null Aluksi Wini ei osannut edes A-kirjainta, nyt hän lähettelee tekstareita – lukutaitokampanja Tansaniassa ehkäisee naisten syrjintää

Ajankohtaista

Aluksi Wini ei osannut edes A-kirjainta, nyt hän lähettelee tekstareita – lukutaitokampanja Tansaniassa ehkäisee naisten syrjintää

Tansanialainen 22-vuotias Wini Magawa koki kahdesti syrjintää oman perheensä sisällä. Hän ei päässyt kouluun. Aikuisena koitti uusi mahdollisuus.

Wini Magawa oli kotikylänsä Gairon kirkossa messussa, kun hän kuuli aikuisten lukutaitoryhmästä. Hän ilmoittautui mukaan, koska halusi vihdoinkin oppia lukemaan ja kirjoittamaan. Hän sai aikuisena toisen mahdollisuuden.

Lapsuuden muisteleminen saa Winin mietteliääksi. Hän kertoo, että muut sisarukset olivat ylemmillä luokilla, joten vanhemmat kokivat, että on helpointa, jos Wini jää kotiin. Winihän oli vasta aloittanut koulun. Hän hyväksyi asian, vaikka ystävät yrittivät patistaa takaisin kouluun.

– Sanoin, että perheeni on köyhä ja perheeseen on syntynyt kaksoset. Kukaan muu ei ole auttamassa äitiä, olen pahoillani.

– Siihen aikaan en ymmärtänyt, mitä tein. Jälkikäteen olen miettinyt, miksi minä en päässyt myöhemminkään kouluun. Jopa kaksoset menivät kouluun. Olen ainoa, joka ei käynyt koulua, Wini kertoo totisena.

Wini oppi lukemaan aikuisena

Aluksi aikuisen Winin koulunkäynti herätti naapureissa hämmästystä.

– He nauroivat minulle ja sanoivat, että jätät kotityösi vain oppiaksesi lukemaan ja kirjoittamaan. He eivät uskoneet, että oppisin.

Hämmennystä herätti myös se, että opetus oli kagulun vähemmistökielellä eikä swahiliksi, mikä on maan toinen virallinen kieli. Pipliaseuran Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmassa aikuiset opetetaan lukemaan äidinkielellä, koska äidinkielen taito on kaiken perusta ja edellytys myös muun oppimisille. Ohjelma ulottuu 13 vähemmistökielelle Etiopiassa, Keniassa, Malawissa, Namibiassa ja Tansaniassa.

Toista video

– Rukoilin, että Jumala auttaisi minua opinnoissa. Myös mieheni tuki minua, joten aloin uskoa itseeni, hän sanoo.

Wini kertoo, ettei hän alussa osannut edes kirjoittaa A-kirjainta. Sitkeän työn tuloksena Wini saavutti luku- ja kirjoitustaidon. Hän sai lukutaitokurssin päätökseen viime maaliskuussa.

Nykyään naapurit ovat Winin puolesta onnellisia. Arki on helpottunut, sillä he voivat lähetellä toisilleen tekstiviestejä soittamisen sijaan – se on myös edullisempaa. Lukutaitoisena Wini Magawan tärkeimpänä toiveena on saada lapset hyvään kouluun, ja hän itse unelmoi lakiopinnoista.

Lukutaito-ohjelma tuottaa tulosta

Lukutaito lisää tasa-arvoa, työtä ja terveyttä. Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelman lukutaitokonsultti Johnstone Ndunde SIL International Africasta kertoo, että ohjelmalla on kolme tavoitetta.

– Päämäärinä on opettaa naiset lukemaan ja kirjoittamaan, kasvattaa pipliaseurojen kapasiteettia lukutaitotyössä ja ehkäistä naisten syrjintää yhteiskunnassa.

Malawista on ensimmäiset tulokset, joiden mukaan 53 prosenttia lukutaitokurssin aloittaneista naisista sai kurssin suoritettua. Malawin 600 oppilaasta kurssin suoritti 307 naista ja 5 miestä viime vuonna. Tämä on iso luku, kun sitä verrataan aikuisten lukutaitotilastoihin yleisesti.

Valmistuneita varten on tuotettu lukutaitoaineistoa ja erilaisia tarinoita, jotta naiset voivat ylläpitää lukutaitoa. Tarinat kertovat afrikkalaisesta arjesta. Vaikka lukutaito-opetus on uskontoneutraalia, silti halukkaille on tarjolla myös tuttuja raamatunkertomuksia.

Aikuiset eivät voi epäonnistua oppijoina, toteaa Johnstone, kun häneltä kysytään, mitä kurssin reputtaneille tapahtuu. Toiset saavuttavat päämäärän nopeammin kuin toiset.

– Kannustamme aikuisia jatkamaan, vaikka he eivät läpäisisikään kurssia. He, jotka ovat hitaampia, voivat osallistua uudelleen lukutaitoryhmään, kunnes oppivat, Johnstone sanoo.

Kirjoittaja työskentelee Pipliaseurassa.

Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma

  • Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma alkoi 2017
  • Ohjelman avulla 20 000 naista oppii lukemaan Etiopiassa, Keniassa, Malawissa, Namibiassa ja Tansaniassa
  • Ohjelmassa mukana oleville kielille on juuri valmistunut tai valmistumassa Uusi testamentti tai Raamattu. Käännöstyön yhteydessä vähemmistökielelle on usein luotu myös kirjakieli.
  • Oppimateriaali on uskonnosta riippumatonta ja opetus on avointa kaikille.
  • Suomen Pipliaseuralla on ollut keskeinen rooli lukutaito-ohjelman käynnistämisessä. Ohjelma toteutetaan Yhtyneiden Raamattuseurojen ja ulkoministeriön tuella. Työtä koordinoivat paikalliset pipliaseurat yhteistyökumppaneinaan kirkot ja paikallishallinto.
  • Pääkaupunkiseudulla Helsingin ja Espoon seurakuntayhtymä sekä Espoon Leppävaaran seurakunta tukevat ohjelmaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.