null Helsinkiläispastori eroaa pappeudestaan kyllästyneenä kirkon tasa-arvovenkoiluun

Ajankohtaista

Helsinkiläispastori eroaa pappeudestaan kyllästyneenä kirkon tasa-arvovenkoiluun

Helsingin seurakuntien verkkoviestintäsuunnittelija Eeva Silin kertoi sosiaalisessa mediassa palauttaneensa pappiskirjansa tuomiokapituliin. Syynä on kirkon suhtautuminen tasa-arvoon.

Helsingin seurakuntien verkkoviestintäsuunnittelija Eeva Silin ilmoitti Twitterissä ja Kiikkukuningatar-blogissaan palauttaneensa pappiskirjansa piispa Irja Askolalle Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin. Hän ilmoitti, että blogissa on kaikki, mitä hänellä on asiasta sanottavaa.

Silin ei työskentele papin tehtävissä, joten lipereistä luopuminen ei vaikuta hänen työtehtäviinsä.

Kirkko ja kaupunki tavoitti Silinin, mutta hän ei anna asiasta haastattelua, vaan viittaa blogiinsa.

Blogissaan Silin toteaa tehneensä asiasta julkisen, koska uskoo avoimuuden tekevän hyvää kirkolle. Silin jatkaa työssään Helsingin seurakunnissa eikä ole eroamassa kirkosta.

Silin perustelee pappisvirkansa jättämistä piispanvaalin tuloksella, kirkolliskokouksen ja ylipäänsä kirkon hidastelulla ja viivyttelyllä sekä "tasa-arvovenkoilulla". Päätös on kypsynyt mielessä jo pidempään, mutta ajankohdan ratkaisi Teemu Laajasalon valinta Helsingin piispaksi.

Silinin mukaan piispanvaalissa äänioikeutetut "valitsivat juuri sen ehdokkaan piispaksi, jolla on tarve olla konservatiivien kaveri aina siihen asti, että kirkollinen samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkiminen jätetään taas kerran kirkolliskokouksen armoille."

Silinin mukaan kaksi muutakin vaihtoehtoa oli, mutta "heidän vikansa taisi olla se, että he eivät olisi antaneen moraalikonservatiivien puuhailla ihan niin rauhassa."

Silin jatkaa, että saattaisi luulla, että kirkolliskokous on helppo äänestää uusiksi, mutta ei se niin mene. Seurakuntien kirkkoneuvostojen, kirkkovaltuustojen ja seurakuntaneuvostojen jäsenet valitsevat edustajat kirkolliskoukseen. Seurakuntien luottamushenkilöt valitaan seurakuntavaaleissa ja kun äänestysprosentti on pieni, uurnille lähtevät ne, joita kirkko kiinnostaa eniten. Siksi vetoaminen kirkolliskokoukseen avioliittoasiassa on Silinin mielestä silkkaa hämäystä.

Lisäksi Silin nostaa esille seksuaalivähemmistöjä vihkivien pappien mahdollisen rankaisemisen. Silinin mielestä luterilainen kirkko ei ole ikinä erottanut avioliittokäsitystään valtiosta, joten sen pitäisi toimia uuden avioliittolain mukaisesti. Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli käsittelee 13.9. pastori Kai Sadinmaasta tehtyjä kanteluita, joiden syynä on samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen.

Silin ilmoitti päätöksestään vain muutama päivä ennen kuin piispainkokous käsittelee professori emerita Eila Helanderin selvitystä kirkon vihkioikeudesta luopumisesta, avioliittoon vihkimisen merkityksestä kirkon identiteetille ja siitä, millaisia vaihtoehtoja kirkolla on edessään. Selvitys on tehty kirkolliskokouksen pyynnöstä.

Silin toteaa, että hänen henkilökohtaiset syynsä eroon liittyvät jaksamiseen ja itsearvostukseen. Hänen mukaansa kirkossa on "todella lujaan itsensä erilaisiin asemiin juntannut homofoobikkoporukka ja heidän peesaajansa", joiden kanssa keskusteleminen on lähinnä "ilman lämmittämistä ääniaalloilla".

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tikkurilan luottamushenkilö eroaa tehtävästään ja vaihtaa seurakuntaa samaa sukupuolta olevien parien kohtelun takia

Ajankohtaista

Tikkurilan seurakuntaneuvoston jäsen Pirkko Kotila kokee, että kielenkäyttö kokouksissa on epäasiallista. Seurakuntaneuvosto eväsi helmikuussa samaa sukupuolta olevilta pareilta mahdollisuuden avioitua seurakunnan tiloissa.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.