null Nauti kesästä vähentämällä roskaamista

Roska päivässä -liike on kaunistanut jo useamman roskiksen. Yleensä roskiksen kyljestä löytyvä kiitos kannustaa roskaamisen vähentämiseen. Kuvat: Jari Peltoranta

Roska päivässä -liike on kaunistanut jo useamman roskiksen. Yleensä roskiksen kyljestä löytyvä kiitos kannustaa roskaamisen vähentämiseen. Kuvat: Jari Peltoranta

Ajankohtaista

Nauti kesästä vähentämällä roskaamista

Roskaaminen lisääntyy kesällä, kun ihmiset oleilevat enemmän luonnossa.

Roska päivässä -liike käynnisti tällä viikolla kesäkampanjan "Kerrankin kiitosta kesälle!" Kampanja haluaa muistuttaa ihmisille, että luonto antaa nyt parastaan. Liian moni "kiittää" edelleen roskaamalla luontoa.  

Roska päivässä -liike syntyi Helsingin Pohjois-Haagassa vuonna 2000, paikalliselta kalliolta, joka oli täynnä roskaa ja lasinsirpaleita:  

"Siinä siivotessa sain viimein alitajunnan kypsyttämän vastauksen kysymykseeni, jonka olin asettanut itselleni neljä vuotta aikaisemmin uimarannalla,  jossa jouduin kieltämään lapsiani kävelemästä paljain jaloin", Tuula-Maria Ahonen kertoo: "Jos jokainen ihminen keräisi roskan päivässä, ympäristö pysyisi siistinä." 

Monet lähtivät mukaan liikkeeseen

Ahonen perusti Roska päivässä -liikkeen yhdessä tyttäriensä kanssa. Kuusitoista vuotta myöhemmin Roska päivässä -liikkeen Facebook-sivuilla on jo tuhansia jäseniä ja kävijöitä. Monet keräävät paljon enemmän kuin yhden roskan päivässä. Roskia kerätään sekä omalla kotiseudulla, että matkoillakin ollessa, tai vaikka naisten kympillä. Facebook-sivuilla vaihdetaan ajatuksia ja kokemuksia.  

"Tämä on sydämen ja omatunnon liike. Jokainen sitoutuu ennen kaikkea itselleen." Ahonen kertoo.

Panos ei rajoitu kaikkien kohdalla pelkästään roskien keräilyyn. Tuula-Maria Ahonen on aloittanut muun muassa kuorojen Laulavia Roskakävelyjä ja joulun alla Laulavia Tonttu Roskakävelyjä. Kaikki luovat ideat ovat jäseniltä tervetulleita.

Erityisen suosittuja ovat olleet ilmaisista kierrätyspurkeista tehtävät miniroskikset, jotka on tarkoitettu taskussa kätevästi kulkeviksi kulkeviksi roskakoreiksi, joihin voi tumpata tupakan turvallisesti, tai piilottaa purukumit ja karkkipaperien jäämät.

Miniroskikset ovat persoonallisia.

Roskisten kaunistusta ja miniroskakoreja 

Miniroskisten ohjeet löytyvät Roska päivässä -liikkeen kotisivuilta, mutta liike järjestää myös miniroskistyöpajoja, joita voi tilata tilaisuuksiin. Niissä tuunataan persoonallisen näköisiä miniroskiksia yhteistuumin. 

Helsingissä kustannuksiin osallistuu Kulttuurikeskus ja muualla Suomessa Vihreä sivistysliitto. Muuten toimintaa tukee hyvin pienellä summalla Ympäristöministeriö. Vapaaehtoiset voivat halutessaan myös liittyä Roska päivässä -liikkeen ystävät ry:n tukijäseniksi. 

Liike kaunistaa myös roskapönttöjä, pyytäen aina ensin luvat. Ahosen mukaan kauniit roskakorit houkuttelevat käyttämään niitä:

"Viehättävä pönttö herättää huomion ja vetää paremmin roskia puoleensa kuin lattea peruspönttö".

Toinen roskaamista vähentävä tekijä tuntuu olevan niinkin yksinkertainen asia kuin kiitos. "Kiitoksella ja siihen liittyvällä myönteisellä kokemuksella tuntuu olevan suuri merkitys roskaamisen vähentäjänä", Ahonen pohtii: "Olemmekin laittaneet useisiin pönttöihin kiitostekstejä".

Asennemuutosta sakottamisen sijaan 

Sen sijaan se, mikä ei toimi on roskaamisesta sakottaminen. "Poliisilla on roskaajien sakottamisoikeus. Mutta se, miten roskaajat saadaan kiinni, onkin toinen juttu. Yleensä roskat tulevat vastaan vasta, kun ihmiset ovat kaikonneet paikalta." 

Roska päivässä -liike on myös kansainvälinen. Liikkeellä on omat kotisivut suomeksi, mutta myös 23 muulla kielellä. Sydämen ja omantunnon liikkeellä tuntuu olevan tilausta. Ahosen asenne suhteessa roskien keräämiseen on muuttunut:

"Ennen roskien keräämistä hävettiin ja katsottiin pahalla. Tuntuu että nykyisin sillä voi jo ylpeillä. Meillä onkin todella sitoutunutta porukkaa, joka jaksaa kerätä roskia kesän helteillä, mutta myös marraskuun pimeydessä."

Roska päivässä -liikkeeseen voi tutustua osoitteessa www.roskapaivassa.net tai facebookissa liitymällä Litter Movement -ryhmään. 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Helsinkiläinen Xavier kyllästyi roskiin: polkee kaupunkipyörällä kohti Nuorgamia

Hyvä elämä

Nuori mies haluaa saada roskaamisen loppumaan. Siksi hän pyöräilee Pohjois-Suomeen ja kerää matkalla roskia.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.