Hengailua ja hyvää seuraa
Esa Savolainen syventyi Raamattuun Hakunilan seurakunnan jengi-illassa. Hänen mielestään iltaan voisi kuulua myös opetusta.

Esa Savolainen syventyi Raamattuun Hakunilan seurakunnan jengi-illassa. Hänen mielestään iltaan voisi kuulua myös opetusta.

Hengailua ja hyvää seuraa

Seurakuntien nuortenillat tarjoavat viikon päätteeksi rentoa yhdessäoloa.

Lähtisittekö BB-taloon? Tikkurilan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Enni Korhonen kysyy samassa pöydässä istuvilta nuorilta.

– Eikös se ole vähän kuin ripari, jossa 25 toisilleen tuntematonta laitetaan samaan paikkaan? hän heittää.

Ajatusleikki Big Brotheriin osallistumisesta ei herätä innostusta pöytäseurueessa, joka hetkeä aiemmin on ihmetellyt iltapäivälehden BB-otsikoita.

On perjantai-ilta Tikkurilan seurakunnan nuortenkahvilassa Walkersissa. Seitsemältä asiakkaita on vasta muutama, mutta ”vaparit” eli vapaaehtoiset, jotka ovat joko täysi-ikäisiä tai käyneet kaksi vuotta isoskoulutusta, ovat jo paikalla ja täydessä touhussa. Pöydät on laitettu paikoilleen ja kahvit keitetty, kaksi on ottanut paikan ovelta pitääkseen huolta esimerkiksi siitä, ettei tulijoiden laukuista löydy pulloja.

 

Koulu ja skootterit

Sanni Valjakka, Janina Määränen ja Jesse Sokero ovat löytäneet tiensä biljardinurkkaukseen. He ovat 15-vuotiaita ja tutustuneet toisiinsa kerhonohjaajakoulutuksessa. Janina ja Sanni vetävät yhdessä näytelmäkerhoa, Jesse kokkikerhoa. Perjantaisin he tulevat Walkersiin.

– Täällä on hyvää seuraa ja tekemistä, siksi me ollaan täällä, sanoo Sanni.

– Täällä voi viettää aikaa. En oikein tiedä, missä muuallakaan olisin. Monet nuoret ovat varmaan jossakin Heurekalla juomassa, vaikka sitä kyllä ehtii aikuisenakin, jos haluaa, toteaa Janina.

– En minäkään edes tiedä, missä muut nuoret ovat perjantai-iltaisin. En tosin ole asunut Vantaalla vielä kovin kauaa. Aiemmin asuin Porin lähellä, siellä nuoret olivat perjantai-iltaisin kai jossain kaupan kulmalla, Jesse pohtii.

Biljardipelin lomassa Jesse katsoo kännykästä tuoreimmat jääkiekkotulokset. Välillä puhutaan siitä, mihin kukakin on menossa TET-harjoitteluun.

– Me jutellaan koulusta ylipäätään, skoottereista, jostain uutisista ja ajankohtaisista jutuista, Sanni kertoo.

Viime aikoina mediassa on ollut juttuja siitä, kuinka Tikkurilassa on tapeltu viikonloppuisin ja nuoret ovat myös ryöstelleet toisiltaan. Jesse, Sanni ja Janina eivät kuitenkaan koe oloaan turvattomaksi, joskaan he eivät juuri liiku kaupungilla iltamyöhään. Vanhemmat katsovat perään ja hyvä niin.

– Vanhempieni mielestä on hyvä, että olen illalla täällä tai sitten tallilla, Janina sanoo.

Hakunilassa on riehakas meno

Puoli yhdeksältä on aika vaihtaa paikkaa ja lähteä katsomaan, mikä on perjantai-illan tunnelma Hakunilan kirkolla.

Siellä näyttää aluksi hiljaiselta. Kirkko on pimeä, ovi lukossa. Ainoastaan alakerrasta kajastaa valoa. Mitenköhän sinne pääsee? Onneksi pihaan karauttaa mopopoika, joka selvästi tietää, minne mennä.

Kirkon alakerrassa on täysi hulina päällä. Täällä pelataan biljardia, istutaan sohvilla, lojutaan lattioilla, syödään munkkia, pelataan lautapelejä, lauletaan Tomi Traktoria, soitetaan kitaraa. Kirkon nuorisotilaan kokoontuu perjantaisin noin 50 nuorta.

Yksi seurue on levittänyt tietokilpailupelin keskelle lattiaa.

– Tämä on vähän niin kuin Trivial Pursuitin suomalaisversio ja tosi suosittu peli täällä, koska kysymykset ovat niin vaikeita, ettei kukaan tiedä mitään, he selittävät.

 

Porukka vetää kirkolle

15-vuotias Esa Savolainen on löytänyt paikan sohvalta. Hän on Hakunilan seurakunnan nuorten­illassa kolmatta kertaa.

– Meininki vaikuttaa aika sekopäiseltä. Katso nyt noita, hän sanoo ja osoittaa kaveruksiin, jotka näyttävät ajavan toisiaan takaa.

Hakunilan nuortenilloissa ei ole perjantaisin nuorisotyöntekijää paikalla, mutta pari täysi-ikäistä nuorta vastaa siitä, että kaikki sujuu. Loppupiiriä lukuun ottamatta varsinaista ohjelmaakaan ei ole.

– Täällä voi vaan hengata. Itse kyllä toivoisin, että täällä olisi jotakin opetusta tästä, sanoo Esa ja katsoo käsissään olevaa nahkakantista Raamattua.

– Tämä on kuitenkin kirkon juttu ja minulle usko on tärkeintä elämässä, Esa jatkaa.

Toisella puolella huonetta Milla Tiira, 15, juttelee parin kaverinsa kanssa. Hän on alkanut käydä seurakunnan nuorten­illoissa riparin jälkeen niin kuin moni muukin.

– Porukka on se, joka saa tulemaan tänne. Minusta on just mukavaa, että tämä on tällaista rentoa, ettei ole mitään tiettyä ohjelmaa. Täällä näkee vähän eri tyyppejä kuin koulussa.

Millan mukaan perjantai on aina hartaasti odotettu päivä. Kulunut viikko väsyttää, mutta täällä tulee vielä viimeinen energiapurkaus.

– Toivon, että nämä nuorten­illat pysyvät. Uskon, että voisin käydä täällä vielä parin vuoden päästäkin.


  • Hakunilan seurakunnan Lepaani-nuortenilta ti klo 18–21, bilisilta to klo 18 alkavan viikkomessun jälkeen (n. 18.30–20.30) ja jengi-ilta pe klo 20–22.30 kirkon alakerrassa (Hakunilantie 48).
  • Hämeenkylän seurakunnan nuorten avoimet ovet ti ja su klo 18–20.30 kirkon nuortentilassa (Auratie 3).
  • Korson seurakunnan nuortenkulma su klo 17–20 Kirkonkulmalla (sisäänkäynti Korsonpolun puolella).
  • Rekolan seurakunnan Open doors -nuortenillat ke klo 18–21 nuortentilassa Rekolan Pyhän Andreaan kirkolla (Kustaantie 22).
  • Tikkurilan seurakunnan Walkers-kahvila­illat ti klo 18–19.30 ja pe klo 19-22 nuorisotilassa (Unikkotie 5 C).
  • Vantaankosken seurakunnan Olka eli nuorten olotilakahvila to klo 18–20 Manalassa Myyrmäen kirkolla (Uomatie 1, sisään G-ovesta).

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi