null Diakonissalaitos ei hanki huumeruiskujen kerääjille pistosuojahanskoja – yksityishenkilö järjestää varainkeruuillallisen

Huumeruiskuja on hidasta ja kömpelöä siivota yksi kerrallaan pitkävartisilla roskapihdeillä erityisiin turvaroskiksiin. Kuva: Pihla Tiihonen

Huumeruiskuja on hidasta ja kömpelöä siivota yksi kerrallaan pitkävartisilla roskapihdeillä erityisiin turvaroskiksiin. Kuva: Pihla Tiihonen

Hyvä elämä

Diakonissalaitos ei hanki huumeruiskujen kerääjille pistosuojahanskoja – yksityishenkilö järjestää varainkeruuillallisen

Helsingin Diakonissalaitoksella työtoiminnasta vastaava Juha Soivio: "Työvälineisiin ei ole budjetoitu rahaa."

Media-alan yrittäjä Jarkko Koskinen luki tiistaina 14.11. Kirkko ja kaupungista, että opioidiriippuvaiset puhdistavat hänen kotikulmiaan Kalliossa käytetyistä huumeruiskuista ilman pistosuojahansikkaita. "Kuka korvaa, jos joku saa tässä duunissa ruiskuista hiv:n tai C-hepatiitin?" siivouskierrokselle osallistunut Jani kysyi K&k:n artikkelissa.

– On melkoinen häpeä, että jätkillä ei ole pistosuojahanskoja. Tuli mieleen, että voisimme hommata niille sellaiset ja osoittaa kollektiivisesti, että arvostamme yhteisen ympäristön siivoamista, Koskinen sanoo.

Koskinen perusti Facebook-ryhmä Kallioon illalliskorttien huutokaupan, jossa neljä eniten tarjonnutta pääsee hänen kotiinsa kolmen ruokalajin illalliselle. Huutokauppa sulkeutuu keskiviikkona 22.11. kello 22. Tavoitteena on saada lahjoitettua vähintään viidet pistosuojahansikkaat.

Facebook-kommenteissa kehutaan Koskista: "Nyt on niin hienoa toimintaa, että tuntee kerrankin hieman ylpeyttä olla ihminen!" Toisissa kritisoidaan Helsingin Diakonissalaitosta, jonka järjestämässä matalan kynnyksen työtoiminnassa huumeruiskuja kerätään: "Eikö oo muka Diakonissalaitoksella varaa tarjota työntekijöilleen kunnon suojavälineitä?"

Illalliselle ilmoittautuminen tyrehtyi sen jälkeen, kun kommenttiketjussa kerrottiin, että Diakonissalaitos on luvannut korjata tilanteen. Tarkistetaan asia Diakonissalaitokselta.

– Kaverit, jotka pyrkivät pitämään meidän asuinalueen puhtaana huumeneuloista, joutuvat työskentelemään sellaisten keskellä ilman pistosuojaa, ihmettelee Alppiharjussa asuva Jarkko Koskinen. Hän kerää lahjoitusvaroja kunnollisiin pistosuojahansikkaisiin. Kuva: Esko Jämsä

– Kaverit, jotka pyrkivät pitämään meidän asuinalueen puhtaana huumeneuloista, joutuvat työskentelemään sellaisten keskellä ilman pistosuojaa, ihmettelee Alppiharjussa asuva Jarkko Koskinen. Hän kerää lahjoitusvaroja kunnollisiin pistosuojahansikkaisiin. Kuva: Esko Jämsä

"Tässä on tapahtunut kömmähdys"

Käytettyjä huumeruiskuja on kerätty ilman pistosuojahansikkaita Helsingin Diakonissalaitoksen matalan kynnyksen työtoiminnassa, josta maksetaan kahden euron tuntipalkkaa. Viime keväänä alkaneessa toiminnassa on mukana kolmisenkymmentä opioidiriippuvaista korvaushoidon asiakasta ja entistä asunnotonta, joista osa osallistuu päivän työkunnon mukaan huumeruiskujen keräysastioiden tyhjentämiseen ja muihin käytännön töihin, kuten puiston siivoukseen, muuttoihin ja pintaremontteihin Diakonissalaitoksen asunnoissa. Yleensä paikalle tulee samana päivänä noin viisi työkykyistä. Työtoiminnan taustalla ovat valtakunnallinen OK-hanke ja Toimekas-hanke.

Mutta miksi Diakonissalaitoksen työtoiminnassa käsitellään likaisia ruiskuja ilman suojahansikkaita?

On aivan mahtavaa, jos saamme lahjoituksena pistosuojahanskat.

– Huumeruiskuja keräävä Mikko

– Tässä on tapahtunut kömmähdys ja informaatiokatkos. Olemme vasta kehittämässä toimintaa, eikä työvälineisiin ole budjetoitu rahaa. Terveysneuvonnan puolelta on saanut hakea viiltosuojahanskoja käyttöön. Ruiskuja ei enää kerätä ilman viiltosuojahanskoja, sanoo työtoiminnasta vastaava erityisasiantuntija Juha Soivio.

Viiltosuojahanskat on suunniteltu suojaamaan käyttäjäänsä viilloilta. Selvästi kalliimmat pistosuojahansikkaat suojaavat nimensä mukaisesti myös neulanpistoilta. Hansikkaiden hinta riippuu hankintapaikasta ja -määrästä sekä laadusta, mutta yhden pistosuojahansikasparin hinta liikkuu vajaasta sadasta eurosta pariinsataan euroon.

Tältä näyttää huumeruiskujen keräysastian sisällä Katri Valan puistossa Sörnäisissä. Kuva: Pihla Tiihonen

Tältä näyttää huumeruiskujen keräysastian sisällä Katri Valan puistossa Sörnäisissä. Kuva: Pihla Tiihonen

"Viiltosuojahanskat eivät suojaa pistoilta"

– Minua ei ole ohjeistettu käyttämään viiltosuojahanskoja värkkien keräämiseen. Keräisin niillä ruiskuja samalla lailla kuin paljain käsin, koska viiltosuojahanskat eivät suojaa pistoksilta. On aivan mahtavaa, jos saamme lahjoituksena pistosuojahanskat, sanoo matalan kynnyksen työtoimintaan osallistuva Mikko.

Hänellä on käytössään pitkävartinen roskanpoimija, joka on tarkoitettu roskien keräämiseen maasta seisaaltaan. Se on varsin kömpelö, jos tyhjennettävänä on runsaasti huumeruiskuja sisältävä keräysastia.

– Jos jätkillä on käytössä roskapihdit, niin ajavathan nekin turvallisuuden puolesta asiansa, mutta minusta he ansaitsisivat kunnon työvälineet. Eivät ne mahdottoman paljon maksa. Viiltosuojahanskat taas eivät suojaa neuloilta, kommentoi varainkeruun aloittanut Jarkko Koskinen.

Ympäristöä siivoavat työtoiminnassa kävijöiden lisäksi Diakonissalaitoksen terveysneuvonnasta puhtaita ruiskuja hakevat asiakkaat ja päivittäisen korvaushoitolääkkeensä noutavat opioidiriippuvaiset. Muualla kuin työtoiminnassa on ollut käytössä viiltosuojahansikkaat.

Juha Soivio ottaa mielellään vastaan lahjoitettuja työvälineitä matalan kynnyksen työtoimintaan.

– Turvakengät olisivat myös hyvät ympäristön siivoamisessa, ettei synny haavereita. Niissä on tavallista paksumpi pohja ja suoja varpaiden kohdalla. Hanskatkin ovat kuluvaa materiaalia.

Janin ja Mikon nimet on muutettu.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kehitysvammaisia palveleva Rinnekoti liittyi osaksi Diakonissalaitosta – ”Tarvitsemme lisää työntekijöitä”

Ajankohtaista

Toimitusjohtaja Olli Holmströmin mukaan tavoitteena on tehdä hyvää bisnestä, jolla tuotetaan lisäarvoa asiakkaille. Diakonissalaitos ilmoittaa arvoikseen kristillisen lähimmäisenrakkauden, ihmisarvon ja uudistamisen.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.