null Helsinkiläinen Xavier kyllästyi roskiin: polkee kaupunkipyörällä kohti Nuorgamia

Hilden aloitti matkansa viime viikon keskiviikkona Helsingistä. Silloin hän julkaisi Facebookissa kuvan itsestään Helsingin tuomiokirkon portailta.

Hilden aloitti matkansa viime viikon keskiviikkona Helsingistä. Silloin hän julkaisi Facebookissa kuvan itsestään Helsingin tuomiokirkon portailta.

Helsinkiläinen Xavier kyllästyi roskiin: polkee kaupunkipyörällä kohti Nuorgamia

Nuori mies haluaa saada roskaamisen loppumaan. Siksi hän pyöräilee Pohjois-Suomeen ja kerää matkalla roskia.

Helsinkiläinen Xavier Hilden sai tarpeekseen Munkkiniemenrannan roskista. Nyt 26-vuotias mies polkee kaupunkipyörällä kohti Nuorgamia ja kerää matkallaan roskia.

– Keräsin roskia rannalta, mutta joka päivä ilmestyi uusia. Halusin tehdä jotain isompaa ja saada näkyvyyttä asialle, Hilden kertoo. Pyöräreissu Pohjois-Suomeen on ollut pitkään hänen unelmansa.

Hän lähti matkaan viikko sitten keskiviikkona Helsingistä. Viikon aikana hän on taittanut parin sadan kilometrin matkan Tampereen pohjoispuolelle Orivedelle.

Hilden sai matkalleen lainaan kaupunkipyörän Helsingin kaupungin liikennelaitokselta. Pyörä on tarkoitettu lyhyiden kaupunkimatkojen taittamiseen, mutta sillä onnistuu myös maantieajo.

– Kaupunkipyörä on aikamoinen vehje polkea. Se on raskas, mutta luotettava, Hilden kuvailee. Pyörässä on vain kolme vaihdetta, joten suurimman osan matkasta hän on ajanut isoimmalla vaihteella.

Värikäs pyörä on herättänyt matkalla positiivista huomiota. Monet ihmiset ovat tulleet juttelemaan Hildenille nähtyään pyörän.

Xavier Hilden sai kaupunkipyörän lainaan. Viime viikolla otetussa kuvassa Hyvinkää on jäänyt taakse ja roskaa on kertynyt jälleen kassillinen.

Xavier Hilden sai kaupunkipyörän lainaan. Viime viikolla otetussa kuvassa Hyvinkää on jäänyt taakse ja roskaa on kertynyt jälleen kassillinen.

Suomi on kaunis maa

– Tuusulan kohdalla Järvenpäässä kysyin neuvoa maantiepyöräilijältä. Hän osoittautui Suomen luonnonsuojeluliiton joksikin johtajaksi. Hän lupasi edistää asiaani, Hilden kertoo.

Matkan varrella Hildenille on valjennut, että suomalaiset eivät ole juroa ja epäsosiaalista kansaa. Toisinaan Hilden joutuu toppuuttelemaan puhetulvaa, kun hänen pitäisi päästä jatkamaan matkaa.

Suurimman osan ajasta pyörän selässä Hilden viettää omissa ajatuksissaan. Musiikkiakaan hän ei voi kuunnella, sillä hänen matkapuhelimensa akku ei riitä kappaleiden toistamiseen.

Hildenin mukaan matkalla ei ole tullut tylsää, sillä Suomi on kaunis maa. Matka taittuu maisemia ihaillen.

Kierrättäminen yllättävän hankalaa

Keskellä kauniita maisemia lojuu kuitenkin roskia. Hilden on kerännyt niitä pyöränsä tangolla roikkuviin muovikasseihin.

– Matkan varrelta on löytynyt aivan kaikkea. Eniten on löytynyt muoviroskaa: pulloja, säkkejä ja kanistereita, Hilden toteaa. Yksi erikoisimmista roskista on ollut avaamaton paahtoleipäpussi, joka löytyi matkalla Janakkalaan.

Eniten on löytynyt muoviroskaa: pulloja, säkkejä ja kanistereita.

Hilden kuljettaa keräämänsä roskat lähimpään roska-astiaan. Lajittelu on kuitenkin osoittautunut hankalaksi, sillä harvassa paikassa on muuta astiaa kuin sekajäte. Omakotialueilta sen sijaan löytyy hyvin keräyspisteitä, joissa kierrätys toimii.

Lepopäivinäänkin Hilden kerää roskia. Tampereella hän jalkautui pyörän päältä roskia keräämään. Kaupungissa hurahti kaksi päivää.

Aivan ensimmäisenä hän pistäytyi kaupungin uimahalliin peseytymään. Siellä pystyi pesemään hampaat ja käymään saunassa.

– En ehtinyt olla saunassa kuin varmaan 30 sekuntia. Vanha mies heitti löylyä, ja minun oli pakko lähteä kuumuutta karkuun, Hilden kertoo.

Kuukaudessa Nuorgamiin

Nuorimies on lähtenyt matkaan minimibudjetilla. Hän on viettänyt muutaman yön ulkona taivasalla.

Sadat ihmiset ovat lukeneet Hildenin matkasta hänen Facebook-sivuiltaan. Monet ovat tarjonneet ruokaa ja yöpaikkoja. Kaikki avuntarjoajat eivät kuitenkaan asu reitin varrella. Nälkä tai jano ei ole kuitenkaan päässyt yllättämään.

Orivedellä kesäflunssa kuitenkin katkaisi miehen matkan. Kuumetta on 39 astetta ja kurkku kipeä.

– Alun perin suunnitelmana oli, että kuukaudessa ajaisin Nuorgamiin. Nyt en tiedä, kuinka realistinen tavoite on. Matka vaatii vielä ainakin kolmesta neljään viikkoa, Hilden toteaa.

Pyörämatkan jälkeen tulevaisuus on auki. Hänen unelmanaan on päästä kertomaan lapsille roskaamisesta ja sen haitoista.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi