null Herttoniemen kirkko ja Vuosaaren Merirasti-kappeli saivat purkuluvan yhteiseltä kirkkovaltuustolta

Meri-Rastilassa sijaitseva Merirasti-kappeli (vas.) on remontin tarpeessa. Lähes viisi vuotta tyhjillään ollut Herttoniemen kirkko on käytännössä korjauskelvoton.

Meri-Rastilassa sijaitseva Merirasti-kappeli (vas.) on remontin tarpeessa. Lähes viisi vuotta tyhjillään ollut Herttoniemen kirkko on käytännössä korjauskelvoton.

Ajankohtaista

Herttoniemen kirkko ja Vuosaaren Merirasti-kappeli saivat purkuluvan yhteiseltä kirkkovaltuustolta

Seurakunnat ovat jo aiemmin päättäneet luopua tiloista, ja ne ovat olleet pitkään tyhjillään.

Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto antoi osaltaan purkuluvan kahdelle kiinteistölle kokouksessaan 7.3. 

Toinen purettavista rakennuksista on vuonna 1958 valmistunut Herttoniemen kirkko. Koska kyse on kirkollisen rakennuksen purkamisesta, kirkkohallitukselta on haettava lupa kirkon käytöstä luopumiselle eli niin sanotulle desakralisaatiolle ennen toimenpiteisiin ryhtymistä. Purkulupahakemukseen tarvitaan lausunto myös Helsingin kaupunginmuseolta.

Purkulupahakemusprosessia ei ole vielä aloitettu. Kirkkoa ei ole suojeltu asemakaavassa.

Toinen purkuluvan valtuustolta saanut kiinteistö on Merirasti-kappeli Vuosaaressa. Seurakuntayhtymä luovuttaa vuokratontin Helsingin kaupungille, joka on suunnittelemassa alueen uudelleen kaavoittamista ja siellä olevien rakennusten purkamista tai kehittämistä muuhun käyttöön. 

Koska kyseinen rakennus ei ole kirkkolain mukainen kirkko vaan se on verrattavissa seurakuntataloon, kirkkohallitukselta ei tarvitse anoa lupaa. 

Yhteinen kirkkovaltuusto oikeutti yhteisen kirkkoneuvoston valitsemaan purku-urakoitsijan ja käynnistämään purkutyöt, kun tarvittavat luvat ja rahoitus ovat kunnossa. 

Asukasliike vaatii Merirasti-kappelin säilyttämistä

Herttoniemen kirkko suljettiin kesäkuussa 2019 sisäilmaongelmien vuoksi. Kuntotutkimuksessa löytyi erittäin paljon korjattavaa. Kirkko olisi pitänyt käytännössä rakentaa uudelleen. Marraskuussa 2022 Herttoniemen seurakuntaneuvosto päätti luopua kirkosta, minkä jälkeen se on siirtynyt seurakuntayhtymän hallintaan.

Vuosaaren seurakuntaneuvosto teki luopumispäätöksen Merirasti-kappelista vuonna 2022. Noin vuoden tyhjillään olon jälkeen kaupungin kulttuurikeskus Vuotalo vuokrasi kappelin seurakuntayhtymältä kulttuurikäyttöön.

Vuonna 1993 rakennettu kappeli vaatii remonttia. Seurakuntayhtymä sai kesäkuussa 2023 kaupungilta purkuluvan rakennukseen. Pro Meri-Rastila -liike on jättänyt purkuluvasta oikaisuvaatimuksen ja vaatii rakennuksen säilyttämistä muussa käytössä. Tällä hetkellä kulttuuritila Merirastissa on muun muassa Caj Bremerin valokuvanäyttely.

Helsingin seurakuntayhtymän voimassa olevan linjauksen mukaan vuoteen 2030 mennessä on tarkoitus luopua yhteensä noin 40 000 neliömetristä toimitiloja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.