunnistamme politiikan menestyjät ja epäonnistujat, nimeämme urheilusuoritusten voittajat ja häviäjät, annamme lähimmäisimmillemme ohjeita siitä, kumpaan lajiin pitäisi samaistua.

Lampaana ja leijonana olemisessa tiivistyy Jeesuksen ainutlaatuisuus ja pääsiäisen sanoma. Jeesus on samanaikaisesti molempia, lammas ja leijona. Pääsiäisen kolmessa päivässä kiteytyy Jumalan suuri suunnitelma ihmisen hyväksi; se, millainen Jeesus on ja mitä hän meille lahjoittaa.

Jeesus on lammas, joka häviää ja päätyy tappioon. Jeesus kärsii, uhrautuu, tulee häväistyksi, pilkatuksi ja tapetuksi. Hän kantaa meidän puolestamme epäonnistumisemme. Mutta samalla Jeesus on leijona, joka taistelee ja voittaa meidän puolestamme. Voittaa kuoleman, avaa oven taivaaseen. Jeesus on uhri, jotta meidän ei tarvitsisi olla uhreja. Hän on vahva, jotta me saisimme olla heikkoja.

Iloista pääsiäistä!

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Uutta Mustikkamaalla: pienen lapsen kanssa voi lähteä kävelylle etsimään pääsiäisrasteja

Ajankohtaista Hengellisyys

Aikuisten omille pääsiäislenkeille on tarjolla kuulokkeilla kuunneltava Ristintie-vaellus.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.