null AA-liikkeen nuoret juhlivat raittiutta viikonloppuna Helsingissä

Alkoholista eroon päässyt Jarkko alkoi juoda jo 12-vuotiaana, koska tunsi itsensä epävarmaksi ja ulkopuoliseksi. Hänen juomistaan kesti kolmekymppiseksi, jolloin hän päätyi AA:n kokoukseen ja sai sieltä tukea ja ystäviä.

Alkoholista eroon päässyt Jarkko alkoi juoda jo 12-vuotiaana, koska tunsi itsensä epävarmaksi ja ulkopuoliseksi. Hänen juomistaan kesti kolmekymppiseksi, jolloin hän päätyi AA:n kokoukseen ja sai sieltä tukea ja ystäviä.

Ajankohtaista

AA-liikkeen nuoret juhlivat raittiutta viikonloppuna Helsingissä

AA-liike kutsuu nuoria ja nuorenmielisiä ympäri Eurooppaa Temppeliaukion kirkkoon ja hotelli Presidenttiin. Jarkko löysi AA:n toiminnasta vertaistukea ja kannustavan ilmapiirin.

AA-liikkeen (Alcoholic Anonymous) eurooppalaisten nuorten jäsenten järjestämä kaikille avoin tapahtuma The All-Europe Young People in AA (EURYPAA) järjestetään Helsingissä 4.–6.8. Tapahtuman tämänvuotisena teemana on "We love you anyway". Sanomana siis on, että olet rakkauden arvoinen, kuka tahansa oletkin ja mistä tahansa tuletkin.

Kahdeksannen EURYPAA-tapahtuman puheenjohtajana toimivan Susannan mukaan kokoontuminen on tarkoitettu nuorille ja nuorenmielisille raitistuneille tai raittiuteen pyrkiville ihmisille. Paikalle odotetaan 500 ihmistä, joista noin 400 on tulossa Euroopasta ja Amerikasta. Susanna esiintyy jutussa vain etunimellään, kuten AA-liikkessä on tapana.

– Ajatuksena on juhlia raittiutta iloisissa merkeissä. Raittius koetaan voimavaraksi, jonka avulla on selviydytty vaikeasta elämänvaiheesta ja päästy täysillä takaisin mukaan yhteiskuntaan, Susanna kertoo.

– Liikkeessä on nuoria mukana yhä enemmän, koska alkoholia ja huumeita on entistä helpompi saada ja pohja tulee nopeammin vastaan.

Tapahtuman ohjelma on jakautunut viikonlopulle siten, että päivisin käsitellään AA-liikkeen 12 askeleen toipumisohjelmaa teemapalavereissa hotelli Presidentissä. Palavereissa puhutaan esimerkiksi raittiudesta ja ihmissuhteista, kiitollisuudesta asenteena ja tukihenkilöiden tärkeydestä. Temppeliaukion kirkossa on tapahtuman pääkokous ja kevyempää iltaohjelmaa. Lauantaina järjestetään jatkobileet Lapinlahden Lähteellä.

Vapaaehtoisvoimin järjestetyn tapahtuman osallistujilta peritään paikan päällä 20 euron rekisteröitymismaksu. Jos tuota summaa ei löydy, voi maksaa sen mitä pystyy.

Maailmanlaajuisessa AA-liikkeessä on 2,3 miljoonaa jäsentä 180 maassa. Suomessa kokoontuu lähes 700 ryhmää 260 paikkakunnalla.

Alkoholi teki itsevarmaksi

Yksi EURYPAA-tapahtuman osallistujista on 36-vuotias Jarkko. Hän alkoi käydä AA:n kokouksissa vuoden 2011 lopulla ja on ollut mukana myös pohjoismaisissa ja eurooppalaisissa tapahtumissa.

– Tapahtumissa on ollut hieno tunnelma. Olen käynyt niissä kertomassa omasta raittiudestani sekä osallistunut niiden musiikkipuoleen. Nytkin on tarkoitus vetää dj:nä kolmen tunnin setti, hän kertoo.

Liikkeessä on nuoria mukana yhä enemmän, koska alkoholia ja huumeita on entistä helpompi saada ja pohja tulee nopeammin vastaan. - EURYPAA-tapahtuman puheenjohtaja Susanna

Jarkko alkoi käyttää alkoholia jo 12-vuotiaana. Syynä oli se, että ujo, pelokas ja itsensä ulkopuoliseksi kokenut poika tunsi humalassa muuttuvansa rennoksi ja itsevarmaksi. Jarkko pärjäsi silti koulussa, ja ylioppilaaksitulon jälkeen hän kävi armeijan ja hankki opiskelupaikan ammattikorkeakoulusta.

– Kun valmistuin 25-vuotiaana, en ollut tehnyt yhtäkään valintaa itse. Mietin, että mitä minä oikein täällä maailmassa teen. Tyttöjä ja työpaikkoja tuli ja meni, ja viina oli yhä enemmän kuvioissa mukana.

Sitten Jarkko tapasi 15. elämänsä naisen. Jarkko muutti tyttökaverinsa kanssa Helsinkiin, ja saman tien sai alkunsa lapsi. Uutinen pysäytti miehen: hän ajatteli juomisen loppuvan lapsen synnyttyä. Näin ei kuitenkaan käynyt, ja hän jätti perheensä vain tullakseen jälleen kerran takaisin.

AA:sta on tullut elämäntapa

Fyysisesti ja henkisesti huonossa kunnossa ollut Jarkko oli jo aiemmin hakeutunut terapeutille. Yhtenä päivänä terapeutti kuitenkin ilmoitti, ettei pysty auttamaan Jarkkoa ja neuvoi miestä kokeilemaan AA:ta.

– Muistan ensimmäisestä kokouksesta, että siellä oli aivan tavallisia ihmisiä ja erittäin myönteinen ilmapiiri. Kaikki kertoivat oman tarinansa, ja tuntui aivan käsittämättömältä tavata ihmisiä, joilla oli samanlaisia kokemuksia kuin itsellä.

Hyvästä kokemuksesta huolimatta Jarkko ei ajatellut käydä kokouksissa jatkuvasti. Kun eräs nuori mies kuitenkin sinnikkäästi haki häntä kokouksiin, homma loksahti paikoilleen ja hän alkoi pian kulkea niissä omin päin.

Mietin, että mitä minä oikein täällä maailmassa teen. Tyttöjä ja työpaikkoja tuli ja meni, ja viina oli yhä enemmän kuvioissa mukana. - AA:n avulla raitistunut Jarkko

Jarkosta on tärkeää, ettei AA-liike ole sitoutunut mihinkään uskonnolliseen, aatteelliseen ja poliittiseen suuntaukseen. Kokouksissa keskitytään raittiuden ylläpitämiseen eli käydään läpi 12 askeleen toipumisohjelmaa ja käsitellään erilaisia teemoja, kuten rakkautta, pelkoa ja arkea.

– AA:sta on tullut minulle viiden ja puolen vuoden aikana elämäntapa, ja olen päivittäin yhteydessä siellä tapaamiini ihmisiin. Osallistun AA:ssa myös erilaisiin palvelutehtäviin, joita on kahvinkeitosta Auttavaan puhelimeen.

– Mukana on melko paljon myös nuoria naisia ja miehiä, sillä tämä ei todellakaan ole ikä- eikä sukupuolikysymys.

Lisätiedot: www.eurypaa2017.org

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Vankilan ja Jumalan puhuttelema Jukka Tolonen tahtoo julistaa evankeliumia

Ajankohtaista

Jukka Tolosen mielestä hyvä musiikki on hengellistä. Hän on mukana Valo voittaa -tapahtumassa Munkkivuoren kirkossa.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.