Hiljaisuuden reseptejä

Hiljaisuuden reseptejä

Leena Kanerva ja Eija Nurmio: Ruokailuja hiljaisuudessa – retriitin reseptejä. Mediapinta 2013.


Leena Kanerva on iloinen siitä, että saa nykyään valmistaa ruokaa retriittivieraille.

– Väsyin kiireiseen työelämään ja rahan tekemiseen. Muut arvot tulivat tärkeämmiksi, Leena muistelee elämänmuutostaan.

Ravintolakoulu Perhon kasvatti oli edennyt urallaan, mutta ravintolapäällikön työ alkoi viedä voimia. Töissä oli kiire ja myös matkanteko kodin ja työpaikan välillä väsytti. Leenan alakouluikäinen tytärkin huomasi äidin uupumuksen.

Päätös elämänmuutoksesta kypsyi vähitellen. Yhtenä tekijänä siinä olivat hiljaisuuden retriitit, joissa Leena pohti elämäänsä.

– Vanha työ sai jäädä, hän toteaa.

Vuonna 1997 Leena päätyi emännäksi Riuttarannan leirikeskukseen, jossa pidetään muun muassa hiljaisuuden retriittejä.

Ruualla on Leenan mukaan retriitissä tärkeä rooli, sillä siellä aistit ovat avoinna. Moni retriittivieras on pyytänyt lähtiessään häneltä jonkin reseptin kotiin viemisiksi. Nyt Leenan käyttämiä reseptejä on koottu kirjaan Ruokailuja hiljaisuudessa – retriitin reseptejä.

Visuaalisuus on Leenan mielestä tärkeä osa ruokailuhetken nautintoa.

– Jos asuu yksin, itseään varten voi taittaa servetin kauniisti tai laittaa kynttilän palamaan. Lapsiperheissä voi vaikka viikonloppuisin kattaa pöydän tavallista kauniimmin, hän vinkkaa.

– Ruoka on meille Luojan lahjaa. Sen äärellä kannattaa pysähtyä.

Näin valmistat yhden Leena Kanervan suosikkijälkiruuista:

Tyrnimarjakiisseli

1,5 l vettä
3 dl tyrnimarjoja
2 dl appelsiini- tai omenamehua
n. 4 rkl perunajauhoja
sokeria
 
Keitä tyrnimarjoja vedessä noin 20 min. Siivilöi ja ota liemi talteen kattilaan. Lisää appelsiinimehu ja kiehauta. Ota kattila liedeltä ja suurusta perunajauhoilla. Kiehauta uudelleen. Mausta sokerilla maun mukaan. Koristele pakastetyrnimarjoilla ja tarjoa kermavaahdon kera.

 

Jaa tämä artikkeli: