Helsinkiläisjohtaja Vantaalta
Ritva Viljasen identiteetti on pääkaupunkiseutulainen.
Ritva Viljasen työhuonetta kadehtii varmaan moni. Suuresta ja valoisasta huoneesta Helsingin kaupungintalolla näkyvät meri, Kauppatori ja Esplanadin puisto.
— Täältä on voinut seurata Espan esiintyjiä ja mansikan hintoja. Ainoa ongelma on se, että lähellä on niin paljon kivoja kauppoja. Työmatka on oikein kiusausten tie, Viljanen toteaa nauraen.
Viljanen aloitti tehtävässään Helsingin apulaiskaupunginjohtajana kesäkuussa. Jos eksymisiä kaupungintalon käytävillä ei lasketa, sopeutuminen uuteen työhön on sujunut hyvin. Viljanen on uudesta työstä yhä silminnähden innoissaan.
— Olen saanut mukavan vastaanoton. Täällä tuntuu olevan luova ja innostava ilmapiiri.
Vapaa-aikanaan Ritva Viljanen katsoo kuitenkin aivan toisenlaisia maisemia. Vaikka työ on Helsingissä, koti on Itä-Vantaalla.
Yhteiskunnalliset asiat kiinnostivat
Ritva Viljanen on pesunkestävä virkanainen. Ennen apulaiskaupunginjohtajan pestiä hän työskenteli kansliapäällikkönä sisäministeriössä ja on ollut töissä myös kahdessa muussa ministeriössä. Hän on toiminut myös Väestörekisterikeskuksen ylijohtajana.
— Olen ollut aina kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Yhteiskuntaoppi ja historia olivat lempiaineita koulussakin.
Yliopistossa Viljanen opiskeli oikeustiedettä ja valtiotiedettä. Hän arveli päätyvänsä töihin valtionhallintoon, kuten kävikin.
— Valmistumisen jälkeen hain niitä töitä joihin oli mahdollista päästä. Nyt kun on karttunut kokemusta, olen hakenut vain sellaisiin tehtäviin, jotka oikeasti kiinnostavat.
Ritva Viljasen mielestä johtajanvaihdokset tekevät hyvää paitsi organisaatioille myös johtajille itselleen. Muun muassa se sai hänet hakemaan apulaiskaupunginjohtajaksi. Myös elämäntilanne tuntui sopivalta.
— Ajattelin, että olen nyt 54-vuotias ja jos aikoo vielä työpaikkaa vaihtaa, tämä on otollinen hetki.
Positiivisia näkymiä
Sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajana Ritva Viljaselle kuuluvat opetus- ja kulttuurialat, nuorisotoimi, liikunta ja kaupungin henkilöstöhallinto, yhteensä 14 virastoa ja yksi osakeyhtiö. Viljasen mielestä on mahtavaa tehdä työtä juuri näiden alojen ammattilaisten kanssa.
— Esimerkiksi kulttuuri- ja opetusalalla ihmiset eivät ole mitään uraohjuksia vaan tekevät työtään rakkaudesta kulttuuriin tai lapsiin ja nuoriin. Ja he tekevät todella tärkeää työtä, Viljanen perustelee.
Kunnan johtotehtävässä olemisen luulisi tällaisena aikana olevan kaikkea muuta kuin helppoa. Säästökohteita pitäisi löytää ja peruspalveluistakin karsitaan. Ritva Viljasen mielestä tilanne ei kuitenkaan ole toivoton, eikä hän vietä unettomia öitä talouslukuja miettien.
— Ei Helsingissä mielestäni ole tappion tunnelmaa. Toki asioita pitää priorisoida, mutta kuntien johdossa on säilytettävä positiivinen näkymä.
Risteilyä kuntien välillä
Vantaalle Ritva Viljasen toi noin 30 vuotta sitten se, että täältä löytyi sopivankokoinen ja -hintainen asunto.
— Vantaalla on mukava henki ja kaupunki on luonnonläheinen, Viljanen kiteyttää kotipaikkakuntansa edut.
Identiteetiltään Viljanen arvioi olevansa pääkaupunkiseutulainen. Koti on lähellä kuntarajaa ja hän on aina kulkenut töissä Helsingissä. Palveluita perheessä on haettu kummankin kaupungin puolelta.
Ajatus Helsingin ja Vantaan yhdistämisestä ei Ritva Viljasessa herätä voimakkaita ajatuksia puolesta eikä vastaan.
— Ajattelen niin, että kumpikin vaihtoehto on mahdollinen, kunnat voivat jatkaa itsenäisinä tai yhdistyä. Asioita pitäisi kuitenkin kehittää yhdessä ja tehdä yhteistyötä.
Helsingin johdossa vantaalaisuudesta on Ritva Viljasen mukaan enemmän hyötyä kuin haittaa.
— Luulen, että ainakin siitä on etua, etten ole asunut koko elämääni Helsingin keskustassa. Olen aina rohkeasti ylittänyt myös Kehä III:n, Viljanen sanoo.
— Voin myös sanoa, että tunnen naapurikuntaa ja pystyn ajattelemaan asioita toisesta näkökulmasta.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Vantaan uusi kaupunginjohtaja Ritva Viljanen: ”Köyhyydellä on usein vanhan naisen kasvot”
AjankohtaistaRitva Viljanen ottaa Vantaan kaupunginjohtajan tehtävät vastaan maaliskuun alussa, mutta on jo perehtymässä työhön. Hän päätti kantaa kortensa kekoon myös yhteisvastuukerääjänä.