null Hiv-positiiviset eivät ole enää hylkiöitä Malawissa

Frank ja Amy menivät hiv-testeihin Laupias samarialainen -koulutuksen jälkeen. Heidät todettiin hiv-positiivisiksi. Koulutus toi heille uuden toivon.

Frank ja Amy menivät hiv-testeihin Laupias samarialainen -koulutuksen jälkeen. Heidät todettiin hiv-positiivisiksi. Koulutus toi heille uuden toivon.

Ajankohtaista

Hiv-positiiviset eivät ole enää hylkiöitä Malawissa

Hiv on suuri vitsaus Afrikassa. Kirkot ovat avainasemassa hiv-tietouden levittämisessä. Laupias samarialainen -ohjelman myötä ihmiset ovat alkaneet käydä hiv-testeissä.

 

https://www.youtube.com/watch?v=BiNTsTdaKUo

Lettipäisen tytön katse on voimakas ja tuskainen, vaikka ympärillä olevat lapset hihittelevät ja keimailevat kameralle. Olemme köyhässä Care Centre -orpokodissa Luchenzassa. Nämä lapset ovat menettäneet vanhempansa aidsille.

Malawin 16 miljoonasta ihmisestä 910 000 kantaa hi-virusta. Hiv leviää tiedon puutteen, väärien uskomusten, syrjinnän, häpeän, puutteellisen terveydenhuollon ja naisten heikon aseman vuoksi. Afrikan Pipliaseurat ovat tarttuneet ongelmaan ja jakavat hiv- ja aids-tietoutta yli 20 maassa Laupias samarialainen -hiv-ohjelman kautta. Pyrkimyksenä on asennemuutos. 

Care Centre -orpokodin perustajat ovat käyneet Laupias samarialainen -koulutuksen, jonka jälkeen he halusivat tehdä jotain. He perustivat aids-orpokodin. 

Hiv koskettaa jokaista afrikkalaista. Sitä ei pääse pakoon. Tuhannet lapset ovat jääneet aids-orvoiksi. Care Centre-aids-orpokoti sijaitsee turvallisessa ympäristössä maaseudulla.

Hiv-tietous puree. Malawin Pipliaseuran hiv-ohjelman koordinaattori Patrick Gondwe sanoo, ettei hiv ole enää tabu Malawissa. Työtä on tehty paljon, sillä Malawissa ohjelma on levinnyt neljältä alueelta kahteenkymmeneen. 

– Yhä useammat malawilaiset käyvät hiv-testeissä, Patrick Gondwe kertoo.

Hiv-positiiviset ovat aiemmin joutuneet yhteisönsä hylkimiksi, mutta nykyään on enemmän hiv-positiivisista huolehtivia ihmisiä. Testeihin menoa on vältelty ihmisarvon menettämisen pelossa.

Välimatkat ovat valtavan pitkiä ja ihmiset saattavat ajaa pyörällä jopa 50 kilometriä päästäkseen hiv-koulutukseen.

Laupias samarialainen -koulutuksissa miehet ja naiset voivat puhua luontevasti seksiin liittyvistä asioista. Koulutuksessa pureudutaan myös siihen, millaista seksuaalikasvatusta nuorille ja lapsille annetaan. Seksuaalisuuteen liittyy monia sukupolven takaa tähän päivään yltäviä uskomuksia ja riittejä. Saharan eteläpuolella uskotaan yleisesti, että hiv-tartunnasta paranee makaamalla neitsyen kanssa. 

Yhteisöllä on suuri valta ihmisten käyttäytymiseen. Suomen Pipliaseuran kumppanuuskoordinaattori Leena Koivisto kertoo, että kirkko on avainasemassa hiv-tietouden jakamisessa. Afrikassa kirkot ovat nirsoja kehitysyhteistyöjärjestöjen kanssa, koska kirkoissa koetaan, etteivät sekulaarit toimijat puhu heidän kanssaan samaa kieltä. Kirkot ovat kuitenkin lähteneet mukaan Laupias samarialainen -ohjelmaan.

Frank ja Amy menivät hiv-testeihin Laupias samarialainen -koulutuksen jälkeen. Heidät todettiin hiv-positiivisiksi. Amy kertoo videolla, miten koulutus antoi heille uuden toivon. 

– Pastoreilla on suuri vaikutus seurakuntalaisiinsa. Mitä pastori saarnaa, sitä todellakin kuunnellaan ja kuullaan. Jos pastori on sitä mieltä, että hiv on Jumalan rangaistus, seurakuntalainen ottaa tämän annettuna sanana, Leena Koivisto toteaa.

Yleensä kolmen päivän koulutuksen jälkeen ihminen joutuu kyseenalaistamaan omat ajatuksensa niin vahvasti, että papitkin ovat useimmissa tapauksessa kääntäneet kelkkansa. Koko koulutus lähtee liikkeelle Laupias samarialainen -tarinasta, jossa koulutettavat näyttelevät eri rooleja. Roolien kautta ymmärretään, minkälaista on olla hyljeksitty, hylkääjä ja auttaja. Draama on hyvin afrikkalainen tapa käsitellä ja oppia asioista.

– Suomesta käsin on vaikea hahmottaa, miten suuri vaikutusvalta uskonnolla on elämään. Uskonto on osa jokapäiväistä elämää ja se näkyy kaikkialla, Leena Koivisto sanoo.

Malawissa kirkkoja on rakennettu tiheästi. Papeilla on suuri auktoriteettiasema.

– Ohjelma muuttaa ihmisten elämää, kun tietoisuus hivistä leviää. Teemme parhaamme, että kirkkojen johtajat voisivat sallia hiv-opetuksen kirkoissa. Vielä on niitä, jotka ajattelevat hiv-positiivisten olevan syntisiä ja Jumalan rangaitsemia, Patrick Gondwe sanoo.

Ihmisiä koulutetaan, jotta he voivat opettaa oman alueensa asukkaille hiv-tietoutta. Kouluttajat eivät julista totuuksia, vaan haastavat ihmisiä kysymään, ajattelemaan ja oivaltamaan. Tarkoituksena on muuttaa ihmisten asenteita, vähentää hiv-tartuntoja sekä vähentää hiv:n kanssa elävien leimaamista ja syrjintää.

Seuraava askel Laupias samarialainen -ohjelmassa on vammaisten ja erityisryhmien tavoittaminen.

Lue lisää Laupias samarialainen hankkeesta.

Lue uutinen: Uskontojen lukutaito korostuu kehitysyhteistyössä

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Aluksi Wini ei osannut edes A-kirjainta, nyt hän lähettelee tekstareita – lukutaitokampanja Tansaniassa ehkäisee naisten syrjintää

Ajankohtaista

Tansanialainen 22-vuotias Wini Magawa koki kahdesti syrjintää oman perheensä sisällä. Hän ei päässyt kouluun. Aikuisena koitti uusi mahdollisuus.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.